Haberler

Mısır'da, Türkçe Olimpiyatları Finali

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası Türkçe Derneği tarafından düzenlenen 11.Türkçe Olimpiyatları'nın Mısır finali yapıldı.

Uluslararası Türkçe Derneği tarafından düzenlenen 11.Türkçe Olimpiyatları'nın Mısır finali yapıldı.

Kahire'de Selahattin Türk Okulları'nda düzenlenen finalde, öğrenciler Türkçe ve Arapça şiir okudu, türkülerle Türk-Mısır folklar oyunları izleyenlerin ilgisi çekti. 'Mısır-Türk Kültür Şöleni' adı altında düzenlenen Türkçe Olimpiyatları'nda sema ile Mısırlı dervişlerin Tennura gösterisinin aynı anda sahnelendiği gecede, Mısırlı ve Türk öğrencilerden oluşan koro, Arapça ilahileri de okudu. Olimpiyat şenliğinde, Amasyalı Alpaslan Kılıç'ın "İstanbul'un Fethi" şiiri salondakileri duygulandırdı. "Ya Baba" adlı şarkısı ve okulun Mısırlı öğrencileri Trabzon halk oyunları ekibinin sahnelediği horon ve kolbastı salondakileri coşturdu. Seyirciler, öğrencileri uzun süre ayakta alkışladı. Mısırlı Sara Halid'in seslendirdiği "Aziz İstanbul" şarkısı da büyük ilgi gördü.

Etkinlik sonunda Mısır finalinde dereceye girerek, olimpiyatlarda Mısır'ı temsil etmeye hak kazanan öğrencilere madalya ve çeşitli hediyeler verildi. Şölene Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürü Prof.Dr. İrfan Aycan, Kamu İhale Kurulu üyesi Hasan Karagöz, Milli Eğitim Bakanlığı Danışmanı Halime Toros ve Mısır Mansura Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Abdulhaluk Beyladi'nin yanı sıra Mısır ve Türkiye'den 230 davetli katıldı. Mısır finalinin sonunda öğrenciler, 'İnsanlık Elele' şarkısını söylemesi ile tören sona erdi. Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı, şöyle dedi:

"Bugün Türkiye'nin müteşebbislerini Türk hayırseverlerinin katkılarıyla dünya da şuan da bin okul yönetiyorlar. Kültür merkezleri ve dil merkezleriyle birleşince bu sayı 2 bine ulaşıyor. Bu bir Türkiye mucizesidir. Bu gün 60 ülkede 1000 okulda yarım milyon başka ülkelerin vatandaşları Türkçe ve çok dilli çağdaş ve ilim ve irfan olma yolunda ilerliyor."

Yaklaşık 50 yıldan bu yana Türkologluk yapan Mısırlı Prof.Dr. Safsafi Ahmed ise, "Benim gibi mutlu yoktur. 30 sene önce Mısır sokaklarında hiçbir kimse Türkçe konuşmuyordu. Allah'a şükür şimdi her tarafta Türkçe konuşuluyor. Bizim çocuklarımızı Türkçe'ye rağbet gösteriyor. Gelecek sene Mısır'daki bütün Türkoloji bölümleri katılmasını temenni ettiklerini" söyledi.

Selahattin Türk Okulu olarak Türkçe Olimpiyatları'nın 4'üncüsünü düzenlediklerini, format değişikliğine giderek Mısır-Türk Kültür Şölenine dönüştürdüklerini ifade eden Türk Okulu Genel Müdürü Orhan Keskin, şöyle konuştu:

"Bunu yapma gayemizde Mısır ile Türkiye arasındaki değerlerin harmanlanması Mısır'ın da bu olimpiyatlara daha sahip çıkmasıydı. Etkinliğe 2 okul, 6 Kültür Merkezi destek veriyor. Ama 2014-2015 yılında 8 okul olacak. Bu şöleni bütün Mısır'a yaymayı planlıyoruz. Her geçen gün çıta yükseliyor. Emeği geçen hocalarımıza teşekkür ediyorum."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya
title
Close