İnkar Yasasının İptali Dünya Basınında
Fransa Anayasa Konseyi'nin, inkar yasasını iptal etmesi, Fransız ve dünya basınında geniş yer buldu.
Fransa Anayasa Konseyi'nin, inkar yasasını iptal etmesi hem Fransız hem de dünya basınında geniş yer buldu.
Le Figaro gazetesi, kararın hemen ardından dün hükümete yeni bir tasarı hazırlanması talimatı verdiğini açıklayan Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin gerçekte "ilerleyen saatlerde daha dikkatli bir tutum içine girdiği" yorumu yaptı.
Gazete, Sarkzoy'nin, Anayasa Konseyi kararını öncelikle sakin bir şekilde inceleyeceği daha sonra ilgili dernek ve kuruluşlarla yapacağı görüşmelerin ardından kararını gelecek günlerde vereceği yolunda görüş bildirdiğini yazdı.
Cumhurbaşkanı'na yakınlığıyla bilinen Le Figaro ise Sarkozy'nin, yakın çevresine "Tepki vermeden önce Anayasa Konseyi'nin kararını inceleme ihtiyacım var" dediğini duyurdu.
Sol eğilimli Liberation, parlamentonun 6 Mart'ta, seçimler öncesi kapandığını hatırlatarak Sarkozy'nin yeni bir yasa hazırlamak için zamanı olmadığı yorumunu yaptı.
Sarkozy'nin son yasayı seçimler dolayısıyla gündeme getirdiğini savunan gazete, "Sarkozy, hem Ermeni seçmenlerden oy toplamak hem de Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olduğunu kararlılıkla göstermek için bu yasayı gündeme getirmişti"ifadesini kullandı.
Liberation, yasanın Anayasa Konseyi tarafından iptal edileceği konusunda tarihçi, hukukçu ve birçok parlamenterin uyarılarda bulunduğuna dikkati çekti.
DÜNYA BASINI KARARDAN MEMNUN
Fransa Anayasa Konseyi'nin, inkar yasasını ifade özgürlüğüne aykırı bulması, Fransa ve Türkiye'nin dışında dünya basınında da yankı buldu.
Financial Times gazetesi; "tartışmalı" olarak nitelediği yasanın iptalini, Türkiye için "zafer" olarak değerlendirirken kararla, Türkiye ile "sert atışmanın yumuşatıldığı" yorumunu da yaptı.
İngiliz gazetesi Financial Times, " Mahkeme Fransız Soykırımı Yasasını İptal Etti" başlığı ile verdiği haberde "Hakkında ihtilaf bulunan, 1915 yılındaki Ermeni soykırımının inkarını suç sayan tartışmalı yasanın, anayasaya aykırı olduğuna karar verilerek Türkiye ile sert bir atışma yumuşatıldı" yorumunu yaptı.
Haberde "Adım, soykırım yasasına karşı güçlü bir kampanya yürüten, Fransa ile diplomatik ve askerî bağları askıya alan ve tasarının yasalaşması halinde daha sert yaptırımlarla tehdit eden Türkiye için bir zafer anlamına geliyor"denildi.
Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkilerdeki krizin daha da kötüleşmemiş olmasının taşıdığı önemi vurgulayan gazete; iki ülkenin, Esed rejiminin iktidardan uzaklaştırması gibi ortak bir hedefinin olduğunu, "Suriye Dostları"nın ilk olarak İstanbul'da, ardından da Fransa'da toplanmalarının öngörüldüğünü anımsattı.
Ancak Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin, Anayasa Konseyi'nin kararına hızla tepki vererek hükümetin yeni bir tasarı hazırlayacağını açıkladığına dikkat çekilen haberde yeni tasarı ile ilgili kararın, cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası döneme kalması olasılığının da Ankara'yı bir ölçüde "rahatlattığı" değerlendirmesinde bulunuldu.
Financial Times,"Yasa iptal edilmeseydi Türkiye'nin, geri adım atmak, büyük bir ticarî ve yatırım ortağına yaptırım getirmek ya da uygulamada pek az etkisi olacak yarı önlemleri almak arasında bir tercih yapmak gibi bir durumla karşı karşıya kalacaktı" diye yazdıktan sonra BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ'un "İptal kesinlikle olumludur" sözlerini yansıttı. Haberde son yorumsa "Ancak Türkiye hâlâ Fransız Cumhurbaşkanı'nın yeni bir tasarı sunma kararı karşısında Sayın Sarkozy'nin hükümeti ile temasları yeniden kurup kurmayacağı gibi büyük bir tercihle karşı karşıya" şeklinde oldu.