Haberler
Türkiye'den Suriye'deki muhaliflerin ilerleyişiyle ilgili yapılan açıklamada Tel Rıfat ve Münbiç'e dikkat çekildi

Sınırın sıfır noktasındaki savaşla ilgili Türkiye'den dikkat çeken açıklama

Cinayetin nasıl örtbas edilmeye çalışıldığını gösteren gelişme: Karşınızda enayi mi var

Cinayetin nasıl örtbas edilmeye çalışıldığını gösteren gelişme! "Karşınızda enayi mi var"

Avrupa korkunç senaryoya hazırlanıyor! Hayatta kalma broşürleri bastırıldı

Avrupa korkunç senaryoya hazırlanıyor! Hayatta kalma broşürleri bastırıldı

Esed rejimiyle çatışan muhalif gruplar Halep kent merkezine girdi, İdlib'de stratejik bölgeyi ele geçirdi

Rejim karşıtları Halep kent merkezine girdi, İdlib'de stratejik bölgeyi ele geçirdi

Henri Barkey, Gezi Parkı Olaylarını Değerlendirdi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Carnegie Üniversitesi'nin Ortadoğu Programı'nda misafir araştırmacı olan Henri Barkey, Gezi Parkı olaylarını değerlendirdi.

Carnegie Üniversitesi'nin Ortadoğu Programı'nda misafir araştırmacı olan Henri Barkey, Gezi Parkı olaylarıyla ilgili olarak, Türkiye'de ilk kez sivil toplumun muhalefete alternatif olarak ortaya çıktığını belirtti.

Washington merkezli düşünce kuruluşu Brookings Institute'de düzenlenen panelde konuşan Barkey, "Bu gösterilerin sebebi, Türkiye'deki muhalefet partilerinin, özellikle Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve ulusalcı partilerin tümüyle yetersiz olmasıdır" dedi.

Gezi Parkı olaylarıyla ortaya çıkan hareketin etkilerinin hemen beklenmemesi gerektiğini belirten Barkey, "Kısa vadede hiçbir şey değişmeyecek ancak orta vadede bakıldığında, ilk kez sivil toplumun ortaya çıkışını ve söz sahibi olduğunu görüyorsunuz" dedi.

Barkey, "Başbakan Erdoğan muhtemelen hiçbir şeyin değişmediğini varsayacak olsa bile, Türkiye'de şu an birşeyler köklü olarak değişmiş durumda" yorumunda bulundu.

Brookings Institute uzmanlarından Ömer Taşpınar ise, protestoların, AK Parti politikalarına yönelik önemli bir reaksiyonu temsil ettiğini söyledi.

Taşpınar, Gezi Parkı olaylarını kastederek şöyle konuştu: "liberalizmle ilgili. Türkiye'de liberalizm ile demokratikleşme arasında bir çatışma var. Türkiye bugün daha demokratik bir ülke ancak hala liberal."

Türkiye'de sol partilerin mevcut durumun iyileşmesine yardımcı olmadıklarını dile getiren Taşpınar, "Sol, geleneksel olarak, değişimin öncüsü olma rolünü oynamıyor. Barış sürecine karşılar, Türkiye'de yaşanan değişimin çoğuna karşılar" dedi.

McCain ise, dün Brookings Institute'deki konuşmasında, "Türkiye'deki durum hayli ilgi çekici, çünkü Erdoğan'ın Türk halkını İslam'a yöneltme baskısına karşı bir isyan olduğu gayet açık. Umarım bundan gerekli dersleri çıkarır" ifadelerini kullandı. - WASHINGTON

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya
title