Haberler

Gazze'den Çekilme İsrail'e Yaramadı

Gazze'den Çekilme İsrail'e Yaramadı
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aksi Yöndeki Tüm Beklentilere Rağmen, 2005 Yılı Ağustosunda Gazze'deki Yahudi Yerleşimlerini Boşaltan İsrail'in Dış Basındaki İmajı, Çekilme Sonrasında Giderek Kötüleşti.

Aksi yöndeki tüm beklentilere rağmen, 2005 yılı ağustosunda Gazze'deki Yahudi yerleşimlerini boşaltan İsrail'in dış basındaki imajı, çekilme sonrasında giderek kötüleşti.

Kudüs'teki İbrani Üniversitesi, ABD ve İngiltere'de, İsrail'in Gazze'den çekilme sonrası, kamuoyuna daha olumsuz bir şekilde yansıtıldığını ortaya koydu.

Araştırma, çekilmenin sadece gerçekleştiği süre içerisinde İsrail'in imajına olumlu yansıdığını, hemen ardından, İsrail'in imajındaki  bozulmanın, çekilme öncesinin de altına düştüğünü gösterdi.

Araştırma, İbrani Üniversitesinin, Siyaset, İletişim ve Gazetecilik  Bölümü" öğretim üyelerinden Dr. Tamir Sheafer ile İtay Gabay tarafından  yapıldı.

Dr. Tamir Sheafer, İsrail'in imajının bozulmasıyla ilgili olarak, "Bunun  önemli nedenlerinden biri, İsrail'in dünya tarafından fetih devleti  olarak görülmeye devam edilmesi" dedi.

Sheafer, bunun bir diğer nedenini de "işgal altındaki topraklarda  İsrail'in istediği toprak tavizlerinin, geri çekilmeden sonra azalacağı  yerde artması" olarak gösterdi.

İsrail'in eski Başbakanı Ariel Şaron, tek taraflı olarak aldığı Gazze'den ve Batı Şeria'daki 4 Yahudi yerleşiminden geri çekilmenin,  "İsrail'in uluslararası konumunu güçlendireceğini ve bölgede barış şansını teşvik edeceğini" savunmuş, 2005 Ağustos'unda, bu  yerleşimlerdeki yaklaşık 9 bin Yahudi, çoğu zorla, askerler eşliğinde tahliye edilmişti.

Araştırma kapsamında, ABD ve İngiltere medyasında İsrail-Filistin çatışmasıyla ilgili binlerce online haber tarandığı, Amerikan ve  İngiliz liderlerinin, bakanlarının ve politikacılarının konuyla ilgili açıklamalarının incelendiği belirtildi. .

ABD ve İngiltere'de, hükümetlerle medya kuruluşları arasındaki  bağlantının güçlü olduğunu da ortaya koyan araştırmada, sadece İsrail'in  değil, Filistinlilerin de 2006'da Hamas'ın işbaşına geldiği seçimlerden sonra imajını geliştirmede başarılı olamadıkları ortaya konuldu.

Sheafer, "Filistin Yönetimi, 2006 seçimlerini olumlu ve demokratik olarak sunmaya çalışmasına rağmen, seçimler Hamas'ı kuvvetlendirmesi nedeniyle dış basında negatif bir şekilde yansıtılmıştır"  dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya
title
Close