Nobelli Tutu'nun Genetik Şifresi Çözüldü
Güney Afrika'nın Nobel Ödüllü Başpiskoposu Desmond Tutu ve Namibyalı Dört Yerli Bushman'ın Şifresi Çözüldü.
Güney Afrika’nın Nobel ödüllü başpiskoposu Desmond Tutu ve Namibyalı dört yerli Bushman’ın şifresi çözüldü.
Elde edilen sonuçlar Afrikalı yerli halkların AIDS, sıtma gibi hastalıklarla mücadele etmesine yönelik “kişiye özel” ilaç geliştirmede kullanılacak.
Güney Afrika’daki ırk ayrımı rejimine karşı mücadelesiyle 1984’te Nobel Barış Ödülü alan Desmond Tutu ile Kalahari Çölü’nün Namibya’daki kısmında yaşayan !Gubi, G/aq’o, D#kgao ve !Ai adlı Bushman yerlilerinin tüm genleri Houston’daki Baylor Üniversitesi’nde tek tek deşifre edildi.
Ayrıca bir Bantu yerlisi olan Tutu ile !Gubi’nin genleri karşılaştırıldı. Sonuçlar Tutu’nun da primatlara en yakın insan türü olan ve dilleri “tak tak” seslerinin karmaşık bir düzenlemesinden ibaret olan Bushman yerlileriyle akraba olduğunu ortaya çıkardı. Desmond Tutu, sonuçla ilgili olarak “Gurur duydum” dedi.
‘Afrika’ya özel’ ilaçlar
İki ayrı ulustan Beyaz Avrupalının DNA yapısı birbirine çok benzerken, Bushmanlar arasında çok daha fazla genetik varyasyon olması uzmanları şaşırttı. Afrika dışına 50 bin yıl önce yayılan günümüz insanlarının küçük bir gruptan türediği, kara kıtada kalanların bu nedenle çok daha fazla DNA çeşitliliğine sahip olduğu belirtiliyor.
Bu çeşitliliklerin arasında hastalıklara direnç kazandıranlar var. Bu nedenle gen araştırmaları ilaç yapımında büyük önem taşıyor. Nature Dergisi’nde yayımlanan veriler, Afrika yerlilerine özel ilaç geliştirme kampanyasında kullanılacak.
Özellikle çalılık, kuru yerlerde yaşayan Bushmanların sıtmaya direnç geliştiremediği biliniyor. Genetik veriler Afrika’da sayısız can alan AIDS’e karşı “Afrika’ya özel” ilaç geliştirmede de büyük yarar sağlayacak.
Ancak söz konusu genetik verilerin yayınlanmasının Afrikalılara özel biyolojik ve kimyasal silah geliştirilmesine yol açabileceğine yönelik eleştiriler de var. Daha önce beş insanın genetik şifreleri yayınlanmıştı.