Haberler
Ateşkes sonrası Hizbullah'tan ilk açıklama: Ellerimiz tetikte kalacak

Tarihi antlaşma sonrası Hizbullah'tan ilk açıklama

İsrail Savunma Bakanı Katz: Ateşkes ihlal edilirse güçlü bir şekilde yanıt vermeye hazırız

Dünya rahat nefes aldı derken yeni bir tehdit daha

Türkiye'yi sarsan 'sahte dolar skandalı' büyüyor

Piyasaları altüst eden olayda detaylar ortaya çıktı

Bomba iddia: En düşük emekli aylığı için 3 rakam belirlendi

En düşük emekli aylığı için 3 rakam belirlendi

Katliam Protesto Ediliyor!

Katliam Protesto Ediliyor!
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Katliamın ikinci yıldönümünde Tamilliler sokaklara çıktı .

Sri Lanka hükümetinin gerçekleştirdiği katliamlar Avrupa'daki Tamiller tarafından çeşitli eylemlerle protesto edildi. Norveç Meclisi önünde protestolarını sürdüren Tamiller, Sri Lanka'nın Oslo'daki büyükelçiliğine karşı taşlı sopalı bir eylem gerçekleştirdiler.

Almanya'nın Düsseldorf şehrinde tren istasyonundan eyalet parlamentosuna kadar bir yürüyüş yapan binlerce Tamilli, aralarında seçtikleri 13 kişinin açlık grevine başladığını açıkladılar. İngiltere'nin başkenti Londra'da da parlamento önünde 5 bin kişi Sri Lanka devletini protesto etti. Fransa'nın başkenti Paris'te de Tamiller iki haftadan beri açlık grevini sürdürüyorlar. Burada, 20 Nisan'da yaptıkları bir protesto eyleminden dolayı 180 kişi tutuklandı. Emperyalizm, katliamcı Sri Lanka devletinin yanında yine.

SRİ LANKA'DA BİNLERCE SİVİL ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

Sri Lanka'da savaş suçlarını araştırmak için Birleşmiş Milletler (BM) tarafından oluşturulan Panel'den yapılan açıklamada, adadaki sivil savaşın son safhasında onbinlerce sivilin öldürüldüğü bildirildi. 2009'da biten iç savaşın son ayında Sri Lanka ordusu tarafından "savaş suçu" işlendiği ihtimali üzerinde duran rapor, Tamil gerillalarının da yanında sivilleri canlı kalkan olarak kullandıkları bilgisini içeriyor.

BM, Sri Lanka'nın iç savaşında yaşananlar için uluslararası bir soruşturma isterken, BM'nin isteğini reddeden Sri Lanka hükümeti, Panel'in verilerini "gerçekliği olmayan peşin hükümlü açıklamalar" diyerek yalanladı. Öte yandan 3 kişilik BM Paneli'nin , 10 ay süren delil toplama sürecinde Sri Lanka'ya girişlerine izin verilmedi. Savaş suçu iddialarını araştıran BM yetkilileri, çatışmaların devam ettiği son dönemlerde adanın kuzey ve doğusundaki hastanelerin, BM merkezinin ve uluslararası gruplara ait olan yardım gemilerinin hükümet güçlerince bombalandığının delillerini sundu. Panel'e başkanlık eden Endonezya eski Başsavcısı Marzuki Darusman, açıklamasında, "Sri Lanka'da savaşın son safhası olan 2009 yılının Ocak-Mayıs ayları arasında onbinlerce sivil Tamil, Sri Lanka ordusu tarafından öldürüldü. Özellikle son günlerde isimleri bilinemeyen bir çok insan da katliama kurban gitti." dedi.

Öte yandan BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Sri Lanka hükümeti kabul etmedikçe uluslararası soruşturma başlatmayacağını duyurdu. Sri Lanka ordusundan kaçan Tamil gerillaları yaklaşık 330 bin sivili canlı kalkan olarak kullanmışlardı. Adanın üçte birini son 30 yıldır kontrol eden Tamil Elam Kurtuluş Kaplanları (LTTE) örgütünü yok etmek isteyen halen görevdeki Cumhurbaşkanı Mahinda Rajapaksa, Tamiller savaşçılara karşı topyekün mücadele başlatmıştı. LTTE, 18 Mayıs 2009'da lideri Velupillai Prabhakaran'ın savaş meydanında öldürülmesi ile 30 yıldır sürdürdüğü bağımsızlık mücadelesini sona erdirdi. Sri Lanka'da çıkan iç çatışmalarda yaklaşık 80 bin insan hayatını kaybetti, milyonlarca insan topraklarından oldu.

Kaynak: Haberler.Com / Uğur Kurban - Dünya
title