Haberler

Kenya'daki Katliamlar Demokrasi Savaşıymış

Kenya'daki Katliamlar Demokrasi Savaşıymış
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kenya'da Devlet Başkanı Mwai Kibaki'nin Yeniden Göreve Geldiği Seçimlerin Ardından Patlak Veren Şiddet Olayları Sürerken, Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner'den İlginç Bir Açıklama Geldi.

Kenya’da Devlet Başkanı Mwai Kibaki’nin yeniden göreve geldiği seçimlerin ardından patlak veren şiddet olayları sürerken, Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner’den ilginç bir açıklama geldi.

İnsan hakları konusundaki duyarlılığıyla tanınan Bakan Kouchner, RTL radyosuna yaptığı açıklamada, "Bunun bir etnik şiddet olduğu söyleniyor. Evet şüphesiz Afrika’da bu yaygın. Ancak bu aynı zamanda bir demokrasi savaşı" dedi. Kouchner, "Seçimler hileli mi? Ben öyle olduğunu düşünüyorum. Birçok kişi böyle düşünüyor, Amerikalılar böyle düşünüyor, İngilizler böyle düşünüyor, onlar bu ülkeyi iyi tanıyorlar" diye konuştu. İşte üç soruyla "tanımadığımız" Kenya:

Çatışmalar nasıl başladı

Ülkede 27 Aralık’ta yapılan seçimin sonuçları pazar günü açıkladı. Devlet Başkanı Kibaki, rakibi Raila Odinga’yı az farkla geçti. Muhalefet seçimlere hile karıştırıldığı iddiasıyla sokağa döküldü. Muhalif Luo kabilesi, hükümet yanlısı Kikuyu ve Kisii kabilelerine saldırdı. Milli bir atlet de dahil 356 kişi öldü. Yerinden edilen 100 bin kişinin çoğu Uganda’ya kaçtı. Toplu tecavüz olayları hálá sürüyor. Kızılhaç bölgeye ek yardım ve personel gönderdi.

Hükümet ve muhalefet ne diyor

Kibaki, tartışmalı seçimler konusunda son sözü yargının söyleyeceğini bildirdi. Mahkeme seçimleri tekrar ettirirse, Kibaki buna uyacak. Ancak Kibaki’nin tüm yargıçları yandaşlarından seçtiğini iddia eden muhalefet, mahkeme kararına umut bağlamıyor. Kenya’da "kadife devrim" isteyen muhaliflerin "Turuncu Demokrasi Hareketi", seçimlerin üç ay içinde tekrar edilmesini talep ediyor.

Uluslararası toplum nerede

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Jendayi Frazer, Nairobi’de hem iktidar, hem muhalefetle görüştü. Afrika Birliği’nin arabuluculuk girişimi sonuçsuz kaldı. Güney Afrika’nın Nobel ödüllü din adamı Desmond Tutu , muhalefetin müzakereye açık olduğunu, Kibaki’nin de koalisyona sıcak baktığını ve krizin yakında biteceğini düşünüyor. Ancak bunun iyimser bir tahmin olduğunu söyleyenler de var.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya
ABD ve İngiltere'nin ardından Fransa'dan da onay çıktı: Ukrayna füzelerimizi kullanabilir

Batı, topyekun Putin'e savaş açıyor! Bir ülke daha Ukrayna'ya izin verdi

20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Belediyelere bağlı kreşler kapanabilir

Belediyelere bir kötü haber daha! Kreşlerin kapanması an meselesi

Arka Sokaklar'daki 'tarikat' sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

Arka Sokaklar'daki "tarikat" sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

title