Haberler

Paris'te de Atatürk"E Anma

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhuriyetin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 77 .yılında Paris Büyükelçiliği’nde düzenlenen törenle anıldı.

Cumhuriyetin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 77 .yılında Paris Büyükelçiliği'nde düzenlenen törenle anıldı.

Kurtuluş Savaşı'nın Başkomutanı, Cumhuriyetin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, 77. yıldönümü nedeniyle Türkiye'nin Paris Büyükelçiliği'nde düzenlenen törenle anıldı. Düzenlenen anma törenine, Büyükelçi Hakkı Akil ve Büyükelçilik çalışanlarının yanı sıra Türkiye'nin OECD nezdindeki daimi temsilci Büyükelçi Mithat Rende, Türkiye'nin UNESCO nezdindeki daimi temsilci Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı, Dünya Miras Komitesi Başkan Vekili UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, Askeri ataşe Kurmay Yarbay Emin Ali Ulaş katıldı. Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu saat olan 09: 05'de Büyükelçilik gönderindeki bayrak yarıya indirildi ve Atatürk ile şehitler anısına saygı duruşunda bulunuldu. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bağımsızlığının bir simgesi olan İstiklal Marşı okundu.

Günün anlam ve önemine binaen kısa bir konuşma yapan Büyükelçi Akil, "Değerli misafirlerimiz, bugün Atatürk'ün ebediyete intikal ettiğinin 77. Yıldönümü nedeniyle bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bu tür törenleri ben genelde üzücü bir tören olmaktan ziyade, ileriye yönelik Atatürk'ün bizlere verdiği mesajların ve mirası nasıl daha ileriye taşıyabiliriz. Bunları anımsatmak için bir vesile olarak görüyorum her seferinde ve bizler için en önemli olan şey de tabi ki Atatürk'ün bizlere bıraktığı bu miras çerçevesinde hepimizin kendimize verilen işi en iyi şekilde yapmamız bence Atatürk'e layık bir nesil olduğumuzun en iyi göstergesi olacaktır. Atatürk'ün en büyük benim açımdan sözlerinden birisi de Türkiye için kurduğu Cumhuriyet için gelecek için bu ülkenin en çağdaş en ileri ülkeler arasında yer almasını bizlere ödev ve bir görev olarak vermiş olmasıdır. Çünkü, Atatürk'ün düşüncesi şu idi bu millet geçmişte çok büyük işler başarmıştı, ileride de muhakkak çalıştığı taktirde en çağdaş ülkelerin üzerinde bir medeniyet seviyesine erişmeye muktedirdir. Bunun da görevini özellikle gençlere vermiştir. Atatürk'ün daima söylemlerinde gençlerin ayrı bir yeri vardır. Kadınların toplumda ayrı bir yeri vardır. Bu bakımdan bende uygun görürseniz Atatürk'ün bu görüşleri çerçevesinde konuşmasını yapmak üzere Büyükelçiliği'mizin en genç bayan memuresine söz vermek istiyorum" dedi.

Büyükelçiliğin en genç memuresi Suendam Cangür Ezgü ise Atatürk'ü anmak için toplandıklarını ifade ederek, Atatürk'ün 1923 yılında gerçekleştirdiği bir konuşmayı dile getirdi. Ezgü, Atatürk'ün Medeni Kanunun kabul edilmesiyle kadınlara geniş haklar tanınmasını, böylelikle kadınların statüsünün iyileştirilmesinin sağlandığını aktararak konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Bugün hem burada ülkemi gururla temsil edebiliyorsam, siz saygıdeğer amirlerime ve sevgili çalışma arkadaşlarıma hitap edebiliyorsam, eğitim alabilmiş ve çalışma hayatına atılabilmişsem bunu Atatürk'ün aydın vizyonuna borçluyum. Atatürk Devrimi, tarihimizdeki bir döneme değil, yeni bir devrin başlangıcına işaret eder. Atatürk'ün öncülük ettiği eser eksiksiz olmadığı gibi tamamlanmış da değildir. Genç kuşakları bekleyen en önemli görev bu başlangıcı sürdürmektir". - PARİS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya
title
Close