İngiliz Parlamenterlerin KKTC'de Kilise ve Mezarlık Temizleme Girişimine Cumhurbaşkanlığından Yanıt
KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ, İngiliz parlamenterlerin, KKTC'deki bazı kilise ve mezarlıkları temizlemek istemesinin, hem kapsamlı çözüm çalışmalarına, hem de iki toplum arasındaki ilişkilere zarar verecek nitelikte olduğunu söyledi.
KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ, İngiliz parlamenterlerin, KKTC'deki bazı kilise ve mezarlıkları temizlemek istemesinin, hem kapsamlı çözüm çalışmalarına, hem de iki toplum arasındaki ilişkilere zarar verecek nitelikte olduğunu söyledi.
Osman Ertuğ, "Ada'da yaşanan pek çok sorunun temelinde güven eksikliğinin olduğu bu kadar açıkken, güvensizliği dini siyasileştirerek besleyecek böyle bir girişim bir anlamda güvensizliğe yatırımdır. Bahse konu parlamenterler adada yaşayan iki halk için gerçekten faydalı bir şey yapmak istiyorlarsa, iki halkın işbirliği yaparak somut sonuç alabilecekleri fikirleri, samimi olarak desteklemelidirler" dedi.
Ertuğ, İngiliz Parlamenter David Burrowes öncülüğündeki bir grup parlamenter ve gönüllünün, Rum Ortodoks Kilisesi'nin sağlayacağı finansmanla, Mayıs ayında KKTC'deki bazı kilise ve mezarlıklarda temizlik faaliyetlerinde bulunacağı yönündeki açıklamalarını değerlendirdi.
Osman Ertuğ, belirtilen dini mekanların, yasalara çerçevesinde,
İçişleri Bakanlığı'na bağlı ilgili birimler ve yerel yönetimler tarafından temizlendiğinden bahse konu etkinliklerin anlamını yitirdiğine dikkat çekti.
"TÜRK TARAFI RAHATSIZ"
Kıbrıs Türk tarafının, dini siyasete alet etme konusunda sicili temiz olmayan kiliseyle hareket eden İngiliz parlamenterlerin bu girişiminden rahatsız olduğuna dikkat çeken Ertuğ, "Bu türden bir anlayışa hizmet edecek olan etkinliğin organizatörleriyle ne Sayın Cumhurbaşkanımız'ın ne de Sayın Başbakan veya diğer devlet veya hükümet yetkililerimizin görüşmesi söz konusu değildir" dedi.
Ertuğ, İngiltere'deki pek çok Kıbrıslı Türk sivil toplum örgütü ve parlamenterin de bu girişimden rahatsız olduklarını açıkça ortaya koyduğunu ancak dikkate alınmadığını söyledi.
"HASSAS KONU"
Osman Ertuğ, dini mekanlarla ilgili faaliyetlerin son derece hassas olduğu ve siyasi maksatlarla kullanılmak istendiği gerçeğini dikkate alarak bu konularda herkesin sorumlu bir davranış içerisinde olması gerektiğini söyledi. Ertuğ, şöyle devam etti:
"Bu türden bir yaklaşım Kıbrıs'ta iki toplum arasındaki ilişkilerin hassas durumu dikkate alındığında, hem kapsamlı çözüm çalışmalarına hem de iki toplum arasındaki ilişkilere yeni tartışmalar başlatarak zarar verecek niteliktedir. Taraflardan birinin diğerine karşı siyasi malzeme olarak kullanmayı tercih ettiği alanlarda uyuşmazlığa zemin teşkil edecek davranışlardan kaçınmak, özellikle Garantör ülke konumundaki İngiltere kökenli parlamenterlerden beklenendir". - LEFKOŞA