Haberler

KKTC'de 2. Diyabet Önlenebilir Kampanyası Tanıtıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KKTC'nin önde gelen sivil toplum örgütlerinden Kıbrıs Türk Diyabet Derneği'nin (KTDD) Cumhurbaşkanlığı'nın himayesinde Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı, kurum kuruluş ve sivil toplum örgütlerinin katkılarıyla düzenlediği...

KKTC'nin önde gelen sivil toplum örgütlerinden Kıbrıs Türk Diyabet Derneği'nin (KTDD) Cumhurbaşkanlığı'nın himayesinde Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı, kurum kuruluş ve sivil toplum örgütlerinin katkılarıyla düzenlediği "2. Diyabet Önlenebilir" kampanyası tanıtıldı.

Diyabetin önemine dikkat çekme, yaşam biçimi değişikliği ile diyabet ve diyabetten korunma bilincini geliştirme amacını taşıyan kampanya; toplumun tüm kesimlerinde sağlıklı beslenme bilinci oluşturma, spor ve egzersizi yaşamın parçası haline getirme, diyabet riski olan kişileri saptama, kayıt altına alma, kontrol için sağlık merkezine başvurmalarını teşvik etme ve konuyla ilgili eğitilmeleri sürekli hale getirmeyi hedefliyor. Kampanyanın tanıtımına KKTC'de diyabet olgusunun toplum belleğine yerleşmesi konusunda yıllardan beri katkı sağlayan Türkiye Diyabet Vakfı yöneticileri, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, eşi Meral Eroğlu, Sağlık Bakanı Ertuğrul Hasipoğlu, Kıbrıs Türk Diyabet Derneği Başkanı Caner Arca, Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı, bakanlık ve bazı yerel yöneticiler katıldı.

Diyabeti tanıtıcı filmle başlayan etkinlikte Cumhurbaşkanı Eroğlu, Sağlık Bakanı Ertuğrul Hasipoğlu, Kıbrıs Türk Diyabet Derneği Başkanı Caner Arca, Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz birer konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun eşi Meral Eroğlu'nun katkı sağlayan kurum ve kuruluş ile sivil toplum örgütlerine plaket verdiği etkinlik düzenlenen resepsiyonla sona erdi.

"TIP DOKTORLUĞU YAPMIŞ BİR KİŞİ OLARAK BU FAALİYETLERİ MEMNUNİYETLE İZLİYORUM"

Cumhurbaşkanı Eroğlu yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanlığı'nın himayesinde sürdürülen 'Diyabet Önlenebilir' kampanyasının kararlılıkla hedefe doğru ilerlemekte olduğunu ifade ederek, bu kapsamda yapılan çalışma, eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerinin yarar sağlamakta olduğunu kaydetti. "Tıp doktorluğu yapmış bir kişi olarak yapılan çalışmaları halkımız adına memnuniyetle izliyorum ve katkı koyan herkese teşekkür ediyorum. Biliyoruz ki dünyada 170 ila 200 milyon civarında insanın yakalandığı bu hastalık tek başına hüküm süren bir hastalık olmaması, aynı zamanda başka hastalıklara da neden olması veya başka hastalıkların daha hızlı gelişmesine zemin hazırlaması nedeniyle de yıkıcı bir hastalık olarak tanımlanıyor" diyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, sözkonusu hastalığın obezite, yanlış, aşırı beslenme ve yaşam tarzıyla yakından ilgisi bulunduğunu söyledi. Geleneksel mutfağımızın terk edilmesi, düzensiz spor ve yeme alışkanlıklarının da diyabete olumsuz etki yaptığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Eroğlu, buna karşılık kırsal kesimlerdeki yaşam süren insanların daha sağlıklı olduklarını belirtti.

"Her şeye rağmen sevindirici olan husus şudur ki konunun uzmanları diyabet önlenebilir demekte ve buna çözüm bulmak için çaba gösteren uzman ve insanlarımız bu konuda gayret göstermektedirler. Biz de aynen öyle söylüyor ve buna inanıyoruz. Demek ki çözümü var" diyen Eroğlu, devleti yönetenlere çözüme giden yolda halkı bilinçlendirme, yönlendirme ve eğitme görevi düştüğünü vurguladı. Diyabetin önlemesi için hastalığın erken safhalarda tespit edilmesi gerektiğinin de altını çizen Cumhurbaşkanı Eroğlu, bu yapıldığı takdirde hastada gerekli yaşam tarzı değişikliği ve ilaçlarla tedavi ile diyabetin oluşumunun önüne geçilebileceğini kaydetti. Bu kapsamda okullarda verilecek eğitimle öğrencilerin bilinçlendirilebileceğini de belirten Cumhurbaşkanı Eroğlu, aynı şekilde ebeveynlerin de eğitilmesi gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu konuşmasının sonunda, "Diyabet Önlenebilir" sloganıyla bayrak açan ve mücadele başlatan herkesi kutlayarak şahsı ve Cumhurbaşkanlığı olarak bu mücadelelerinde yanlarında olduklarını sözlerine ekledi.

