Japonya Büyük Yemin Sonrası Harekete Geçti
Japonya Başbakanı Abe, orduya ülke dışında hayatı tehlikede olan vatandaşlarını kurtarmak için harekat düzenleme yetkisi verilmesini istedi.
Japonya Başbakanı Abe, IŞİD militanları tarafından rehin alınan Japon vatandaşı gazeteci Kenji Goto'nun öldürülmesi ardından orduya ülke dışında hayatı tehlikede olan vatandaşlarını kurtarmak için harekat düzenleme yetkisi verilmesini istedi.
Japonya'nın İkinci Dünya Savaşı yenilgisi sonrasında yapılan pasifist anayasası ordunun ülke dışında yapabileceği şeyleri büyük ölçüde sınırlıyor. Fakat Başbakan Abe, bu durumu değiştirmek istediğini daha önce açıklamıştı.
JAPON HÜKÜMETİ ÖNERİLERİ PARLAMENTOYA SUNMAYA HAZIRLANIYOR
Japonya hükümeti, silahlı kuvvetler üzerindeki kısıtlamaları hafifletecek bir dizi öneriyi parlamentoya sunmaya hazırlanıyor. Şinzo Abe bu yıl yapılacak değişikliklerle Japon ordusunun ülke dışında muharip görev yapmasını engelleyen yasağın, saldırıya uğrayan müttefiklere destek olmak gerekçesiyle kaldırılabilmesini istiyor.
60 YIL SONRA BİR İLK OLABİLİR
'Kollektif meşru savunma' adı verilen bu doktrin kabul edilirse Japon savunma politikası 60 yılın en büyük politika değişikliğine uğramış olacak.
"ÇOK SERT BİR ÖFKE HİSSEDİYORUM"
Başbakan Abe, "Bu barbarca yapılan adi terör saldırısına karşı çok güçlü bir öfke hissediyorum. Kesinlikle kabul edilemeyecek bu şiddeti en güçlü şekilde kınıyorum. Bu teröristleri asla affetmeyeceğiz. Uluslararası topluluk ile birlikte IŞİD'e yaptıklarının bedelini ödetmek için çalışacağız" demişti.