Haberler
İsrail Savunma Bakanı Katz: Ateşkes ihlal edilirse güçlü bir şekilde yanıt vermeye hazırız

Dünya rahat nefes aldı derken yeni bir tehdit daha

Türkiye'yi sarsan 'sahte dolar skandalı' büyüyor

Piyasaları altüst eden olayda detaylar ortaya çıktı

Bomba iddia: En düşük emekli aylığı için 3 rakam belirlendi

En düşük emekli aylığı için 3 rakam belirlendi

Greta Thunberg'ten skandal Kürdistan paylaşımı

Van'a Kürdistan dedi, özerklik istedi

BBC

3. doz aşıya ABD ve Avrupa'dan itiraz: Bu aşamada gerek yok

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Pfizer-BioNTech'in ABD ve Avrupa'da üçüncü doz takviye aşısının yapılabilmesi için izin başvurusunda bulunacağını açıklamasının ardından Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA ile Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi CDC bu aşamada üçüncü doza gerek olmadığını açıkladı. Avrupa İlaç Ajansı EMA da şu anki aşı rejiminin yeterli olduğuna inandıklarını vurguladı.

ABD ilaç firması Pfizer'ın Alman ortağı BioNTech ile ürettiği yeni tip koronavirüs (COVID-19) aşısının üçüncü doz uygulaması için ABD Gıda ve İlaç Dairesine ( Fda ) başvuru yapacağı belirtildi.

Başvuru sonrası yapılan açıklamada İsrail Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, aşılama sonrasındaki altı ay içinde aşının bulaşmayı ve semptomatik hastalığı önlemedeki etkinliğinin azaldığı, ancak ağır hastalığı önlemedeki etkinliğinin hala yüksek olduğu belirtildi.

"6 İLA 12 AY SONRA ÜÇÜNCÜ DOZA İHTİYAÇ VAR"

Şirketin açıklamasında "Bu veriler şirketin 3. faz çalışmalarının analiziyle de uyumlu. Bu nedenle elimizdeki tüm verileri temel alarak iki doz aşılamadan 6 ila 12 ay sonra üçüncü bir dozun gerektiğine inanmaya devam ediyoruz" denildi.

PFİZER YETKİLİSİ: AŞIDAN 6 AY SONRA ENFEKTE OLMA RİSKİ VAR

Pfizer'ın baş bilim görevlisi Mikael Dolsten de, İsrail'de aşının etkinliğinde görülen azalmanın büyük ölçüde Ocak ve Şubat aylarında aşılanan kişilerdeki enfeksiyonlardan kaynaklandığını söyledi.

İsrail Sağlık Bakanlığı, Haziran ayında aşının hem bulaşı hem de belirti gösteren hastalığı önlemedeki etkinliğinin yüzde 64'e düştüğünü açıklamıştı. Dolsten da verdiği röportajda "Pfizer aşısı Delta varyantına karşı hayli etkili. Ancak altı ay sonra, antikorların etkisi azalırken, yeniden enfekte olma riski var" dedi. Pfizer yetkilisi ayrıca verilerin gelecek ay Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi Fda'e sunulacağını vurguladı.

Pfizer henüz İsrail'den alınan verilerin tamamını yayımlamadı ama Dolsten yakında yayımlanacağını belirtti ve "Küçük bir veri seti. Ancak Delta'nın gördüğümüz en bulaşıcı varyant olması nedeniyle bulaşlara ve orta şiddette hastalıklara neden olabilir" dedi.

ABD VE AB'DEN 3. DOZA İTİRAZ VAR

Ancak FDA ve Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) yayımladıkları ortak açıklamada, iki doz aşı olan Amerikalıların bu aşamada takviye doza ihtiyaçları olmadığını bildirdi. Avrupa İlaç Ajansı EMA da, şu anda ikiden fazla doz gerekip gerekmediğini belirlemek için çok erken olduğunu ve mevcut aşı rejiminin yeterli olduğuna inandıklarını kaydetti.

3. doz aşıya ABD ve Avrupa'dan itiraz: Bu aşamada gerek yok
BBC
title