Suriyeli Göçmenlere Konteyner Kent
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı 4.Forumu-na katılmak için geldiği Katar'da, Suriyeli göçmenlerin barınması için yapılan planları açıkladı.
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı 4. Forumu-na katılmak için geldiği Katar'da, Suriyeli göçmenlerin barınması için yapılan planları açıkladı.
Atalay "Beş ayrı kampta kalan 7500 Suriyeli göçmeni, Kilis yakınlarında bulunan eski hac konaklama tesislerine kuracağımız konteyner kente taşıyacağız" dedi.
Atalay, Doha'dan ayrılmadan önce temasları hakkında gazetecilere bilgi verdi. Atalay, Katar'da düzenlenen ve dünyanın değişik yerlerinden gelen 2500 civarında katılımcının katıldığı, 4. Medeniyetler İttifakı Forumu'nun başarıyla geçtiğini belirtti. Atalay, Türkiye'nin eşbaşkan olduğu için büyük bir heyetle geldiğini belirterek şunları söyledi:
"Başbakanımız rahatsızlığı nedeniyle katılamadı. Çok da katılmak istiyordu. Çünkü kendisinin insiyatifiyle yürüyen bir BM projesidir bu. Ama açılış oturumuna görüntülü mesajıyla katıldı. O da ilk açılış oturumunun simgesel konuşması oldu. Salondan çok büyük alkış, beğeni, takdir aldı. Çünkü bölgeyle ilgili konulara değiniyordu. Hem Gazze'yle, hem Filistin'in UNESCO'ya kabul edilişi, Amerika'nın tavrı gibi konulara değindiği için salonda çok büyük bir tezahürat aldı."
Türkiye'nin diğer oturumlarda aktif olarak yer aldığını belirten Atalay, forumun Katar'da düzenlenmesinin sembolik bir değeri olduğunu belirterek şöyle devam etti:
"Bundan önceki Brezilya'da yapılmıştı. Beşinci forum Avusturya'da yapılacak. Bu arada Katar'da yapılmış olması, Medeniyetler İttifakı forumunun özüne de çok uygun düştü.
Arap Baharıyla da bir araya gelmesi, yine çok uygun düştü. Çünkü Arap baharının özünde de bu var. Esasında bu tür çalışmalar Arap baharının etkilendiği çalışmalardır. Yani insanların daha fazla demokrasi arayışı, daha fazla özgürlük arayışı, daha fazla insan hakkı arayışı projenin özünü oluşturur."
Atalay, Birleşmiş Milletler'in bu projeyi ciddiye aldığını vurgulayarak şunları söyledi:
"Genel Sekreter Ban ile bizim özel toplantımız oldu. Bu projenin neresindeyiz, nasıl gidiyor, geleceği nasıl olacak konularında değerlendirme yaptık. BM bu çalışmayı, süreci çok önemli görüyor. Dünya genelinde, BM misyonuna en uygun düşen bir proje bu. Daha fazla barış daha fazla uzlaşma, daha fazla diyalogu arıyoruz."
Medeniyetler İttifakı girişimiyle ilgili olarak, önümüzdeki bahar ayında Türkiye'de finansla ilgili bir toplantı yapacaklarını da sözlerine ekleyen Atalay, İspanya heyeti ve BM'de bu projeyi yöneten Portekiz eski Cumhurbaşkanı Jorge Sampaio ile de görüşmelerde bulunduğunu belirtti.
Atalay, İspanya'da seçimlerin ardından iktidar değişmesiyle birlikte, Medeniyetler İttifakı Projesine yönelik bir değiklik olup olmayacağını yönündeki soruya şu cevabı verdi:
"İspanya'daki hükümet değişikliği projeyi olumsuz olarak bir miktar etkileyebilir diye düşünülüyor. Ben İspanya heyetiyle görüştüm. Onlar, eşbaşkanlık devam eder ama, İspanya'da mali kriz olduğu için, ekonomik olarak desteklerinin fazla olamayacağını söylediler. Ben de onlara, bu hem Türkiye ve İspanya için çok ayrıcalıklı bir proje. İki ülke eşbaşkan. BM çok önemli görüyor. Bu pozisyonu devam ettirelim. Bu onuru gereği gibi taşıyalım dedim."
