Hindistan'da Ganj ve Yamuna Nehirlerine "İnsan" Statüsü Verildi
Hindistan'da yüksek mahkeme, Ganj ve Yamuna nehirlerine, "yaşayan gerçek kişi" statüsü verdi. Nehirleri kirletmek, bir insana zarar vermekle eşdeğer sayılacak.
Hindistan'da yüksek mahkeme, Hint halkı tarafından kutsal sayılan Ganj ve Yamuna nehirlerinin hukuki olarak "gerçek kişi" statüsünde değerlendirilmesine karar verdi.
''YAŞAYAN GERÇEK KİŞİ'' STATÜSÜ VERİLMESİ KARARI ALINDI
BBC'de yer alan habere göre, ülkenin kuzeyindeki Uttarakhand eyaleti yüksek mahkemesi, Ganj ve Yamuna nehirlerine, "yaşayan gerçek kişi" statüsü verilmesi ve haklarının "yasal vasi" sıfatıyla eyalet yetkilileri tarafından korunması yönünde karar aldı.
AKARSU KİRLETMEK, BİR İNSANA ZARAR VERMEKLE EŞDEĞER
Mahkeme, yeni yasal statüyle akarsuları kirletmenin bir insana zarar vermekle aynı yasal yaptırıma tabi olacağını belirtti.
''NEHİRLERİN HİNDU İNANCINDA DERİN BİR YERİ VAR''
Her iki nehrin de Hindu inancında "derin bir yeri" olduğu, insanların nehirlerle kolektif olarak "manevi bir bağ" kurdukları vurgulanan mahkeme kararında, "Nehirlerin Hint nüfusunun sağlığı ve gönenci için önemi büyük. Onlar kadim zamanlardan bu yana bize fiziksel ve ruhsal dirlik veren kaynaklar." ifadeleri yer aldı.
NEHİRLER KİRLİLİK TEHDİDİYLE KARŞI KARŞIYA
Ganj ve Yamuna nehirleri Hint kültüründe kutsal kabul ediliyor. Halkın büyük bölümü onları tanrıça olarak görüyor. Ancak ülkenin büyük yerleşim merkezlerini kat eden akarsular sanayileşme ve kentleşmenin beraberinde getirdiği kirlilik tehdidiyle karşı karşıya. Yeni statünün nehirlerin muhafazasına ve kirlilikten korunmasına yardımcı olması bekleniyor.
DÜNYADA BU STATÜYE SAHİP İLK AKARSU OLMUŞTU
Daha önce Yeni Zelanda'da Whanganui Nehri, gerçek kişilerin sahip olduğu yasal hakları kazanarak dünyada bu statüye sahip ilk akarsu olmuştu.