Güney Kıbrıs Doğalgazı 10-15 Milyara Kadar Kar Getirebilir
Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisinde 12’nci parseldeki Afrodit yatağından 10-15 milyar dolar civarında kazanç elde edilebileceği belirtildi.
Güney Kıbrıs'ın sözde "Münhasır Ekonomik Bölgesi" içerisinde 12'nci parseldeki Afrodit yatağından 10-15 milyar dolar civarında kazanç elde edilebileceği belirtildi.
Kıbrıs Rum Kesiminde yayınlanan Politis gazetesi, Rum hükümetinin 12'nci parselden istifadeyle ilgili plan ve beklentilerinin analiz edildiği bir habere yer verdi. 2011 Aralık ayında Noble Energy, araştırma sondajları sonuçlarıyla ilgili ilk açıklamalarında 7 trilyon ayak küp doğal gazın bulunduğu belirttiğinde beklentilerin arttığını yazan gazete, son ayda ise iki belirleyici konjonktürel faktörün beklentileri düşürdüğünü yazdı. Bunlardan ilkinin, Aralık ayında İtalyan ENI ile Koreli KOGAS konsorsiyumunun 9'uncu parseldeki ilk araştırma sondajında istifade edilebilir doğal gazın saptanmadığına dair açıklaması olduğunu kaydeden gazete, ikincisinin ise, Fransız Total'in Güney Kıbrıs'ın sözde "MEB"inden ayrılama kararı olduğunu belirtti. Habere göre, doğal gaz konularında uzmanlar, fosil yakıt sanayisinde her gün karşılaşılanlara göre Güney Kıbrıs'ta olağandışı ve farklı bir şey yaşanmadığını belirtiyorlar.
Gazete ENI-KOGAS 9'uncu parselde çalışmalarını sürdürürken ve Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis birkaç haftaya kadar olumlu sonuçlara sahip olmayı beklerken, Güney Kıbrıs'ın doğal zenginliklerini nakde çevirerek artık doğal gaz oyununa girmesinin yolunu bulması konusunda ivedilik gerektiren bir meselenin bulunduğuna dikkat çekti. 12'nci parselin rezervuarlarında Noble Energy'nin son tahminine göre 4,5 trilyon ayak küpün tespit edildiğini belirten gazete, uzmanların, piyasada koşulların değiştiğine ve yarın Amerika'nın da şeyl gazı yani kaya gazı ile dinamik bir şekilde piyasaya girebileceğine işaret ederek, bugünkü koşullar ve bugünkü fiyatlar temelinde kazançlara bakılması gerektiği ve rezervlerin nasıl kullanılabileceğinin bulunması gerektiği üzerinde durduğunu aktardı.
KIBRIS DOĞAL GAZI MISIR'LA BAĞLANABİLİR
Araştırmaların gidişatından ve doğal gaz fiyatlarını belirleyen petrol fiyatlarından da görüldüğü üzere Güney Kıbrıs'ta bir terminal oluşturulması zor olduğu için seçimlerin başka bir yöne doğrulduğunu kaydeden gazete, gerek Enerji Bakanlığı gerekse Rum Hidrokarbon Şirketi'nden (EİK) sorumluların Güney Kıbrıs koşullarında benimsenme ihtimali olan tek planın "Kıbrıs doğal gazının" Mısır ile bağlanması olduğu düşüncesini paylaştıklarını yazdı. Gazete uzmanların bu konuda "Mevcut aşamada tek mümkün ve ucuz çözüm" değerlendirmesinde bulunduğunu da aktardı. Doğal gaz satışıyla ilgili uzun soluklu ticari sözleşme yapılması konusunda Mısır şirketiyle müzakerelerin Ekim ayında başladığını belirten gazete, Tolat'in Eylül ayında Güney Kıbrıs'ın "MEB" ini terk etme ihtimalinden bahsettiğine işaret ederek, müzakerelerin Ekim ayında başlamasının bir tesadüf olmadığı yorumunda bulundu. Bu tür görüşmelerin genelde yaklaşık bir yıl sürdüğünü, ancak denizatına boruların döşenmesi 2-3 yıl süreceği için anlaşmanın hemen hayata geçirilemeyeceğini belirten gazete, "Kıbrıs doğal gazının" Mısır'a nasıl gideceği ve verimlilik açısından çalışmanın ne kadar etkili olacağıyla ilgili fizibilite çalışmasının kısa süre içerisinde duyurulmasının beklendiğini yazdı.
Gazete, yapılmakta olan fizibilite çalışmasının taslak öngörülerinden çıkan senaryoya göre Güney Kıbrıs'ın net olarak 10-15 milyar dolara sahip olmaktan memnuniyet duyacağını belirtti.
Bilgilere göre çalışmanın sürdürülebilir olabilmesi için Noble Energy'nin yataktan 15 yıl istifade edilmesini sağlayacak bir anlaşma yapması gerektiğini kaydeden gazete, doğal gazın en az yüze 90'ından istifade edilmesinden söz ederek, bankaların, hesaplamaların düşük çıkması durumunda bir sürprizle karşı karşıya kalınmaması için hesaplanan miktar üzerinden bu kadarına finansman sağladığından söz etti. Afrodit'teki 4 trilyon ayak küpten istifade edilmesinden söz edildiğini belirten gazete, piyasa fiyatlarının yeniden yükselişe geçmesi durumunda Güney Kıbrıs'ın Mısır ile 15 yıllığına anlaşmaya varabileceği doğal gaz satış fiyatının 1 milyon BTU başına 6-6.50 dolar olduğunu yazdı. Platform kurup sondaj yapmanın Noble Enegy'ye 3.5-4 milyar dolara mal olacağını ve bu miktarın yatağın kalkındırılmasının ilk yılında amorti edilmesi gerekeceğini kaydeden gazete, doğal gaz satışında Güney Kıbrıs'ın ilk yıllar Noble Enegy'nin gelirlerine göre küçük miktarlar alacağını ancak yatırım sıfırlandığında ve şirket masraflarını çıkardığında Güney Kıbrıs'a giden kazanç akışında artış olacağını belirtti.
Gazete, Güney Kıbrıs ile Noble Energy arasında imzalanan sözleşmeye göre Güney Kıbrıs'ın ortalama günlük doğal gaz üretimine göre net gelirden yüzde 55 ile yüzde 80 arasında pay alabileceğine işaret ederek, Güney Kıbrıs'ın nihai payının yüzde 60-63 olacağının hesaplandığını belirtti. Habere göre 15 yılın sonunda Güney Kıbrıs'ın toplam kazancı 12 milyar dolar, Noble Energy'nin ise 8 milyar dolar olacak. - LEFKOŞA