Hessen'de Ders Zili Yarın Çalıyor
Hessen'de 2013 yılında başlatılan İslam Dersleri'ne ilgi giderek artıyor.
Hessen'de 2013 yılında başlatılan İslam Dersleri'ne ilgi giderek artıyor. Eyalette, İslam Dersleri'nin verilmesini Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) hakkında Rheinland Pfalz ve Kuzey Ren Vestfalya'da olduğu gibi bir soruşturma kararı verilmedi. DİTİB, eski Başkanı Fuat Kurt'un eyalet hükümetine verdiği güvenle işlevini sürdürüyor. Ancak Hessen'de de DİTİB'in doğrudan Ankara'dan yönlendirildiği iddiaları arttı. Hessen eski Uyum Bakanı Uwe Hahn, yetkililerden DİTİB ve İslam Dersleri konusunda daha dikkatli olmalarını istedi
VELİLER TÜRKÇE DERSİ İSTEMELİ
Hessen'de görevli Türk öğretmenler, 'zorunlu olmadığı için not ortalamasına bir etkisi olmayan Türkçe, köken ve anadil derslerine çocuklarınızı gönderin' çağrısı yaptı. Hessen Türk Öğretmenler Derneği (Töder) Başkanı Zeynel Fırat, her okulda sekiz öğrencinin bir araya gelmesiyle Türkçe anadil derslerinin verilebileceğini söyledi. Türk velilerin okul idaresinden Türk dersleri isteme hakkı olduğunu belirten Fırat, şunları söyledi: "Bazı okullarda Türk velilerin talebi olmadığı için Türkçe dersleri verilemiyor. Bu durumlarda bile Türk veliler ya okul idaresinden, konsolosluktan ya da doğrudan bizden çocuklarını en yakın hangi okula gönderebileceklerini öğrenebilir. Türkçe, çocuklarımızın kimlik kazanmaları, kendilerine güvenleri ve diğer derslerinde de başarılı olmaları için önemli. Velilerin istemesi halinde Türkçe ikinci yabancı dil olarak okullarda verilebilir."
GELECEK İÇİN ANADİL ÖĞRENİN
Okul hayatının insan yaşamında en önemli dönemlerden biri olduğunu açıklayan Töder İkinci Başkanı Banu Atak ise şöyle konuştu: "Çocuklarımız bu dönemde yeni insanlar tanıyacak, yeni bilgi ve kurallar öğrenecekler. Hepimiz çocuklarımızın başarılı ve mutlu, okuyup iyi birer insan olmalarını, kendilerine, ailelerine ve çevrelerine faydalı bireyler olarak yetişmelerini isteriz. Bu anlamda tüm velilerimize ve biz ögretmenlere büyük görevler düşüyor. Çocuklarımıza eğitim ve öğretim hayatlarında destek olup onları bilgilendirmeli ve doğru yönlendirmeliyiz. Başarılı bir gelecek ve fırsat eşitliği için anadillerini iyi öğrenmeleri önemli bir faktördür. Bilimsel araştırmalar anadilini iyi öğrenen çocukların, başka dilleri de iyi ögrendiklerini kanıtlamıştır. Çocuklarımızın başarıya ulaşması için hem Almanca hem de Türkçe anadil eğitiminde desteklenmesi önemlidir. Almanya'da, yaşadığımız Hessen eyaletinde öğrenci ve veli temel hakları, kurum haklarından önce gelir. TÖDER Hessen olarak öğrenci ve velilerimize bilgilendirme, yönlendirme ve yardımda her zaman göreve hazırız."
ÇOCUKLARINIZDAN KOPMAYIN
Öğretmen Nihal Kartal da ısrarla ailelerden okullara ve çocuklarına karşı duyarlı olmalarını istedi. Beşinci sınıftan sonra ailelerin okul, öğretmen ve çocuklarıyla bağlarının azaldığını, hatta koptuğunu savunan Kartal, şunları söyledi: "Tüm veli, öğretmen ve okul yönetimlerinin birlikte çalışmalarını arzu ediyoruz. Ayrıca bazı ailelerin hala Almanca ve Alman eğitim sistemeni bilmemeleri başarıyı etkiliyor. Çocukların ergenlik dönemi de yedinci sınıftan sonra kendini gösteriyor. Bazı çocuklar bu dönemi çok zor aşıyorlar. Aileler bu konuda da anlayışlı olmalı. Periyodik olarak öğretmenlerle temasa geçmelerini istiyoruz. Çocuklar kendileriyle ilgilenildiğini fark edecektir."
BİZE DE BÜYÜK GÖREVLER DÜŞÜYOR
Yıldı
z Ayşe Güler Taşkın (Veli): Her şeyi okuldan beklemek yanlış. Biz velilere de büyük görevler düşüyor. Okulla, öğretmenle diyalog içinde olmak, çocuğun dersleriyle ilgilenmek, okulda yaptıklarını sorgulamak, araştırmak. Eksik olanları sınıf öğretmeniyle konuşmak. Öğrenciye her konuda destek vermek. 27 yıldan beri hala öğretmenlerle, çocuklarımla ilgileniyorum.
ARKADAŞLARIMI ÖZLEDİM
Erkin Özsoy (Öğrenci): Zorlu bir eğitim yılı başlıyor. Bu yıl benim için de zor geçecek. Bu şekliyle okulu özledim dersem yalan olur. Ancak okul arkadaşlarımı özledim. Yeniden bir araya geleceğimiz için sevinçliyim.