Haberler

Pen'den Youtube Mektubu: Kabul Edilemez Saldırı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de Twitter'ın ardından YouTube'ya da erişiminin engellenmesi üzerine Dünya Yazarlar Birliği (Pen), Türkiye'de ifade özgürlüğüne yönelik sınırlamalardan duyduğu kaygı yansıtan bir açık mektup yayımladı.

Türkiye'de Twitter'ın ardından YouTube'ya da erişiminin engellenmesi üzerine Dünya Yazarlar Birliği (Pen), Türkiye'de ifade özgürlüğüne yönelik sınırlamalardan duyduğu kaygı yansıtan bir açık mektup yayımladı. Mektupta "Geriletici bir hamle olan, yeni internet yasasının yürürlüğe girmesiyle Twitter ve YouTube'ın tamamıyla kapatılması, iletişim özgürlüğüne karşı yapılan kabul edilemez bir saldırıdır" savları dile getiriliyor.

Aralarında Orhan Pamuk, Elif Şafak, Can Dündar, Salman Rüşdi, Hanan al-Şeyh Ahdaf Soueif, Samar Yazbek, Günter Grass, Elfriede Jelinek, Zadie Smith, , Alberto Manguel, Margaret Atwood, Peter Englund, Per Wästberg, Sjón, Maureen Freely ve Svetlana Alexievich'in de bulunduğu yazarların imzasını taşıyan ve BBCTürkçe tarafından yansıtılan mektupta özetle şu görüşlere yer verildi:

"Geriletici bir hamle olan, yeni internet yasasının yürürlüğe girmesiyle Twitter ve YouTube'ın tamamıyla kapatılması, iletişim özgürlüğüne karşı yapılan kabul edilemez bir saldırıdır. Türkiye'nin, 36 milyondan fazla kullanıcı ile Avrupa'nın en genç internet kullanıcı kitlesini oluşturuyor olması gurur vericidir. Bu da Türkiye'yi, İslam dünyasında, küresel olarak interneti en çok kullanan ülkelerden biri haline getirmektedir. Farklı kitleleri birbirine bağlayarak, düşüncelerini ifade etme özgürlüğü sağlayan İnternet, demokrasiyi destekleyen ve güçlendiren faydalı bir iletişim ağıdır."

Twitter ve YouTube'nun "sınıf, din, etnik köken, politik görüş gözetmeksizin her kullanıcıya tek tek sesini duyurma olanağı veren ifade araçları" olduğu belirtilen mektupta "Twitter'ın Türkiye'de 12 milyon kullanıcısı bulunmaktadır ki bu da Türkiye'deki sivil toplumun canlılığının bir kanıtıdır. Türkiye ifade özgürlüğünü meşrulaştırarak savunan; Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesince ve Kişisel ve Siyasal Haklar Uluslararası Sözleşmesince taraf devlet statüsündedir" ifadeleri de kullanılıyor.

-"TÜRKİYE İZOLE BİR ÜLKE DEĞİL, ULUSLARARASI TOPLUMUN BİR PARÇASI"-

"Ankara İdare Mahkemesinin Twitter'a erişim engelini durdurma kararını memnuniyetle karşılayıp telekomünikasyon otoritesinden Twitter'a erişimin bir an önce sağlanmasını talep ediyoruz" denilen mektupta şu görüşler de dile getiriliyor:

"Türkiye batının demokratik değerlerini laiklik ve İslam kültürü ile bir araya getiren bir ülkedir. Etrafı düşmanlarla sarılı değildir. İzole olmuş veya içe dönük bir ülke değildir. Uluslararası toplumun bir parçasıdır. Türkiye'nin liderlerinden ricamız şudur ki demokrasinin temel taşlarından biri olan ifade özgürlüğü konusunda geri adım atmamak, tersine yükümlülüklerini tanıyarak, uluslararası anlaşmalar ışığında Twitter ve YouTube'ın acilen erişime yeniden açılmasıdır. Umarız ki, onlar, eğer bir gün olur da coğulculuğun, çeşitliliğin ve sözcüklerin özgürce kurulduğu bir dünyanın kıymetini anlarlar ve işte o zaman bu güzel ülkenin daha da güçlü ve mutlu olacağının farkına varırlar."

Kaynak: ANKA / Dünya
title
Close