KKTC'de Sendikalar Yeni Mesai Saatlerini Tanımadı
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde hükümetin almış olduğu yeni mesai saatleri konusunda sendikalar öneriyi reddederek eyleme devam kararı aldı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde hükümetin almış olduğu yeni mesai saatleri konusunda sendikalar öneriyi reddederek eyleme devam kararı aldı.
KKTC'de mesai saatlerinin değişmesinin ardından sendikalar öneriyi reddetti. Sendikal platform saatlerin dünyada olduğu gibi Kıbrıs'ta da aynı şekilde ileri almasını gerektiği konusunda ortak fikir birliğine vararak genel grev kararı aldı. Kamuda yetkili KTAMS, KTÖS ve KTOEÖS sendikaları hükümetin çalışma ve okul saatleriyle ilgili kararını tanımadıklarını ve buna uymayacaklarını açıkladı. Sendikalar KKTC saatinin dünya saatlerine göre uyarlanana kadar eylem ve grevlere devam edeceklerini bildirdi. Sendikalar önümüzdeki Salı günü ülke genelinde tam gün greve gidileceğini de duyurdu. 3 sendikanın yetkilileri bugün Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası lokalinde basın toplantısı yaparak hükümetin son günlerde aldığı kararları eleştirdi.
Gökçebel: "Bu akılsız karara uymayacağız"
Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası Başkanı Tahir Gökçebel, son yaşanan ölümlü trafik kazası olayı ve ardından alınan kararlarla hükümetin kamu vicdanında mahküm olduğunu, bu nedenle gündemi değiştirmeye, yapay gündem oluşturmaya ve hedef şaşırtmaya çalıştığını savundu. Gökçebel, bir yandan "politika yapmayın" diyerek diğer yandan politikanın en fazlasını yapan hükümetin aldığı her kararla ülkeyi daha da traji-komik bir duruma soktuğunu savunan KTOEÖS Başkanı Gökçebel, halktan topladığı vergileri Mercedeslere yatıran hükümete sendikaların vermiş olduğu tepkinin de halkın tepkisi olduğunu kaydetti.
Önceden saatleri Suudi Arabistan'a göre ayarlayan hükümetin, son aldığı iş ve ders saatleri kararıyla çocukları tamamen güvencesiz bir şekilde sokağa attığını savunan Gökçebel, bu kararlarda yasalara ve Anayasa'ya aykırılık olduğu görüşünü de bildirdi. Gökçebel, hükümetin dünya saatlerini yeniden devreye sokana kadar eylemlerin süreceğini kaydederek, KTOEÖS olarak eski çalışma saatleri olan 07.55 ile 12.55 saatleri arası görevlerinin başında olacaklarını belirterek, "Çocukların yemek saatlerini dahi dengesizleştiren, bu akılsız karara uymayacağız" ifadelerini kullandı.
Elcil: "Hükümet meşruiyetini kaybetmiştir"
KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil de konuşmasında, hükümetin artık meşruiyetini kaybetmiş olduğunu savunarak, her geçen gün aldığı kararlarla bu meşruiyeti daha da kaybettiğini iddia etti. Saatlerin bankacılık ve uçak saatleriyle ilgili olarak Türkiye saatlerine göre ayarlandığı gerekçesinin de yaptıkları araştırmalarda gereksiz olduğunun ortaya çıktığını iddia eden Elcil, bunun için havaalanı çalışanları dahil seyahat acentelerine de konunun sorulduğunu ve böyle bir gerekçe olamayacağının ortaya çıktığını açıkladı. Elcil, dün protokol toplantısında yüzde 3 maaş kesintisinin sendikalara sorulduğunu ve bunun rağbet görmediğini anlatarak, gündemi değiştirmek isteyen hükümetin "Softa şaşırtması" yaptığını, hükümetin kendi sorumluluğunu üzerinden atıp bunu kamu çalışanlarına yüklemek istediğini savundu. Maliyede yolların altyapı ve tamiratı için bir kalem bulunduğunu fakat bunun harcanmayarak maliye Bakanının "Param Yok" dediğini de ileri süren Elcil, bakanın halkla "dalga geçtiğini" iddia etti.
