İsrail, Delek Vasıtasıyla Akdeniz'deki 12. Parsele Yerleşiyor
İsrail'in Delek Şirketi aracılığıyla Pazartesi gününden itibaren Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin sözde "Münhasır Ekonomik Bölge" ilan ettiği deniz bölgesinde bulunan 12.parselde yüzde 30 oranında bir paya sahip olacağı belirtildi.
İsrail'in Delek Şirketi aracılığıyla Pazartesi gününden itibaren Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin sözde "Münhasır Ekonomik Bölge" ilan ettiği deniz bölgesinde bulunan 12. parselde yüzde 30 oranında bir paya sahip olacağı belirtildi.
Fileleftheros Gazetesi, Güney Kıbrıs Hükümeti'nin mevcut sözleşmede yapılan Noble Energy'nin 12. parseldeki haklarının yüzde 30'unun yan şirketi olan DELEK'e verilmesine yönelik değişikliği kabul ettiğini hatırlattı. Haberi "Türkiye- İsrail Satranç Tahtası- Delek Pazartesi Gününden İtibaren Kıbrıs Yatakları Oyununda" başlıklarıyla veren gazete, Rum Bakanlar Kurulu'nun İsraillilere "evet" diyene kadar olumsuz, ara (karar) ve nihai olmak üzere üç farklı karar üretildiğine de dikkati çekti.
Yaşanan bu gelişmelere bağlı olarak İsraillilerin, bölgedeki çıkarlarını korumak maksadıyla 700 milyon euroluk bir ödenekle radar, devriye vasıtaları, özel gemi ve helikopterlerle donandığını yazan gazete, buna eş zamanlı olarak ise Türkiye'nin "gerilime yol açmak ve nihai hedefte Güney Kıbrıs'ın sözde MEB'ine konuşlandırmak için" İstanbul yakınındaki tersanede sismik araştırma gemisi Polarcus Samur'a yönelik hazırlıklar yaptığını ileri sürdü. Gazete, Polarcus Samur gemisinin yeni oldu bittiler çıkarmak ve platform yerleştirmek maksadıyla kendisinin veya ortaklarının doğrudan nerede sondaj yapabileceğini öğrenmek için araştırma izni verilmeyen parsellerde (4,5,6,7 ve 8.parseller) üç boyutlu sismik araştırma yapacağını da iddia etti.
Komşu ülke Lübnan'ın ise bir resmi açıklama yaparak Rus 'Lukoil Şirketi'nin açık denizlerdeki hidrokarbon tesislerini üstlenmek istediğini ifade ettiğini yazan gazete ayrıca Shell ve Caim Şirketlerinin de, Güney Kıbrıs'ın sözde "MEB'"ine komşu parselleri talep ettiğine dikkati çekti.
ENI-KOGAS YETKİLİLERİ GÜNEY KIBRIS'A GİDECEK
Fileleftheros Gazetesi aynı haberinde, Güney Kıbrıs'ın sözde "MEB'"i içerisinde bulunan "2, 3, ve 9.parseller" için İtalya-Kore konsorsiyumu ENI-Kogas ile atılan imzaların ardından, ENI-Kogas'tan büyük bir heyetin gelecek hafta Güney Kıbrıs'a gideceğini yazdı. Habere göre ENI-Kogas, yapılan sözleşmeye bağlı imza hakkından dolayı Güney Kıbrıs'a 150 milyon Euro ödeme yapmasının yanı sıra Güney Kıbrıs'taki tesislerine ilişkin istişarelerde bulunacağını belirtti.
Fileleftheros Gazetesi, "Türkiye'nin Güney Kıbrıs MEB'ine Yerleşmesi Planları" başlıklı haberinde ise Türkiye'nin gelecek aylarda Güney Kıbrıs'ın sözde MEB'ine müdahil olmasına ilişkin planlarının analizörlerde endişeye neden olduğunu yazdı. Gazete yine analizörlere dayanarak "Türkiye'nin hedefinin sadece 2, 3, 9, 10 ve 11. parsellerdeki sismik ve araştırma çalışmalarını taciz etmek değil, 4 ve 5. parseller ve özellikle 6 ve 7.parsellere dahil olmak olduğunu da iddia etti.
"BARBAROS HAYRETTİN PAŞA ADIYLA AKDENİZ'DE GÖRÜLECEK"
Türkiye'nin Norveç'ten kiraladığı Polarcus Samur sismik araştırma gemisine de temas eden gazete, bu geminin kısa bir zaman dilimi içerisinde, Türk renkleri içerisinde "Barbaros Hayrettin Paşa" ismiyle Akdeniz bölgesinde görüleceğini yazdı.
Gazete, geminin üç boyutlu sismik araştırma noktasında son teknolojiye sahip bir gemi olduğuna da dikkati çekti.
"TÜRKİYE 2, 3 VE 9. PARSEL İÇİN YAPTIRIMLARDAN BAHSETTİ"
Politis Gazetesi yukarıdaki başlık ve "ENI'yi Tehdit Ediyor" başlıklarıyla verdiği haberinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın, ENI'nin Güney Kıbrıs ile (2,3 ve 9. parseller için) anlaşma imzalamasına yönelik yaptığı "ENI'nin Türkiye'deki müracaatlarını gözden geçirecekleri ve bu meselenin ENI'nin Türkiye'de şu anda proje safhasında olan işini dahi zarara sokabileceği" şeklindeki açıklamalarına geniş yer verdi.
