Haberler

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu: "Görüşmeler Teknik Düzeyde Devam Edecek"

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu:
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs görüşmelerinin daha ziyade teknik düzeyde devam edeceğini söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs görüşmelerinin daha ziyade teknik düzeyde devam edeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Türk Televizyonları Birliği'nin organizasyonuyla, KKTC'den yayın yapan 8 televizyon kanalında aynı anda yayımlanan programa konuk oldu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ekonomik tedbirlerin vatandaşın alım gücünü düşürmeden ve alışkanlıklarını değiştirmeden alınması gerektiğini ifade eden Eroğlu, aksi halde hükümetin karşısında isyankar vatandaşlar bulacağını söyledi.

Eroğlu, "Maliye Bakanı'nın sık sık rakam açıklamasıyla vatandaşı tatmin edemezsiniz. Vatandaş cebine giren paraya, esnaf dükkanına giren müşteriye bakar" ifadelerini kullandı.

Kıbrıs konusundaki müzakerelerde 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın bıraktığı yerden epeyce ileride olduklarını, Rum tarafının istemesi durumunda 15 günde çözüm bulunabileceğini kaydeden Eroğlu, "Önümüzdeki dönemde görüşmelerin daha ziyade teknik düzeyde sürecek. Şubat 2013'de yapılacak Rum başkanlık seçimleri sonucuna göre bir çalışma yapacağız" dedi.

Eroğlu, 1 Temmuz'la başlayacak süreçte güven artırıcı önlemler üzerinde durulacağını, teknik komitelerin de çalışacağını belirten Eroğlu, 6 ayı güven artırıcı önlemleri değerlendirerek geçirmek istediklerini, Rum seçimden çıkacak sonuca göre tavır belirleyip, Kıbrıs'ta çözüm arayışlarını sürdüreceklerini kaydetti.

Müzakere masasında garantiler hariç bütün konuların görüşüldüğünü ifade eden Eroğlu, "Rumların anlaşmaya niyeti olsun 15 günde anlaşma olur" dedi.

Eroğlu, Rum tarafının hakemlik konusunu, zaman sınırlamasını ve çok taraflı toplantıyı kabul etmediğini hatırlatarak, "Biz ise ucu açık görüşme istemiyoruz.

Kıbrıslı Türkler ambargolar altında yaşadığı sürece Rumları kimse bir anlaşmaya ikna edemez" diye konuştu.

BM Genel Sekreteri veya BM Güvenlik Konseyi'nin Kıbrıs Türk tarafını müzakere masasında izlediği taktikler nedeniyle suçlayamayacağını, çünkü masaya öneri koyan tarafın hep kendileri olduğunu dile getiren Eroğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un bunları bildiğini kaydetti.

Eroğlu, çözüm olmaması durumunda iki ayrı devletin varlığını devam ettireceğini söyledi.

-"Anlaşma olsun diye ataklar yapan tarafız"-

"Türk tarafı bu dönemde de bir anlaşma olsun amacıyla ataklar yapmıştır ama bütün bunları reddeden ve al-vere girmek istemeyen Rum tarafıdır. Herhalde bu dönem de (Eroğlu-Hristofyas görüşmeleri) tarihe böyle geçecek" diyen Eroğlu, kapalı Maraş konusunda Rumların sunduğu öneriyi tartışmaya hazır olduklarını ancak bunun Rumların her istediğine "evet" diyecekleri anlamına gelmediğini vurguladı.

Eroğlu, "Bizim de ortaya koyacağımız güven artırıcı öneriler vardır. Rumlar bunları kabul ederse biz de onların önerilerini tartışmaya hazırız ama kabul edilip edilmeyeceği müzakerelerden sonra anlaşılacaktır" dedi.

-"Maraş, KKTC toprağı"-

Eroğlu, Rum tarafının Maraş ile ilgili kendilerine yazılı olarak öneri vermediğini ancak dünyaya karşı bir önerisi olduğunu bildirerek, "Rumların,

'Maraş'ı AB kriterlerinde açalım, eski Mağusa Limanı'nı açalım, Mağusa surlarını restore edelim' gibi önerileri var. Kanımca olmaz. Mağusa Limanı zaten açıktır" diye konuştu.

Merhum Rauf Denktaş'ın Cumhurbaşkanlığı döneminde Kıbrıs Türk tarafının da Maraş'la ilgili önerilerde bulunduğunu, örneğin "bir kapısı kuzeyde, diğeri güneyde olmak üzere Lefkoşa Uluslararası Havaalanı'nın, Ercan Havaalanı'nın uluslararası trafiğe açılması' gibi önerilerinin Rum tarafınca reddedildiğini anımsatan Eroğlu, şu anda Maraş'ın KKTC toprağı olduğunu ve KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'nın (GKK) kontrolünde bulunduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Turgut Özal'ın Cumhurbaşkanlığı döneminde Maraş'taki mal sahiplerine davet yapıldığını ama hiçbirinin gelmediğini anımsatarak, Rum tarafının sadece Maraş'ı ve Güzelyurt'u değil, bazı Türk köylerini de istediğini, bunlar arasında Güney Mesarya ve Karpaz yarımadasının da bulunduğunu bildirdi.

-"Erdoğan da farklı düşünmüyor ama ne zaman-"-

Sivilleşme konusunda sık sık Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğünü açıklayan Eroğlu, "(Erdoğan) Bizden farklı düşünmüyor. Ama ne zaman gerçekleştireceğiz belli değil" dedi.

Eroğlu, 2. Cumhurbaşkanı Talat'ın, Taraf gazetesine verdiği demeçte yer alan

"Ergenekon'u Kıbrıs'ta arayın, Denktaş ve Eroğlu'nun yakınlarına bakın" sözlerine de değinerek, "Bir kurultayda benim evim de bombalandı. Bu maskaralıklardan vazgeçin artık. Ben Ergenekoncu'ysam evim nasıl bombalandı-" ifadelerini kullandı.

-"(Toparlanıyoruz) hareketini tasvip etmiyorum"-

Özel Temsilcisi Kudret Özersay'ın sosyal medyada başlattığı

"Toparlanıyoruz" hareketini tasvip etmediğini de açıklayan Eroğlu, içinden çıktığı bir parti varken başka bir partiyi desteklemesinin mümkün olmadığını belirtti.

Eroğlu, Özersay'ın siyaseti sevmediğini söylediğini, "Toparlanıyoruz" hareketinin de Twitter'da başladığını anlatan Eroğlu, bu girişimin arkasında kendisinin olmadığının da böylece öğrenilmiş olduğunu bildirdi.

Özersay'a "arkasında biri mi olduğu" sorusunu kendisinin de yönelttiğini kaydeden Eroğlu, ondan, "Hayır, arkamda bir güç yok, arkama bir güç alarak yola çıkmam" yanıtı aldığını da sözlerine ekledi.

Muhabir: Züleyha Karaman

Yayıncı: Tarkan Demir - LEFKOŞA

Kaynak: AA / Dünya
title
Close