Haberler

KKTC'de Meclis Önündeki Protestoda Arbede

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Memur Sendikası (Memur-Sen), Ulusal Birlik Partisi (UBP) Kurultayı döneminde işe alınan geçici kadrodaki 366 memurun sözleşmelerinin uzatılmamasını, tam gün grevle ve Meclis önündeki eylemle protesto etti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Memur Sendikası (Memur-Sen), Ulusal Birlik Partisi (UBP) Kurultayı döneminde işe alınan geçici kadrodaki 366 memurun sözleşmelerinin uzatılmamasını, tam gün grevle ve Meclis önündeki eylemle protesto etti. Eylemciler ile onlara engel olmak isteyen polis arasında kısa süreli arbede yaşandı.

Sendika binası önünde bu sabah saat 8.00'de toplanmaya başlayan eylemciler, saat 10.00'da Meclis'e doğru yürüyüşe geçti. Memur-Sen'in eylemine Hür-İş'e bağlı sendikalar, bazı diğer sendikalar ve muhalefetteki UBP milletvekilleri de destek verdi.

İşten çıkarılacak eylemciler, yürüyüş sırasında hükümetin istifa etmesi yönünde sloganlar attı. Göstericiler, "Emekçinin hakkını, ekmeğini elinden alan 1 parti var", "Ha seçim, ha kurultay, sizin aldıklarınızdan ne farkımız var?" ve "Zam şampiyonu hükümet, MYK'ya esir oldun, ekmeğimize göz koydun" gibi pankartlar da taşıdı.

Eylemciler eski PEYAK yolunu kullanarak Girne Kapısı'ndan geçti ve saat 10.30'da Meclis'e ulaştı.

Meclis Genel Kurulu'nun toplantısı sırasında gerçekleşen eylemde, bina önünde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Başbakan Özkan Yorgancıoğlu'nu meclis önüne davet eden eylemciler, "Başbakan çıkıp işimize son verileceğini yüzümüze söylesin" dedi.

Eyleme şu an muhalefette bulunan UBP milletvekilleri de destek verdi. Kemal Dürüst, Ersin Tatar, Hamza Ersan Saner, Faiz Sucuoğlu, Sunat Atun, Nazım Çavuşoğlu, Dursun Oğuz ve diğer milletvekilleri, eylemcilerle bir süre sohbet etti. UBP Mağusa milletvekili Sunat Atun, burada yaptığı açıklamada koalisyon hükümetinin icraatlarını eleştirerek, "Hükümet göreve geldiği günden beri ülkeye hiçbir olumlu hizmet veremedi, yaptığı zamlarla halkın hayatını daha da çekilmez hale getirdi," dedi. Hükümetin büyük ortağının işe alınan geçici kadrodaki 366 memurun sözleşmelerinin uzatılmaması kararı aldığını ifade eden Atun, Başbakan Yorgancıoğlu'nun konuyla ilgili açıklamasına işaret etti. Atun, "Mevcut hükümeti, Cumhuriyetçi Türk Partisi'nin (CTP) Merkez Yönetim Kurulu yönetmekte veya yönetmeye çalışmaktadır" dedi. Hükümetin, halkın beklediği kararlar yerine halkın hayatını daha da kötüleştirecek kararlar aldığını kaydeden Atun, söz konusu kişilerin işten çıkarılma kararını, "kin ve nefret dolu" olarak niteledi. Atun, "Hükümet edenlerin bu kış gününde, yılın son gününde bu insanların ekmeği ile oynaması bir hükümet ayıbıdır. Bu 366 kişi 2004 yılında bu yana istihdam edilen diğer geçiciler hangi şekilde istihdam edildiyse aynı şekilde istihdam edildi," dedi. Söz konusu insanların üzerinden siyaset üretildiğini ifade eden Atun, "Mevcut hükümetin artık üretecek hiçbir şeyi olmadığını, bitme ve tükenme noktasına geldiğini, sadece kin ve intikamla kendi partilerinde belirlenen uygulamaları hayata geçirmeye çalıştıklarını görüyoruz. Mevcut hükümet unutmamalıdır ki sadece Cumhuriyet Türk Partililerin hükümeti değil, tüm KKTC'nin ve halkın hükümetidir" dedi.

UBP Lefkoşa milletvekili Ersin Tatar da, burada yaptığı açıklamada, hükümetin geçicilerden boşalacak yerlere tekrar istihdam yapılacağı konusunda Meclis'ten yetki aldığını belirtti ve ekledi: "Geçiciler işten çıkartılmasıyla amaçlanan kendi insanlarını, kendi yandaşlarını işe almaktır. Dolayısıyla burada siyaset yapılmaktadır ve bu insanların ekmeğiyle oynanmaktadır. Biz Ulusal Birlik Partililer buna tepkimizi koyuyoruz, protesto ediyoruz."

Hükümetten konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.

Hükümetin küçük ortağı Demokrat Parti de geçici memurların işten atılmasına karşı çıkıyor. - LEFKOŞA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya
title
Close