"Suçlular Sanık Sandalyesine Gitsin"
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başpiskopos'u İkinci Hrisostomos, ekonomide çıkmaza neden olanların sanık sandalyesine oturtulmasında ısrar etti.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başpiskopos'u İkinci Hrisostomos, ekonomide çıkmaza neden olanların sanık sandalyesine oturtulmasında ısrar ederek, Rumların azla da yetinebilecekleri dile getirdi.
Kıbrıs Rum Kesiminde yayınlanan Alithia gazetesi Hrisostomos'un, dün yaptığı açıklamalarda, siyasi liderliğin neye karar verdiğini bilmediğini belirterek, "Eğer şartlar iflasa gideceğimiz gibiyse, onları terk edelim ve iflasa gidelim" şekilde konuştuğunu aktardı. Kendi güçleri üzerinde durmaları ve kimseden bir şey beklememeleri gerektiği belirten Hrisostomos, halkın, gereksiz harcamalarla yaşamayı öğrendiğini, ancak, zamanı geldiğinde, azla yaşamayı bildiğine işaret ederek, halkın, azla da yaşayabileceği yönündeki inancını dile getirdi. Kendilerinin, mümkün olduğunca iş imkanı yaratmaya çalışacağını anlatan Hrisostomos, önümüzdeki perşembe Güney Kıbrıs'taki Rus şirket başkanlarıyla görüşeceği ve adada kalmalarının kendilerinin yararına olacağı yönünde teşviklerde bulunacağını ifade etti.
Güney Kıbrıs'ın bugünkü durumda bulunmasının sorumlusu olarak eski Rum Hükümeti ve Maliye Bakanları'nı gösteren Hrisostomos, "Her şeyi alt üst ettiğini" belirttiği Merkez Bankası, banka müdürleri ve yöneticilerine işaret eden Hrisostomos, "Tümü sanık sandalyesine gitsin" diyerek, bu kişilerin, her şeyi altüst ettiğini, bunun neticesinde halkın böyle yoksulluk içerisine girdiğini savundu. Bir soruya karşılık, bankaların, başkanı ya da bir başkasına değil, hissedarlara ait olduğunu söyleyen Hrisostomos, başkanının denetleme yapabildiğini, ancak emredemediğini, ne atama, ne durdurma yapabildiğini, ne de bankaları kapayabildiğini belirtti. Hrisostomos, büyük hisse sahibi olarak "Helen Bankasının" herkese karşı dava açmasında ısrar edeceklerini, kimseyi geride bırakmayacaklarını ifade etti.
LUKAİDİS DERHAL ARAŞTIRMA YAPILMASINI İSTEDİ
Öte yandan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) eski Yargıcı Lukis Lukaidis, Güney Kıbrıs'ı vuran ekonomik krizle ilgili cezai ve adli sorumlulukların yüklenmesi için derhal araştırma yapılmasını istedi. Haberi "Cezai-Adli Sorumlulukların Yüklenmesi. Lukis Lukaidis, Eski Başkan ve Bankacılar İçin Sorun Mesele Ortaya Çıktığını Söylüyor. Hristofyas Durumunda Dokunulmazlık Sorunu Yok, Çünkü Artık Başkan Değil" başlıklarıyla veren Fileleftheros gazetesi, Lukaidis'in, icraat ve faaliyetleriyle ekonomik drama sebep olan gerek Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas, gerek bankacılar, gerekse siyasiler için mesele ortaya çıktığından söz etti. Habere göre, gazetenin ilgili sorusu üzerine Lukaidis, siyasi ve diğer kişilerin, bugünkü duruma sebep olan halkın ekonomik çıkarları aleyhindeki zarar verici ve basiretsiz ihmal ve faaliyetleri konusunda cezai ve adli sorumlulukların bulunduğunu belirterek, bu sorumluluklar konusunda özel acil yasa tahtında oluşturulacak ve faaliyet gösterecek bağımsız yasal bir organ tarafından derhal araştırmalar başlatılması gerektiğini ifade etti. Konuyla ilgili analizlerde bulunan Lukaidis, öncelikle, ekonomik çöküşün engellenmesi için zamanında önlem almakta gecikmesi ve bu konudaki ihmalleri, ayrıca ülkede ekonomik trajedi yaşanmasına neden olan diğer faaliyet ve ihmalleriyle ilgili Hristofyas'ın sorumlulukları konusunun gündeme geldiğini belirtti. Şimdiye kadar hukuki sorumluluklar yüklenmesi için Hristofyas'ın davranışlarına yönelik herhangi bir araştırmanın yapılmadığına da işaret eden Lukaidis, bunun, diğer konuların yanı sıra "devletin başkanı" görevi ve yetkisine sahip olmasından, ayrıca Kıbrıs geleneklerinde, siyasilerin yargı kıskacından kaçmalarından kaynaklandığını bahsetti. Kişisel olarak kendisinin, Mari'de yaşanan patlamayla ilgili Hristofyas'a karşı cezai prosedürün ileri götürülmesi gerekliliğine işaret etmiş olduğunu anımsatan Lukaidis, mevcut durumla ilgili her türlü sorumluluk konusunda da araştırma yapılması gerektiğini vurguladı.
Dokunulmazlık konusuna da değinen Lukaidis, Hristofyas'ın durumunda, donulmazlık sorununun bulunmadığını, çünkü artık başkan olmadığını ve ilgili bazı anayasa maddelerinden söz etti.
Lukaidis, ayrıca ülkeyi ekonomik krize sürüklemekle yargılanan İzlanda Başbakanı örneğini verdi. - LEFKOŞA