İsrail ile çetin bir savaşa giren İran'ın sırtını yasladığı ülke: Bize söz verdiler

İsrail ile çetin bir savaşa giren İran'ın sırtını yasladığı ülke: Bize söz verdiler
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İsrail'in İran'a yönelik hava saldırılarıyla başlayan çatışmalar dördüncü gününe girerken, Tahran yönetimi Tel Aviv ve Hayfa'ya misillemede bulundu. ABD Başkanı Donald Trump çatışmanın sona erebileceğini belirtirken, İran Devrim Muhafızları eski Komutanı Muhsin Rızai, Pakistan'ın kendilerine İsrail'in nükleer bomba kullanması halinde misillemede bulunacaklarına dair güvence verdiğini söyledi.

İran ile İsrail arasında giderek şiddetlenen çatışmalar dördüncü gününe girerken, bölgedeki tansiyon yeni bir boyuta taşındı. İsrail'in Tahran, Tebriz ve İsfahan gibi şehirleri hedef alan saldırılarına karşılık veren İran, Tel Aviv ve Hayfa'yı vurdu. Çatışma sahasındaki gelişmelerin yanı sıra uluslararası açıklamalar da gündem yaratıyor.

BARIŞ SAĞLANAMAZSA ABD DE TOPA GİRECEK

İsrail ordusu, ülke genelinde sivil halka sığınaklarda kalmaları yönünde uyarı yaparken, bölgede savaş ihtimali her geçen gün güçleniyor. ABD Başkanı Donald Trump, çatışmanın yakında sona erebileceğini öne sürdü. Ancak Trump, barış sağlanamaması durumunda ABD'nin çatışmaya müdahil olabileceğini ifade etti.

İRAN, PAKİSTAN'A GÜVENİYOR

Pazartesi sabahı ise dünya kamuoyunu sarsan bir açıklama Pakistan'dan geldi. İran Devrim Muhafızları eski Komutanı Muhsin Rızai, Pakistan'ın kendilerine İsrail'in nükleer bomba kullanması halinde misillemede bulunacaklarına dair güvence verdiğini söyledi. Rızai, yaptığı açıklamada "Pakistan bize, İsrail'in İran'a karşı nükleer bomba kullanması durumunda kendilerinin de İsrail'i nükleer bomba ile hedef alacaklarına dair güvence verdi" dedi. Ayrıca Pakistan'ın, İran'ın arkasında durduğunu belirten Rızai, İslam dünyasına İsrail'e karşı birlik çağrısı yaptı.

"BÖLGESEL FELAKET" UYARISI

Pakistan Savunma Bakanı Khavaja Muhammed Asıf da yaptığı açıklamada Batı'yı uyararak, "Haydut devlet İsrail'e verdikleri destek, bölgesel bir felaketle sonuçlanabilir" ifadelerine yer verdi.İsrail cephesinden ise bu iddialara dair henüz resmi bir yanıt gelmiş değil. Bölgedeki kriz, küresel aktörlerin doğrudan müdahil olabileceği yeni bir döneme girerken, uluslararası diplomatik temasların hızlandığı bildiriliyor.

NÜKLEER SİLAH KULLANIMINA DAİR ULUSLARARASI HUKUK

Nükleer Silahların Yasaklanması Antlaşması (TPNW)

2017 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda kabul edilen bu antlaşma, nükleer silahların geliştirilmesini, test edilmesini, stoklanmasını ve kullanılmasını tamamen yasaklamaktadır. Ancak İsrail, Pakistan, Hindistan ve ABD gibi nükleer güce sahip ülkeler bu anlaşmaya taraf değildir.

Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması (NPT)

1970'te yürürlüğe giren NPT, nükleer silahlı ülkelerin bu silahları yaymamasını, nükleer silaha sahip olmayan ülkelerin bu silahları edinmemesini ve barışçıl nükleer enerji kullanımını düzenler. İran bu antlaşmanın tarafı iken, İsrail taraf değildir.

Uluslararası Adalet Divanı Kararı (1996)

Birleşmiş Milletler'in yargı organı olan Uluslararası Adalet Divanı, 1996'da verdiği danışma görüşünde, nükleer silah kullanımının genel olarak uluslararası hukukla bağdaşmadığını belirtmiştir. Ancak "devletin hayatta kalması" gibi aşırı durumlarda net bir yasak bulunmadığına da işaret etmiştir.

Cenevre Sözleşmeleri ve Sivillerin Korunması

Savaş hukuku kapsamında, sivillere yönelik kasti saldırılar, savaş suçu olarak kabul edilir. Nükleer silahların sivil halk üzerinde yarattığı yaygın tahribat, bu sözleşmeler çerçevesinde ciddi ihlaller anlamına gelir.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM)

Eğer bir ülke nükleer silah kullanarak sivil hedefleri vurur ve antlaşmaların tarafıysa, bu eylem savaş suçu veya insanlığa karşı suç kapsamında Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanabilir.

Olgun Kızıltepe
Haberler.com - Dünya
Haberler.com
500

Yorumlar (38)

Haber YorumlarıSelimk:

Uluslararası hukuk çöp. batı yanlısı. bizim de nükleer olmalı. artık tek caydırıcı güç nükleer

Yorum Beğen765
Yorum Beğenme11
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıMelike Kuş:

JY Allah'a şirk koşan kafirsin

Yorum Beğen623
Yorum Beğenme16
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıKim kimse:

Sünni devletlerden çıt yok ama sorsan en büyük müslüman kendileri.

Yorum Beğen409
Yorum Beğenme83
yanıtYanıtla
Haber Yorumlarıkerem can:

Git oyununu oyna

yanıt4
yanıt14
Haber YorumlarıBayram Arslan:

iran suriyede yemende ırakta sünnileri kesip doğrarken sınırımızda yıllardır teröristleri beslerken de böyle sevgi pıtırcığımıydın laf cambazlığı yapma ..

yanıt39
yanıt10
Haber Yorumlarıcihat Cihat:

Pakistan Sünni degilmi sen ne kafası yasiyorsun

yanıt41
yanıt3
Haber YorumlarıNetherill:

işte aradığımız birliktelik. islam ülkeleri birleştiğinde hiç bir güç islam gücüne erişemeyecek lakin araplar c.ronaldoya 100 milyon euro vermeye devam etsin.

Yorum Beğen407
Yorum Beğenme25
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıAli Kaya:

O aradığın birlikteligi bulurken birde şunu sorgula, en son olan Pakistan Hindistan savaşında İran neden hindistanin yanında yer aldi

yanıt20
yanıt3
Haber YorumlarıAlkurt:

Israil in yaptigini elbette hos gormuyorum ama Iran Mollalarinin kendi halkina yaptigi zulumun ustesinden gelecek birileri elbette cikar.

yanıt9
yanıt18
Haber Yorumlarıx5xt5zw27v:

Hadi aslan parçaları bitirin bu isi evimize donelim iran in sonu yakın sonra India parkistani hal eder

Yorum Beğen10
Yorum Beğenme361
yanıtYanıtla
Tüm 38 yorumu okumak için tıklayın Haberler.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve haberler.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
title