Haberler

Parti İçi Hesaplaşmaya mı Kurban Gitti?

Parti İçi Hesaplaşmaya mı Kurban Gitti?
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çin Merkez Bankası'nın Kayıp Başkanı Zhou Hakkındaki Spekülasyonlar Derinleşiyor.

Çin Merkez Bankası'nın kayıp başkanı Zhou hakkındaki spekülasyonlar derinleşiyor.

Küresel finans dünyasının en önemli isimlerinden biri olan Zhou Xiaochuan'in, hakkındaki "kaçtı" dedikodularına rağmen ortaya çıkmaması, başkanın parti içi hesaplaşmaya kurban gitmiş olabileceği ihtimalini akıllara getirdi.

Çin Komünist Partisi'nin en güçlü hiziplerinden birinin ağır toplarından olan Zhou Xiaochuan'ın, 2012'de liderlik değişiminin gerçekleşeceği kritik parti kongresi öncesinde Devlet Başkanı ve Parti Genel Sekreteri Hu Jintao'nun ekibi tarafından tasfiye edilmiş olma ihtimali konuşuluyor. Eski Devlet Başkanı Jiang Zemin'e yakınlığı ile tanınan başkan, "Şanghay Çetesi" olarak bilinen hizibin en etkili üyelerinden biri olarak tanınıyor.

Şanghay Çetesi, ülkenin efsane lideri Deng Şiaoping'in ardından politik gücü eline geçiren Jiang Zemin'in, 80'lerde Şanghay parti sekreterliği görevini yürüttüğü dönemde birlikte çalıştığı ve himaye ederek partinin tepe noktalarına yükselttiği isimlerden oluşuyor.

Komünist Parti'nin 2002'de yapılan kongresinde yaşanan liderlik değişimi ile parti genel sekreterliği koltuğuna oturan Hu Jintao'nun başını çektiği "Gençlik Kolları" hizibi ise, özellikle son yıllarda gücünü pekiştirerek parti içinde başat hale geldi.

Partinin 2007 yılında yapılan büyük kongresi öncesinde, Jiang Zemin'in ekibinden olan dönemin Şanghay Parti Sekreteri ve Politbüro üyesi Chen Liangyu, hakkındaki yolsuzluk gerekçeleri ile tasviye edilerek 18 yıl hapse mahkum edilmişti. Chen, Şanghay Çetesi'nin en güçlü üyeleriden biriydi.

Gençlik Kolları hizibinin siyasi manevrası olarak değerlendirilen tasfiye sürecinde, Başkan Zhou hakkında ev hapsine alındığı söylentileri çıkmıştı. Söylentiler, Zhou'nun nihai karar verme gücünü elinde tutan 9 kişilik Politbüro Daimi Komitesi üyeliğine seçilmesinin önünü kapatmıştı. Buna rağmen, yaşanan çalkantıdan Merkez Bankası Başkanlığı koltuğunu koruyarak çıkan Zhou'nun, 2012 Kongresi öncesinde daha da güçlenen rakip hizip tarafından tasfiye edilmiş olma ihtimali bulunuyor.

Şüpheleri güçlendiren başka bir neden ise, başkan Zhou'nun Pekin'i ziyaret eden Japon finans heyeti ile görüşmesinin fotograflarının resmi kanallara aracılığı ile yayımlanmış olması. Zira, ülkeye özgü olan ve Shuanggui denen soruşturma mekanizması çerçevesinde, üst düzey yetkililer partinin disiplin komitesince, genel yargının dışında kalan bir mekanizma içinde soruşturuluyor.

Shuanggui'ye alınan üst düzey yetkililer, parti tarafından süresiz ev hapsine tabi tutulabiliyor. Zhou'nun, ev hapsine alınmış olsa bile, Japon heyeti ile önceden planlanan görüşmeyi gerçekleştirmesine izin verilmiş olabileceği ihtimali bulunuyor.

1989 yılında yaşanan Tianaanmen Olayları dolayısıyla tasfiye edilen o dönemin parti genel sekreteri Zhao Ziyang, 2005 yılındaki ölümüne kadar 15 yıl ev hapsinde yaşamıştı.

Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan'in ABD hazine tahvillerinden edilen 430 milyar dolarlık zarar dolayısıyla soruşturmaya uğrayabileceği korkusuyla ülkeden kaçmış olabileceği dedikoduları haftasonu internet dünyasında hızla yayılmıştı.

Sadi KAYMAZ - PEKİN - DHA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya
title
Close