Haberler
İstanbul'daki aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedeni bulundu

Aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı

Olay iddia: 7 kişiyi öldürüp intihar eden cani 'Karım beni aldatıyor' demiş

7 kişiyi öldüren cani tek bir cümle sarf edip silahına sarılmış

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'na yeni dava

Erdoğan, mahkemedeki o sözleri affetmedi

İmamoğlu ve Kurum aylar sonra yeniden karşı karşıya: 'Hadi gel de kapat'

Aylar sonra yeniden karşı karşıya geldiler: Hadi gel de kapat

İklim Zirvesinde Umutlar Azalıyor

İklim Zirvesinde Umutlar Azalıyor
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Birleşmiş Milletler'in (BM) Kopenhag'da Düzenlediği İklim Zirvesinde Kayda Değer Bir Anlaşma Sağlanması Umutları Giderek Azalıyor.

Birleşmiş Milletler'in (BM) Kopenhag'da düzenlediği iklim zirvesinde kayda değer bir anlaşma sağlanması umutları giderek azalıyor.

Son hazırlanan konferans taslak sonuç bildirgesinde, üzerinde uzlaşma sağlanamaması nedeniyle somut hedefler yer almadı.

 

Eğer üzerinde anlaşılabilirse taslak metin Cuma günü zirveye katılacak olan liderlerin önüne konacak ve son sözü onlar söyleyecek.

 

AFP ajansının bildirdiğine göre, taslak metinde sera gazı salınımının azaltılması konusunda uzun vadeli rakamsal bir hedefe yer verilmedi.

 

İklim değişikliğinin yarattığı risklere daha fazla açık olan yoksul ülkelere yapılacak finansal yardımların boyutu da metinde yer almayan bir diğer kritik konu.

 

LİDERLER DEVREDE

Zamanın giderek daralıyor olması nedeniyle görüş ayrılıklarını gidermek üzere dünya liderleri devreye girmeye hazırlanıyor.

 

Görüşmelere bizzat katılmak için İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Avustralya Başbakanı Kevin Rudd ve Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva gibi ağır topların Danimarka'nın başkenti Kopenhag'a gelmeleri bekleniyor.

 

Bugün sabah saatlerinde Kopenhag'a BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon geldi. Ban, yaptığı açıklamada, anlaşma sağlamak için "zamanın azaldığı" ve olası bir başarısızlığın "felaket boyutlarında sonuçlar yaratma potansiyeli" olduğu uyarısı yaptı.

 

Cuma günü zirveye 120 devlet ve hükümet başkanının katılması planlanıyor. Bunlar arasında Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de yer alıyor.

 

Gözlemciler, Kopenhag İklim Değişikliği Konferansı'nı, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana gerçekleştirilen en yüksek katılımlı organizasyon olarak gösteriyor.

 

HERKES BİRBİRİNİ SUÇLUYOR

Şu ana kadar zirveden somut kararların çıkmamış olmasından dolayı hemen her ülke diğerini suçluyor.

 

AFP ajansına konuşan katılımcılar, kapalı kapılar ardında özellikle Amerikalılar ile Çinliler arasında sert tartışmalar yaşandığını söyledi. Pekin'in Washington'ı "numara yapmakla" suçladığı belirtiliyor.

 

Gelişmekte olan ülkeler ise kritik müzakerelerin dışında bırakılmaktan şikayetçi.

 

Bu dev organizasyona evsahipliği yapan Danimarka da hedef tahtasına konanlar arasında.

 

Batılı bir diplomat, konferans başkanı Danimarka'nın eski iklim bakanı Conniee Hedegaard'ı, sert ve görüş birliği gerektiren meseleleri çok çabuk gündeme getirmekle suçladı.

 

 

KRİTİK KONU BELİRLENECEK HEDEFLER

Konferans'ta dünyadaki iklim değişikliğiyle mücadele için somut kararlar alınması hedefleniyordu.

 

Bunlar arasında karbon emisyonlarının azaltılması konusunda ülke bazında taahhütlerin verilmesinin yanısıra yoksul ülkelere yapılacak milyar dolarlık yardımın boyutunun belirlenmesi de yer alıyor.

 

Yoksul ülkeler, gelişmiş devletlerin sera gazı salınımlarını yani atmosfere bıraktıkları zehirli gaz oranını 2020 yılına kadar 1990 yılındaki seviyelerinden yüzde 40 azaltmalarını talep ediyor.

 

Çin ve Hindistan gibi dev ekonomiler, sera gazı emisyonlarıyla ilgili yaptıkları tahminlerde gönüllü kesintiye gitmeyi kabul ediyor olsalar da diğer ülkeler, daha sert önlem almaları ve uluslararası denetimi kabul etmeleri baskısı yapıyor.

 

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya
title