"DİYABET KONUSUNDA İLK TARAMA İLK SAĞLIK BAKANLIĞI DÖNEMİMİZDE GERÇEKLEŞTİ"

Sağlık Bakanı Ertuğrul Hasipoğlu ise, sağlık konusunda bakanlık tarafından başarıyla yürütülmekte olan çalışmalardan övgüyle bahsederek, özellikle thalassamia ile mücadele konusunda elde edilen başarının Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından takdir edildiğini kaydetti. Ülkede diyabet konusunda yapılan ilk taramanın kendisinin ilk Sağlık Bakanlığı yaptığı dönemde gerçekleştirildiğini de anımsatan Bakan Hasipoğlu, tarama soncunun yüksek çıkmasının kendilerini korkutsa da yapılacak mücadeleyle hastalık önlenemese de komplikasyonlarının önüne geçilebileceğini vurguladı. Sağlık Bakanlığı'nın başlattığı yeni bir çalışma olan "Sağlık Haritası"dan da bahseden Bakan Hasipoğlu, sözkonusu projede Amerikalı bir profesör tarafından eğitilen 70 hemşirenin ev ev gezerek insanların geçirdiği hastalıkları tespit ettiğini ve bunları bilgisayar ortamına aktardıklarını belirtti.

Kıbrıs Türk Diyabet Derneği Başkanı Caner Arca da, konuşmasında 1994 yılında kurulan derneğin yaptığı çalışma ve araştırmalar hakkında bilgi verdi. Arca, ülkede 2008 yılında yapılan diyabet taramasında 20 yaş üzeri nüfusun yüzde 11'inin diyabeti, yüzde 18'inin ise prediyabet (gizli şeker) olduğunun saptandığını söyledi. Arca, dernek olarak hedeflerinin "diyabetle ilgili kamu spotları yapma, ilkokullarda 'akıllı çocuk beslenme kulüpleri' kurma, okul aile birlikleriyle bilgilendirici toplantı yapma, diyabete dikkat çekme amaçlı afiş çalışmalarını daha uzun sürelerle daha geniş oranda sergileme, diyabet politikası oluşturulması yönünde lobi faaliyetlerini artırma ve yaklaşık 26 bin sayıda eve ulaşmak olarak" açıkladı. Arca, "Diyabet, son yıllarda ekonomik ve sosyal yaşamın dayattığı yaşam tarzına bağlı olarak hızla yayılmaktadır. 2000 yılında tahmin edilen dünyadaki diyabetli sayısı 171 milyon idi. 2030 yılında bu sayının 366 milyon olacağı tahmin ediliyordu. Ne ki bu rakama 2011 yılında ulaşıldı. Bu rakamın 2030 yılında 552 milyon olacağı tahmin ediliyor" dedi.

"WHO RAPORUNA GÖRE 2025'E KADAR DİYABETLİ HASTA SAYISI YÜZDE 114 ARTACAK"

Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz ise, diyabetin dünya genelinde hızla yayıldığını belirterek, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) raporunda 2025 yılına kadar dünya nüfusunun yüzde 30, diyabetli sayısının ise yüzde 114 oranında artacağının öngörüldüğünü söyledi. Türkiye'de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül himayesinde "Diyabeti Durduralım" adlı bir proje başlattıklarını da anlatan Yılmaz, KKTC'de de başlatılan bu projenin İtalya ve Türkiye'nin ardından devlet başkanı himayesinde gerçekleştirilen 3. proje olduğunu kaydetti.

Diyabetle mücadelenin obezite, kalp hastalıkları, hipertansiyon ve diyabete bağlı tüm hastalıklarla mücadele anlamı taşıdığını belirten Yılmaz, projeye destek veren Cumhurbaşkanlığı ile Kıbrıs Türk Diyabet Derneği'ni kutladı. - GİRNE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya
4 bebeğin ölümünden sorumlu tutulan doktorun cevaplamak istemediği soru

4 bebeğin ölümünden sorumlu doktorun cevaplamak istemediği soru

Antalya sele teslim! Yüzlerce vatandaş tahliye edildi

Antalya sele teslim! Yüzlerce vatandaş tahliye edildi

2 sevgilinin sır ölümü! Vücutlarında dikkat çeken izler var

2 sevgilinin cansız bedeni bir evde bulundu! Vücutlarındaki dikkat çeken izler var

İçişleri Bakanı'nı komisyon görüşmelerine almayan CHP'li vekiller için dikkat çeken ifade: Kent uzlaşından zehirlendiler

İçişleri Bakanı'nı komisyon görüşmelerine almayan CHP'li vekiller için dikkat çeken ifade

title