Gazete, TC Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın açıklamalarına atıfta bulunarak, Ankara'nın, anlaşmaların iptal edilmesi uyarısında bulunduğunu yazdı. Gazete, ENI'nin Türkiye'de iki büyük çalışamaya dahil olduğunu, bunlardan birinin de Samsun-Ceyhan petrol boru hattıyla ilgili olduğunu belirtti. Habere göre, bu çalışmaya Rus "Rosneft" ve "Transneft" ile Türk "Çalık" şirketleri de dahil.
DEFA'NIN LİSTESİNDE SHELL, ITERA VE VITOL
Politis Gazetesi, bir başka haberinde ise Güney Kıbrıs'ın kendi doğalgazını temin etmesine değin, elektrik üretimi maksadıyla, doğalgaz temin etmesine ilişkin ihale listesinde üç şirketin yarışacağını yazdı. "Ara çözüm" olarak da addedilen elektrik üretimi maksatlı doğalgaz temin edilmesi noktasında Rum Devlet Doğalgaz İşletmesi'nin (DEFA), yarışacak şirketleri İngiliz-Hollanda konsorsiyumu "Shell", yine İngiltere-Hollanda çıkarlı "Vitol SA" ve Rus
"Itera International Energy" olarak açıkladığını yazan gazete, üç şirketin de yüzer tesisle, sıvılaştırılmış doğalgaz teklifinde bulunduğunu kaydetti.
Gazete, adı geçen üç şirketle on gün içerisinde üç günlük yoğun müzakerelerin yapılacağını, ayrıca bu şirketlerin 1 Mart'ta kapalı zarf usulüyle nihai fiyatlarını sunacaklarını yazdı.
Politis Gazetesi, ara çözüm konusunda teklifte bulunan İspanyol "Natural Fenosa", İngiliz "BP" ve "Thome Oil and Gas" şirketlerinin ise nihai müzakereler için ön elemeyi geçemediğini belirtti.
SİLİKİOTİS, EUROGROUP BAŞKANININ AÇIKLAMALARINI CEVAPLANDIRDI
Rum Ticaret Bakanı Neoklis Silikiotis ile diğer siyasiler, Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem'in "Kıbrıs'ın doğalgaz yataklarından elde edilecek gelecekteki gelirlerinin, ekonomik yardım verilmesine ilişkin görüşmelerde dikkate alınmasının mümkün olduğu" şeklindeki açıklamasına cevap verdiler.
Simerini Gazetesi'ne göre, Ticaret Bakanı Silikiotis yaptığı açıklamada, Güney Kıbrıs'ın doğalgazını kontrol altına almak isteyenlere en iyi cevabın, Güney Kıbrıs'ı merkezi bölge haline dönüştürecek doğalgaz sıvılaştırma terminali inşa edilmesi ve atılan imzalarla, Güney Kıbrıs'ın vaktinde ve kararlılıkla ileriye götürülmesinin olduğunu söyledi.
Silikiotis açıklamasında ayrıca, "Meclis, eğer, Milli Hidrokarbon Fonu kurulmasına dair kanun hazırlığını kabul etseydi böyle bir şey söz konusu olmazdı" şeklinde de konuştu.
Silikiotis, Troyka memorandumunun içerisinde, doğalgazın değerlendirilmesinden elde edilecek gelirlerin bir bölümünün, alt yapılara yatırılacağı, başka bir bölümünün ise devlet hesaplarına ve borcuna aktarılacağına yönelik öngörünün bulunduğunu hatırlatırken, memorandumda, doğalgaz konusunda Troyka ile birlikte karar verileceği öngörüsünün bulunmadığını belirtti.
Güney Kıbrıs'ın doğal zenginliğinin sadece ekonomik değil siyasi ehemmiyete de sahip olduğunu ifade eden Silikiotis, küçük bir Kıbrıs'ın, jeo-stratejik konumunu ve zenginliğini değerlendirerek bölgede ve Avrupa'da büyük siyasi bir rol üstlenmesinin istenilmediğini de söyledi.
Habere göre Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi ile EVRO.KO partisi birer açıklama yaparak doğalgazdan gelir elde etme konusunun Güney Kıbrıs'ın egemenlik hakkını teşkil ettiğini ifade ettiler.
Rum Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Neoklis Silikiotis, Vasiliko'da devlete ait akaryakıt depolama terminali inşa edilmesi için Hollanda'nın "VOPAK" şirketiyle yürütülen müzakerelere de temas etti.
Politis Gazetesi'ne göre Silikiotis, Larnaka ve Oroklini Belediyesi ile bölge milletvekilleri ile dünkü toplantıda bu meseleye temas ederek müzakerelerin gelişim halinde olduğunu ancak bunun birkaç gün süreceğini belirtti.
Silikiotis, bu husustaki planların engellenmesi maksadıyla müdahalelerin yapıldığına dikkati çekerken müdahaleler konusunda isim vermekten imtina etti.
Larnaka Belediye Başkanı Andreas Luriciatis ise açıklamasında VOPAK ile anlaşmanın bir an evvel imzalanması temennisini dile getirdi. - LEFKOŞA