-Suriye ve "Arap Baharı"-
Yaptığı bütün görüşmelerde, Arap Baharı ve Suriye konusunun gündeme geldiğini de belirten Atalay, "BM Genel Sekreteri Ban, yaptığımız özel görüşmede bunu bana sordu. Türkiye ne yapıyor, neler yapıyorsunuz diye. Biz kendi politikamızı anlattık. Burada İslam ülkelerinden gelenlerin üzerinde de durduğu konu buydu. Burada Suriyeli değişik ülkelerden gelen katılımcılar var. Onlarla görüştük. Onlar bizden daha fazla destek bekliyorlar. Bu bölgede, Suriye konusu en önemli kaygı konularından birisi diyebilirim" dedi.
-Başbakan Erdoğan'la telefon görüşmesi-
Başbakan Erdoğan ile Doha'da telefonla görüştüğünü belirten Atalay, sözlerine şöyle devam etti:
"Başbakan biraz önce aradı. Sadece bu konuyla ilgili değil. Bizde 7500 Suriye göçmeni var. Onların oradaki şartlarıyla ilgili aradı. Bu konuyu sordu. Buradaki temaslarımızı sordu. Açılışta verdiği görüntülü mesajın, salonda çok ilgi gördüğünü ve açılıştan kalan etkili mesaj olduğunu belirttim. Forumda Türkiye eşbaşkan olarak iyi bir temsil gösteriyor. Her safhasında etkiliyiz."
Zirveye katılan ülkelerin liderlerinin Başbakan Erdoğan'ın konuşmasına yönelik yaklaşımlarını da belirten Atalay, şu görüşlere yer verdi.
"Bir kısmı teşekkür etti Başbakan'ın konuşmasıyla ilgili olarak. Konuşma epey ilgi gördü. Bizim de Avustralya'nın Dışişleri Bakanı ile özel bir oturumumuz vardı. Orada da bu gündeme geldi. Oturumdan sonra değişik ülkelerden gelen izleyiciler Türkiye'ye hep övgüler, teşekkürler ifade ettiler. Zaten Başbakanımızın bu coğrafyada çok olumlu bir imajı var. Yerel liderlerden daha ileri imajı var."
-Suriyeli misafirler bir yerde toplanacak-
Atalay, Başbakan Erdoğan'ın aramasının ana nedeninin Suriye'den Türkiye'ye gelen göçmenlerle ilgili olduğunu belirterek, "Onlarla ilgili bir çalışmamız var. 5 ayrı yerde çadır kentlerde kalıyorlar. Kış geldi. Çadırlar biraz serin. İklim gerçi orada Türkiye'nin diğer yerlerine göre iyi ama onları bir yerde toplamak istiyoruz. Onlar için bir yer tespit ettik. Kilis'te eski hac konaklama tesisi vardı. Oraya büyükçe bir konteyner kent kuruyoruz. Hepsini orada toplayacağız. Onunla ilgili, konteynerleri biraz çabuklaştıralım diye talimatı oldu. Gidince bu konuyla ilgili olarak Dışişleri ve İçişleri Bakanlığı ile gerekli toplantıyı yapacağım" diye konuştu.
Başbakan Yardımcısı Atalay, bugün Doha'da ayrılmadan önce İslam Eserleri Müzesi'ni gezdi. Buraya dünyanın çeşitli yerlerinden müzayedelerden toplanan İslam eserlerini, rehberin verdiği bilgi eşliğinde ilgiyle inceleyen Atalay, daha sonra Doha'nın eski çarşı bölgesini gezdi. Atalay, daha sonra ülkeden ayrıldı. - DOHA