İnsanlık Tarihine Damga Vuran İki Fotoğraf
Kardeşinin cansız bedenini yakılması için sırtında taşıyarak getiren Japon çocuk ve açlıktan ölmeye mahkum edilen Moğol kadının fotoğrafları insanlık tarihine damga vurdu.
İnsanlık tarihi varolduğundan bugüne kadar çok önemli bir süreçten geçmişti. Yerleşik hayata geçik toplumsallaştıktan sonra toplum yaşamını düzenleyen kurallar koymuşlardır. Zamanla amacından sapan bazı kurallar insanlık tarihine kara leke olarak geçmiştir.
Gördüğünüz fotoğraf Joe O'Donnell tarafından Nagazaki'deki bombalamadan kısa süre sonra çekilmişti. Joe O'Donnell'in oğlu, özellikle bu fotoğrafın babasını çok derinden etkilediğini anlatmıştı.
TEK BİR DAMLA GÖZYAŞI DÖKMEDİ
Fotoğrafta gördüğünüz küçük çocuk ölü. Onu taşıyan çocuk, onun ağabeyi. Kardeşinin naaşını bir krematoryumda yakılması için çıplak ayak sırtında taşıdı. Kardeşinin yakılmasını izlerken tek bir damla gözyaşı dökmedi, ama dudaklarını ısırmaktan kanatmıştı.
O çocuk, kendisi için en değerli varlıklardan birini kaybetti o bombalamada. Yine de kardeşini arkada bırakmadı ve sırtında taşıdı.
ÖLMEYE MAHKUM EDİLDİ
Bu fotoğrafta ise, Stefan Passe tarafından çekildi ve National Geographic'in 1913'teki sayısında basıldı. Fotoğrafın başlığı oldukça net: "Moğol bir kadın açlıktan ölmeye mahkum edildi."
YILLARCA KİLİTLİ TUTULUYORLARDI
Daha önceden bölgeye giden ziyaretçiler, insanların doğru düzgün oturamadıkları veya yatamadıkları kutuların içerisinde bazen yıllarca kilitli tutulduklarını anlatmışlardı. Bazı kutular halka açık yerlere konulurdu, böylelikle etraftaki insanlar isterlerse mahkuma kutunun üzerindeki küçük delik aracılığıyla yemek verebiliyorlardı.
Küçük suçlardan ceza alanlar, bir ya da birkaç hafta kutunun içerisinde tutulurken, suça göre kutunun içerisinde geçirilen süre değişebiliyordu. Stefan Passe, fotoğrafta gördüğünüz kadının akibeti ile ilgili umutsuzluğa kapılmıştı.