İsrail'in "Irkçı" Uygulamasına Tepkiler Sürüyor
Arap vatandaşlarına karşı ırkçılık ve ayrımcılık yaptığı iddialarına cevap vermeye çalışan İsrail'de Filistinli işçilerin Yahudi yerleşimcilerin kullandığı otobüslere binmesinin yasaklanması, Filistin ve İsrailli insan hakları gruplarının...
Arap vatandaşlarına karşı ırkçılık ve ayrımcılık yaptığı iddialarına cevap vermeye çalışan İsrail'de Filistinli işçilerin Yahudi yerleşimcilerin kullandığı otobüslere binmesinin yasaklanması, Filistin ve İsrailli insan hakları gruplarının tepkisini çekiyor.
İsrail'in solcu Meretz Partisi lideri Zahava Gal-On, Ulaştırma Bakanlığına çağrıda bulunarak, " Batı Şeria'daki ayrımcı hattın derhal iptal edilmesini" istedi.
Gal-On yaptığı açıklamada, "Filistinlilere ayrı kurulan otobüs hatları, demokrasi ve işgalin bir arada olamayacağını kanıtlamaktadır" ifadelerini kullandı.
İsrailli İnsan Hakları Örgütü B'Tselem Başkanı Jessica Montell, Ordu Radyosu'na yaptığı açıklamada, uygulamayı sert şekilde eleştirerek, "İsrailli Yahudiler ile Filistinliler için ayrı bir otobüs hattı oluşturulması iğrenç bir plan" şeklinde konuştu.
Yeni uygulamayla birlikte İsrail'de çalışmak için giriş izni olan Filistinliler artık Kalkilya yakınlarındaki Eyal'de bulunan tek bir geçiş noktasını kullanmak zorunda. Bu durum birçok işçi için güzergahın uzaması manasına geliyor.
Bu arada uygulamanın daha ilk günlerinde işçiler otobüs sayısının yetersiz olmasından dolayı mağdur olduklarını ifade ediyor. Dün işe gitmek için duraklara çıkan Filistinli işçiler, yeterli sayıda otobüs olmadığı için eylem yapmıştı.
Meretz lideri Gal-On ve diğer yetkililer, uygulamanın Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilerle aynı otobüsleri paylaşmak istememeleri üzerine başlatıldığını belirtiyor. Yahudi yerleşimcilerin bu taleplerinin nedeni de Filistinlilerin otobüse bomba koyma veya otobüste intihar eylemi gerçekleştirme ihtimalleri.
Batı Şeria'da yıllardır Arapların kullanımına müsaade edilmeyen yollar bulunuyor. İsrail tarafından bu uygulamadaki gerekçesi de yine İsrail vatandaşlarının güvenliğinin sağlanması olarak açıklanıyor.
İnsan hakları grupları ise, güvenlik endişesine ilişkin haklı görülebilecek durumların bulunduğunu ancak "güvenlik" gerekçesinin, Araplara karşı uygulanan ayrımcılığı gizlemek için bir kılıf olarak kullanıldığını savunuyor.
İsrail Yediot Aharanot gazetesi ise, İsrailli bir "Peace Now" aktivistinin, "Yahudilerin otobüs hatlarını kullanmak için ayrımcılığa boyun eğmeyen biri, Filistinli bir Rosa Parks lazım" ifadesine yer verdi.
ABD'de siyahilere uygulanan ayrımcılığa başkaldırarak karşı hareketin başlamasına öncülük eden Rosa Parks isimli zenci kadın, o yıllarda otobüste beyazların kullandığı koltuğa oturarak kalkmamakta ısrar etmiş, sonunda tutuklanarak hapse konulmuştu. Parks'ın bu hareketinin ardından başlayan protesto eylemlerinden kısa süre sonra Amerikan mahkemesi bu yasağı kaldırmak zorunda kalmıştı.
Otobüs firması Afikim ise, Filistinli işçilerin kullandığı yeni hatta daha fazla otobüs tahsis edeceğini açıklayarak tepkileri dindirmeye çalışıyor.
Ulaştırma Bakanlığı ise Filistinli işçilerin ne İsrail'de ne de Batı Şeria'da diğer halk otobüslerini kullanmasını engelleyen herhangi bir talimat veya yasaklama yayınlamadıklarını belirtti. - AVİV