Kızı İçin Almanya'da Taksici Oldu
Daha önce yirmi yılı aşkın bir süre fabrikada çalışan Ayşe Işık Poyraz, tanıdık sürücü kursu tavsiyesiyle üç aylık bir eğitimin ardından taksi sürücü belgesini aldı.
Daha önce yirmi yılı aşkın bir süre fabrikada çalışan Ayşe Işık Poyraz, tanıdık sürücü kursu tavsiyesiyle üç aylık bir eğitimin ardından taksi sürücü belgesini aldı. Bir buçuk yıldır taksi şoförlüğü yapan 47 yaşındaki Poyraz, "Zorlukları olan bir mesleği ben severek yapıyorum" dedi.
Poyraz seçtiği mesleğe ilişkin şunları söyledi:
"Alman ya da başka milletlerden olan müşterilerimiz, arabaya bindiğinde ilk başta bir şaşkınlık yaşıyor da, hareket edince ve biraz da konuşmaya başlayınca bu durum kısa sürüyor. Gelsenkirchen şehrinde beni tanıyan Türkler ise 'Ayşe Taksi' geliyor diye konuşuyorlar."
Kadınlar için çok kolay bir meslek olmasa da taksiciliğin, yine kadınların başarabileceği bir iş olduğunu söyleyen Poyraz, çalışırken karşılaştığı zorlukları şöyle anlattı:
"Gece çalışınca bazen parayı vermek istemeyen, lüzumsuz tartışma çıkarmak isteyenler oluyor ama beni bunlar yıldıramaz. Sadece bazen polis çağırmak zorunda kalıyorum ve zaman kaybı yaşıyorum o kadar.
Bazen meyhane, taverna, disko ve kadınların önünden asla geçmeyeceği mekanlardan müşteriler olabiliyor. Çoğu zamanda sarhoş olan müşteriler arabaya biniyor. Zararlı olabilecek müşterileri hemen anlıyor ve taksi merkezi ve polisle iletişime geçiyorum başımı ağrıtmıyorum. Bugüne kadar sorunsuz geldim."
"HER ŞEY KIZIM İÇİN"
Poyraz, "19 yaşında okuyan kızımın geleceği için çalışmak istiyorum. Evlere, iş yerlerine temizlik yapmaya gitmek de çok kolay değil. Eğer çalışmak isterse insan, her işin zorlukları var. Bunun için de her ne kadar ben yapıyor olsam da, başka kadınlara taksi şoförlüğü tavsiye edebileceğim bir meslek değil" dedi.