Guam Adası Sakinlerinden Barış Gösterisi
Kuzey Kore'nin füzelerle vurmakla tehdit etmesinin ardından bir anda dünya gündemine giren Pasifik'teki Amerika'ya bağlı Guam Adası sakinleri barış yanlısı gösteri düzenlendi.
Kuzey Kore'nin füzelerle vurmakla tehdit etmesinin ardından bir anda dünya gündemine giren Pasifik'teki Amerika'ya bağlı Guam Adası sakinleri barış yanlısı gösteri düzenlendi.
"Savaşa hayır", "Saygı duyun, halkı koruyun", "Bomba değil bilgi atın" yazılı pankartlar taşıyan vatandaşlar, Guam halkının barış yanlısı olduğu mesajı verdi.
Bir aktivist şöyle konuştu:
"Bu dostane bir toplanma. Birçok kişi stres altında. İnsanların zihinlerinden çok şey geçiyor. Özellikle de Kuzey Kore'nin potansiyel olarak bizi hedef alacak bombalar fırlatması durumu. Bombalanmak yerine farklı şeyler düşünmek istiyoruz"
Guamlıların barışsever bir toplum olduğunu belirten bir başka eylemci de hissiyatını şu sözlerle dile getirdi:
"Guam halkı barışsever bir toplum, savaş istemiyoruz. Kuzey Kore'de de kimsenin zarar görmesini istemeyiz. Burada ya da dünyanın herhangi bir yerinde insanlar zarar görmesin. ve şimdi liderlerimizin barışı teşvik etmesinin zamanı geldi"
Washington – Pyongyang hattında tırmanan gerilim geçen hafta tarafların karşılıklı tehdit içeren açıklamalarıyla had safhaya çıkmıştı.
Bu arada ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore'nin nükleer denemelerine devam etmesi halinde "ateş ve öfkeyle" karşılık bulacağını açıklamıştı.
Pasifik'teki kilit nokta: Guam
Kuzey Kore'nin yaklaşık 3 bin 500 kilometre güneydoğusundaki 200 bin nüfuslu Guam Adası, ABD'nin Pasifik'teki kilit noktalarından biri olarak görülüyor. Ada, 544 kilometrekare büyüklüğünde.
Guam Adası'nda toplam 4 bin askeri bulunan ABD, bu sayıyı 10 yılda iki katına çıkarmayı hedefliyor.
ABD'nin, Kore yarımadası ve Çin Denizi'nin kontrolü için stratejik öneme sahip bu adada Andersen Hava ve Deniz üsleri bulunuyor.
Adanın yaklaşık yüzde 30'unu ABD ordusu kullanıyor.
ABD, adaya ayrıca THAAD Füze Savunma Sistemi yerleştirdi.
Bu sistem olası bir Kuzey Kore saldırısına karşı kısa ve orta menzilli füzeleri radar sistemi sayesinde tespit ederek füzeleri düşüş aşamasında yok edebilme gücüne sahip.
THAAD sisteminin 200 kilometre menzili ve 150 kilometre yükseğe füze fırlatma kapasitesi bulunuyor.
Guamlılar Amerikalı fakat Başkanlık için oy kullanma hakları yok
ABD'nin Pasifik'teki varlığı için önemli role sahip adaya en yakın ada yaklaşık 920 kilometre uzaklıkta Mikronezya adaları.
Papua Yeni Gine ise 2 bin 200 kilometre uzağında yer alırken, Filipinler ve Japonya Guam'ın 2 bin 500 kilometre uzaklığında bulunuyor.
2015'te yapılan çalışmaya göre, Guam'ın nüfusunun yüzde 40'ını Chamorro adındaki yerli bir ırk oluşturuyor, nüfusun yaklaşık yüzde 25'i ise Filipinli.
Öte yandan, Guam ABD'nin bir eyaleti olarak görülüyor.
Guamlılar her ne kadar ABD vatandaşı olsa da Başkanlık seçimlerinde oy kullanma hakkına sahip değil.
ABD'nin eski Pasifik komutanlarından Robert Willard, 2010'da Kongrede yaptığı konuşmada, Guam Adası'nı "ABD'nin batısındaki en uzak kara parçası" olarak nitelendirmişti.
Guam farklı ülkeler tarafından sömürüldü
Asya ülkeleri için önemli bir tatil merkezi olarak bilinen v
Auteur:
Tags:Gepost: 14 augustus 2017