Savaşta ABD'yi Hürmüz Boğazı korkusu sardı

Savaşta ABD'yi Hürmüz Boğazı korkusu sardı
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İsrail ve ABD'nin İran'a yönelik saldırıları sonrasında Hürmüz Boğazı'nda tedirginlik hakim. İran'ın boğazı kapatma kararını tartıştığı bu dönemde Beyaz Saray'dan İran ile diplomatik çözüm arayışlarının devam ettiği yönünde açıklama geldi. Aynı açıklamada ayrıca, "Hürmüz Boğazı'nı kapatmaları aptallık olur" denildi.

İsrail'in İran'a saldırılarıyla başlayan çatışma ve ABD'nin İran'daki nükleer tesislere saldırıları sonrası dikkatlerin yoğunlaştığı Hürmüz Boğazı'nda tedirginlik hakim.

İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kapatma kararını tartıştığı günlerde Beyaz Saray'dan açıklama geldi. Beyaz Saray, "Trump, İran ile diplomatik bir çözümle ilgilenmeye devam ediyor. İstihbarat raporları, İran'ın nükleer silaha haftalar uzaklıkta olduğunu gösterdi. İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kapatmaları aptallık olur." ifadeleri kullanıldı.

HÜRMÜZ BOĞAZI TİCARETİN KİLİT NOKTASI

Basra Körfezi'nin ağzında yer alan dar su yolu Hürmüz Boğazı, Orta Doğu'daki petrol ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) üretiminin Umman Denizi ve Hint Okyanusu üzerinden dünya pazarlarına taşınmasını sağlıyor.

Deniz yoluyla taşınan ham petrolün yaklaşık 3'te 1'inin ulaştırılması için kullanılan bu stratejik geçit, başta Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere Orta Doğu'daki üreticilerin ham petrol ve kondensat sevkiyatında kritik bir rol üstleniyor. Hürmüz Boğazı'ndaki petrol ticareti, dünyadaki toplam petrol tüketiminin de beşte birini karşılıyor.

Hürmüz Boğazı'ndan geçen günlük yaklaşık 20 milyon varil petrol ve petrol ürününün büyük kısmı Çin başta olmak üzere Asya piyasalarına ulaşıyor.

İran'ın petrol ihracatının büyük bir kısmı, Hürmüz Boğazı üzerinden Çin'e sevk ediliyor.

Benzer şekilde Irak petrolünün yüzde 85'i de Hürmüz Boğazı'ndan geçiyor.

Hürmüz Boğazı'ndan taşınan toplam petrolün yüzde 35'ini Suudi Arabistan, yüzde 20'sini Birleşik Arap Emirlikleri ve yüzde 17'sini Irak'ın ihracatı oluşturuyor.

Ayrıca, küresel doğal gaz ticaretinin yüzde 20'si de bu boğazdan geçiyor. Katar'ın Hürmüz Boğazı'ndaki LNG ihracatının yüzde 87'si Asya'ya, yüzde 13'ü Avrupa ülkelerine gönderiliyor.

Kaynak: Haberler.com / Dünya
Haberler.com
500

Yorumlar (9)

Haber Yorumlarıali tartan:

Niye aptallık olsun eşeği bipleyen osuruğuna katlanır ben olsam çoktan kapatmıştım

Yorum Beğen159
Yorum Beğenme8
yanıtYanıtla
Haber Yorumlarıknn_karani:

it rail yer yüzünde silinmesi lazım ardında ingiltre

Yorum Beğen77
Yorum Beğenme2
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıGüray Dilli:

Hadi ya , adamları kaya gazı stokları yıllara bedel. Hürmüz ne ki , Çin ve Hindistan'a giden petrol Abd yi neden sallasın..

Yorum Beğen20
Yorum Beğenme37
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıSiyah&Beyaz null:

sadece İran olarak düşünme biraz coğrafya bilgin varsa orda bir çok Arap ülkesinin ve körfezin olduğunu bilirsin

yanıt0
yanıt0
Haber YorumlarıEren Derdimyoğ:

ABD kesinlikle fayda sağlıyor bundan ayrıca Avrupa nın petrolü de burdan geliyor. Yalan dolan haber tamamen algı yapılıyor. Çin ve Avrupa zararlı bu işte kazananı Rusya ve ABD olur.

yanıt0
yanıt0
Haber Yorumlarımike kesisoglu:

boş haber yapmayın ABD ???? petrol unu Venezuela dan aliyor ayrıca stoklarında milyonlarca varil petrol var

Yorum Beğen7
Yorum Beğenme31
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıBilgi Dünyası:

sizene ister açar ister kaparlar

Yorum Beğen32
Yorum Beğenme1
yanıtYanıtla
Tüm 9 yorumu okumak için tıklayın Haberler.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve haberler.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
title