KKTC'de Şehitler Anıldı
KKTC'de şehitleri anma programı, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Piyade Kurmay Yüzbaşı Ömer Bulut’un bu sabah saat 08.00’de Bayrak Radyo ve Televizyonu’ndan yaptığı konuşma ile başladı.
KKTC'de şehitleri anma programı, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'ndan Piyade Kurmay Yüzbaşı Ömer Bulut'un bu sabah saat 08.00'de Bayrak Radyo ve Televizyonu'ndan yaptığı konuşma ile başladı.
Lefkoşa Şehitler Abidesi'ndeki anma töreni ise KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun da katılımıyla saat 09.30'da başladı.
Törende, protokol sırasına göre çelenklerin anıta sunulmasının ardından saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı ile bayraklar göndere çekildi.
Şehitleri anma törenine; KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı (KTBK) Korgeneral İsmail Serdar Savaş ile Güvenlik Kuvvetleri Komutanı (GKK) Tümgeneral Baki Kavun, KKTC Yüksek Mahkeme Başkanı Nevvar Nolan, Ana Muhalefet Partisi Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Kadri Fellahoğlu, Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği yetkilileri ve üyeleri, siyasi parti temsilcileri, üniversite rektörleri ve temsilcileri, muharip dernek, diğer dernek, kurum, kuruluş ile okullardan temsilciler katıldı.
EROĞLU, AKÇA VE SAVAŞ ANIT ÖZEL DEFTERİNİ İMZALADI
Bazı bakan ve milletvekillerinin de hazır bulunduğu anma töreninde KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ile KTBK Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş anıt özel defterini imzaladı.
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'ndan Piyade Kurmay Yüzbaşı Ömer Bulut törende günün anlam ve önemine dair bir konuşma yaptı. Bulut konuşmasında, barış ve huzur içinde yaşanılan bugünlere gelinmesinde canlarını feda eden şehitlerin rolüne dikkat çekerek, şehitleri rahmetle andı.
Kıbrıslı Türklerin vatanları uğruna verdikleri onurlu mücadelenin asla unutulmayacağını dile getiren Ömer Bulut, o günlere şahit olan çınarların yavaş yavaş aramızdan ayrıldığını belirterek, Kıbrıs Türk tarihinin genç nesillere aktarılmasının önemine değindi.
Kıbrıs'ta 20 Temmuz 1974'te kadar geçen süreyi "karanlık yıllar" olarak niteleyen Bulut, 1950'li yıllardan 1960'lı yıllara kadar Kıbrıslı Türklerin yaşadığı zorlukları anımsattı, tarihle ilgili bilgi verdi.
Ömer Bulut, Rumların, Enosis'i gerçekleştirmek için Kıbrıs Cumhuriyeti anayasasında yaptıkları değişiklikle Türk toplumuna verilen ortaklık hakkı ile anavatan Türkiye'ye verilen garantörlük hakkının ortadan kaldırıldığını, ardından da Kıbrıslı Türkleri 24 saat içinde yok etmeyi öngören Akritas Planı'nı hazırladığını söyledi
ANAVATAN TÜRKİYE'NİN GARANTÖRLÜĞÜ
21 Aralık 1963'te Kıbrıs Türk halkının topluca yok edilmesini öngören Akritas Planı'nın ikinci safhasının uygulamaya konulduğunu anımsatan Bulut, adanın dört bir yanında gerçekleşen saldırıları anlattı.
Bulut, 11 yıl süren baskı, zulüm ve katliamların 20 Temmuz 1974 Barış Harekatı ile sona erdiğini belirterek, "Anavatan Türkiye'nin garantörlüğünün 1960 anlaşmalarında vurgulandığı gibi kaçınılmaz ve şart olduğunu bir defa daha ifade etmekte fayda görüyorum" dedi.
AKM'DE TÖREN DÜZENLENDİ
Şehitler Anıtı önündeki törenin ardından Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) ayrı bir anma töreni düzenlendi. AKM'deki tören saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Törene; Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Büyükelçi Halil İbrahim Akça, bakanlar, askeri erkan ve diğer yetkililer katıldı.
Anma töreninde Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Başkanı Yılmaz Bora ile Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan birer konuşma yaptı. Tören, Lefkoşa Türk Lisesi'nin hazırladığı "Vatan Bizim" isimli oratoryoyla tamamlandı. - LEFKOŞA