"Parası yoksa KTÖS hükümete sadaka da toplayabilir"
Elcil, KTÖS'ün gerekirse hükümete sadaka da toplayabileceğini, bunu daha önce yaptıklarını, yargı sürecinin 4 buçuk yıl sürdüğünü hatırlattı ve hükümet tarafından istendiği takdirde bunu yine yapabileceklerini açıkladı. Elcil Kıbrıs sorununun çözümü yönünde ciddi ilerlemelerin olduğu bir dönemde hükümetin süreci sabote etmek istediğini de savundu. Saatlerin Türkiye'ye göre ayarlanmasında Türkiye'nin bir dayatmasının olmadığını da belirten Elcil, hükümetin "Biz Türkiye'nin emrindeyiz" diyerek oluşacak kamuoyu tepkisini Türkiye'ye yönlendirmeye çalıştığını da savundu. Elcil, "Yaşanan acımasız bir politik oyundur. Zaten karanlıkta okula giden çocukları şimdi de sokağa atıyorlar. Özel sektörde çalışan insanların çocukları sokakta bırakılıyor. Bu bizim için çok önemlidir. Sessiz kalmamızı kimse beklemesin" ifadelerini kullandı. Hükümeti, özel-kamu ayrımı yapmak ve Kıbrıs sorunun çözüm sürecini sabote etmekle eleştiren Elcil, Pazartesiden itibaren yine 08.00'de işbaşı yapıp 12.00'ye kadar çalışarak, öğleden sonra 14.00-16.30 saatleri arasında çalışarak mesailerini tamamlayacaklarını aktardı. Gereken tepkileri Sendikal Platform çatısı altında da koyarak, hükümet tarafından alınan kararların berhava edileceğini kaydeden Elcil, Kıbrıs'ta çözüm istediklerini, halkı Ortaçağ karanlığına götürecek gerici ve faşist zihniyetin üzerine gideceklerini bildirdi.
Kaptan: "Softa şaşırtması yapıyorlar"
Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası başkanı Ahmet Kaptan da "Çocuklarımızın katilleri softa şaşırtması yapıyor" diyerek başladığı konuşmasında hükümetin aldığı saat değişikliği kararını tanımayacaklarını ve eylemlerin devam edeceğini ifade etti. Kaptan, kamuda Aralık-Ocak-Şubat aylarında yine 08.00'de işbaşı yapıp, 15.30'da mesaiyi bitireceklerini Perşembe günleri de 08.00-13.00 ve 14.00-17.00 saatleri arasında çalışacaklarını söyledi. Kaptan, "İş bilmez, beceriksiz ve ne yaptığını bilmeyen" olarak nitelediği hükümetin yaptığı bir açıklamayla çalışma ve okul saatlerini değiştiremeyeceği, kamuda bunun tüzüğe, özelde ise yasaya tabii olduğunu belirtti. Sabah 07.30'da çoğu özel işyerinin açıldığını kaydeden Kaptan, çocukların okulda 08.30'a kadar beklemesinin doğru olmayacağını anlatarak, öğretmen sendikalarına aldıkları karardan dolayı teşekkür etti. Kıbrıs'taki havacılığın dünyanın her yeriyle aynı olduğunu ve uçak biletinin üzerine yerel saatlerin işlendiğini kaydeden Kaptan, bankacılık sektörüyle ilgili düzenlemenin de birkaç saatlik çalışmayla yapılabileceğini iddia etti.
"Kesintiyi reddediyoruz"
Hükümetin kendi başarısızlıklarını toplum içinde kaos yaratarak ve çocuklar üzerinden siyaset yaparak örtmeye çalıştığını savunan Kaptan, birçok özel sektör çalışanının bin 504 TL maaşla geçinmeye çalıştığını ve haftalık 40 değil; 70-80 saat çalıştıklarını anlattı. Toplumun Türkiye'deki sel felaketinde ve Girne'deki orman yangınında gerekli fedakarlığı gösterdiğini de kaydeden Kaptan, şu an için iradeli ve toplumu yönetecek hükümetlere ihtiyaç bulunduğunu, ülkede her şeyin dövize endeksli olduğunu, hayatın pahalılaşmaya devam ettiğini savunarak, "Kesintiyi reddediyoruz" dedi. Her türlü vergiyi toplayan hükümetin, taş ocakları araçlarının yolları tahrip etmesini önleyemediğini belirten Kaptan, "Yok öyle yağma, istifa edin ve gidin. Kararı tanımıyoruz" ifadelerini kullandı. Kaptan Salı günü tam gün olarak gerçekleştirilecek eylem ve grevlere Sendikal Platform'a bağlı tüm sendika ve STÖ'lerin desteğini beklediklerini, ilerleyen günlerde yeni eylem planlarını da açıklayacaklarını sözlerine ekledi. - LEFKOŞA