Haberler

Kuzey Mali'de Tarihi Türbeler Yok Edilmek İsteniyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mali'nin kuzey kısmını elinde tutan selefi (Vehhabi) grupların lideri Ebu Dardar, ülkedeki tüm türbelerin yıkılması emrini verdi.

Mali'nin kuzey kısmını elinde tutan selefi (Vehhabi) grupların lideri Ebu Dardar, ülkedeki tüm türbelerin yıkılması emrini verdi. Bölgedeki silahlı selefi grupların baskısından kurtulmak isteyen halk ise BM'nin 20 Aralık günü aldığı karara göre bölgeye müdahale etmesini bekliyor.

Dünya tarihi noktasında ehemmiyete sahip olan Timbuktu medeniyeti ve mirasının Mali'deki terör hadiselerinden zarar görmesi tehlikesine binaen bilim çevreleri endişelenmeye başladılar. UNESCO tarafından dünya mirası olarak kabul edilen Timbuktu'da binlerce el yazma eser ve ilmi çalışma kayıtları olduğu biliniyor. İslam'ın İç Afrika'ya yayılmasında ilmi bir merkez olmuş olan bu bilim merkezi bugün bölgeyi tehdit eden silahlı aşırı radikal selefi gurupların tehdidine maruz kalıyor.

TÜRBELERİ YIKARAK İSLAM ESERLERİNİN İZLERİNİ SİLİYORLAR

El Kaide terör örgütünün Mali kolu olan Ensar El-Din hareketinin lideri Ebu Dardar verdiği son emirde "ulaşabilecekleri her yerde tüm türbeleri yıkacaklarını" dile getirdi.

Kuzey Mali'de Ensar El-Din Hareketi'ne maruz kalarak yüzlerce senelik mezarlık ve tarihi eserlerin yıkılmasını seyreden Müslüman halk, ellerinden bir şey gelmediğini, silahlı grupların bu eserleri yıkışlarını üzülerek seyrettiklerini belirtiyorlar. Bölgede artan terör hadiseleriyle İslam tarihinin izlerinin silinmesi ve insanların şiddete maruz kalmaları dış güçlerin ülkeye müdahale etmelerine yol açıyor.

BM KUZEY MALİ İÇİN HAREKETE GEÇMİŞTİ

Haziran 2012'den beri Mali'de devam eden terör hadiseleri üzerine 20 Aralık 2012 günü BM Güvenlik Konseyi'nde yapılan oylama ile Mali'nin kuzeyindeki terör guruplarının dağıtılması için bu ülkeye askeri yardım kararı alınmıştı. Kuzey Mali'deki Ensar El-Din isimli silahlı selefi hareketinin Irak'taki El-Kaide gibi kendisiyle birlikte olmayan Müslümanları ve herkesi "kafir" olarak görüp bu insanların malına, canına ve namusuna el koyma hakkına sahip olduğunu iddia etmesiyle ortaya çıkan terör hadiseleri halkın emniyetini ortadan kaldırarak bölgeyi istikrarsızlaştırıyor.

Mali'nin askeri ve siyasi istikrarını tehdit eden silahlı terör gruplarının ülkenin kuzeyini tahrip etmesiyle 400 bin insanın iltica etmesi ve bölgedeki 5 milyon vatandaşın da büyük tehlike ile karşı karşıya kalması sebebiyle alınan BM kararını değerlendiren Mali Dışişleri Bakanı Tiéman Coulibaly, kararı memnuniyetle karşıladığını belirtmişti. - GAO

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya
title
Close