Haberler

Kosova'da Organ Kaçakçılığı Davası Sonuçlandı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kosova'da 3 yıl önce ortaya çıkan yasadışı organ nakli davasında mahkeme suçlu bulduğu 5 kişiye 1 ile 8 yıl arasında hapis cezaları verdi, iki kişiyi de serbest bıraktı.

Kosova'da 3 yıl önce ortaya çıkan yasadışı organ nakli davasında mahkeme suçlu bulduğu 5 kişiye 1 ile 8 yıl arasında hapis cezaları verdi, iki kişiyi de serbest bıraktı.

EULEX savcısı Jonathan Ratel, 3 yıl önce 7 Kosovalı ve Türk Doktor Yusuf Sönmez ile İsrailli Moşe Harel'e, uluslararası organ kaçakçılığı yapmak suçlamasıyla dava açtı. 3 yıldır devam eden, organ ticareti davası diye bilinen 'Medicus' davası Priştine Mahkemesi'nde sona erdi. EULEX yargıçlarından oluşan mahkeme heyeti, 7 Kosovalı sanıktan 5'ine toplam 20 yıl hapis cezası ile 12 bin 500 Euro para cezası verirken, Kosova asıllı Türk doktor Dirton Jıltay'ı ve Kosova Sağlık Bakanlığı Daimi Sekreteri'nin vekili İlir Recay'ı ise serbest bıraktı. Mahkeme, organ kaçakçılığına karışan Türk doktor Yusuf Sönmez ile İsrailli Moşe Harel hakkındaki kararın Türkiye ve İsrail'de alınacağını bildirdi.

Mahkeme, yasadışı organ nakli yapmaktan suçlu bulduğu Medicus Özel Kliniği'nin sahibi Lutfi Dervişi'ye 8 yıl hapis ve 10 bin Euro, oğlu Arban Dervişi'ye 7 yıl hapis ve 7 bin Euro, doktor Sokol Aydini'ye 3 yıl hapis cezası verdi. Ayrıca doktorlar Süleyman Dula ve İslam Bütüçi'ye de birer yıl hapis cezası verdi. Mahkeme, Türk asılı Doktor Driton Jıltay'ı ve Sağlık Bakanlığı Daimi Sekreteri'nin vekili İlir Recay'ı delil yetersizliği nedeniyle serbest bıraktı. Medicus davasında görev yapan EULUEX Özel Savcısı Jonathan Ratel, ceza alan sanıkların, ekonomik sıkıntı yaşayan vatandaşları suçlarına dahil ettiklerini, yoksul olan bu vatandaşların Kosova'ya getirilmesi ve barınması gibi işlemleri örgütlediklerini belirtti. Bu vatandaşların suiistimal edildiklerini söyleyen Savcı Ratel, bu vatandaşlardan para vaadi karşılığında organlarının alındığını, ancak alınan organları karşılığında ödeme yapılmadığını ifade etti. Medicus davası iddianamesinde, Priştine'deki duruşmalara katılmayan İsrail vatandaşı Moshe Harel'in, organ kaçakçılığının "beyni" olduğu, ameliyatların ise Türk doktor Yusuf Sönmez tarafından yapıldığı kaydedildi.

"MEDİCUS" DAVASI NASIL BAŞLADI?

Priştine'de 2008 yılında Türkiye'ye dönmek için havaalanında uçak bekleyen bir Türk yolcu bayılınca hastaneye kaldırılmıştı. Yapılan muayene sonucunda bu kişinin böbreğinin alındığı tespit edilince soruşturma açılmıştı. Soruşturma kapsamında gencin böbreğini İsrailli Moşe Harrell'in 20 bin dolar karşılığında satın aldığı, nakilin ise Medicus Özel Kliniği'nde Dr. Yusuf Sönmez tarafından yapıldığı tespit edilmiş ve Sönmez hakkında Kosova'da da organ kaçakçılığı suçuna karıştığı iddiasıyla dava açılmıştı. 3 yıl süren davada 100'den fazla duruşma yapıldı, 80 kadar tanık dinlendi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya
ABD ve İngiltere'nin ardından Fransa'dan da onay çıktı: Ukrayna füzelerimizi kullanabilir

Batı, topyekun Putin'e savaş açıyor! Bir ülke daha Ukrayna'ya izin verdi

20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Belediyelere bağlı kreşler kapanabilir

Belediyelere bir kötü haber daha! Kreşlerin kapanması an meselesi

Arka Sokaklar'daki 'tarikat' sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

Arka Sokaklar'daki "tarikat" sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

title