KKTC'nin İlk ve Tek Araba Müzesi Tarih İçinde Yolculuğa Çıkartıyor
Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ), akademik çalışmalar kapsamında 2007 yılında kurulan ve 100’ün üzerinde klasik ve spor arabanın bulunduğu KKTC’nin ilk ve tek araba müzesi asırlık arabaları ile ziyaretçilerini adeta tarih içinde bir yolculuğa çıkartıyor.
Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ), akademik çalışmalar kapsamında 2007 yılında kurulan ve 100'ün üzerinde klasik ve spor arabanın bulunduğu KKTC'nin ilk ve tek araba müzesi asırlık arabaları ile ziyaretçilerini adeta tarih içinde bir yolculuğa çıkartıyor.
KKTC'nin başkenti Lefkoşa'daki YDÜ kampüsü içinde yer alan YDÜ Araba Müzesi düzenlenen resepsiyonla basına tanıtıldı. Müzede üretimine ilk yıllarında başlanan ve dünyada sayıları bir elin parmağını geçmeyecek sayıda kalan o yılların tarih kokulu araçları sergileniyor. Müzenin en eski aracı olan 1899 model Crest Mobile, dünyada tek olma özelliğine sahip. Müzede Buick, Crest Mobile C ve Wolseley olmak üzere 100 yaşın üzerinde üç tane araba bulunuyor.
MÜZENİN PAHA BİÇİLMEZ ARABASI DR. FAZIL KÜÇÜK'ÜN AUSTİN PRİNCESS'İ
Koleksiyonun en önemli arabalarından biri ise cumhuriyetin kurucularından Dr. Fazıl Küçük'ün 1960 yılında kullandığı, cumhurbaşkanı muavini makam arabası Austin Princess. İngiliz arabası olan Austin Princess'in iki toplumlu Kıbrıs Ortaklık Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı Makarios ile Cumhurbaşkanı Muavini Dr. Küçük'e İngiliz Elçisi tarafından hediye edildiği belirtiliyor. Müzede, ülkeye İngiltere'den getirilen ve kasası tamamen ahşaptan Kıbrıs'ta üretilerek Kıbrıs tarihine damgasını vuran ve Kıbrıs Türkleri nezdinde de ayrı bir öneme sahip Bedford Bus da bulunuyor.
Müzede pek çok hızlı ve seçkin yeni modern ve spor arabanın içinde yine otomotiv tarihine mal olmuş 1950'lerin efsane arabası Ford GT'nin 2005 yılında yeniden üretilmiş modeli de yer alıyor. Müzede 4 Ferrari ile pek çok spor araba da bulunuyor. 1980 model Ferrari Mondial 8, 1993 imalatı Ferrari 348 TB, Ferrari 355 ile Ferrari F360 Modena F1 modeli de yer alıyor. Müzede ayrıca Mercedes SLR, Dodge Viper gibi pek çok spor araba da bulunuyor.
Müzede YDÜ Kurucu Rektörü Dr. Suat İ. Günsel'in öğrencilik yıllarında kullandığı ilk arabası da yıllar sonra oğlu İrfan S. Günsel tarafından bulunarak, Suat İ. Günsel'e doğum gününde büyük bir sürprizle hediye edilerek müzedeki yerine konuldu.
Resepsiyonun açılış konuşmasını yapan YDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S. Günsel, "Yaklaşık on yıl önce Suat Hoca'nın yıllar önce öğrenciliğinde Ankara'da kullandığı otomobili uzun araştırmalar sonucu bulduk. Haliyle oldukça yıpranmış durumdaydı. Bu arabayı, ki bugün onu da diğerleri arasında göreceksiniz, restore ettik ve eski sahibine doğum gününde hediye ettik. Suat Hoca'nın zaten çocukluktan gelen bir araba merakı vardı. Kilden araba modelleri yapardı. Toprakta başlayan çocukluk oyunları, Kıbrıs'ta bir araba fabrikası kurmak ve kendi modellerini üretmek gibi bir hayale dönüştü. Kendisine hediye edilen eski arabasıyla birlikte bu hayal yeniden canlandı. Ancak bu kez, bu hayalin kültürel ve teknolojik boyutu ele alındı, bu hayal farklı bir boyuta taşındı. Bugün teknoloji savaşlarının yaşandığı, binlerce farklı model arabanın üretildiği bir dünyada yeni bir araba modeli üretmek belki de çok dikkat çekmezdi. Öncelikli olarak araba üretmek yerine olayın kültürel boyutuna önem vermek ve araba tarihinde adı efsaneleşmiş klasik ve spor arabalardan oluşan bir müze oluşturmak, ülkemize kültürel ve turistik çok daha büyük katkı sağlayabilirdi. Bu inançla yola çıkıldı. Önce bir projeksiyon çalışması yapıldı ve araba tarihinde üretilen arabalar tek tek gözden geçirildi. Sonra, yıllar sürecek ve dünyanın dört bir yanını kapsayacak meşakkatli bir araştırma ve restorasyon dönemi başladı. Dünyanın dört bir köşesinde araba tarihinin ilklerini ve üretildikleri dönemlerde isimleri efsaneleşmiş arabaları sabırla aradık, bulduk, ülkemize getirdik. Bu arabaların bazılarının varlığı bile unutulmuştu ve bir köşede atıl vaziyette kaderlerine terk edilmişlerdi. Özenle taşınarak ülkemize getirildiler. Her biri özel olarak hazırlanmış atölyemizde sabır ve itinayla restore edildi, tam çalışır duruma getirildi. Bazılarını orijinal haline getirmek için yapılan çalışmalar birkaç yıl sürdü. Zaman içinde Yakın Doğu Üniversitesi Araba Müzesi yavaş yavaş oluşmaya, zenginleşmeye başladı. Bugün son halini verdiğimiz Yakın Doğu Üniversitesi Araba Müzesi'nde yüzden fazla klasik ve spor araba bulunmaktadır. Bugün araba müzesinde bulunan arabaların bazıları bu dünyada bulunan ilkler ve sonlardır. Dünyada ilk üretilen ve ilk üretilenlerin son kalan yegane örnekleridir. Bu arabaların herbiri, üretildiği dönemlerin ve ülkelerin kendine özgü teknoloji ve tasarım anlayışlarını yansıtmaktadır. Bu bakımdan her bir arabaya bakarken üretildiği dönemin ve ülkenin kendine özgü karakteristiklerini de göreceksiniz" dedi.
Öte yandan müzede bulunan ve tamamen uçak parçalarından tasarlanan toplantı odası da büyük ilgi gördü. - LEFKOŞA