Fransa-Türkiye İlişkilerinde Kritik Gün
Fransa'da 1915 olaylarıyla ilgili yasa bugün senato genel kurulunda oylanacak.
Fransa'daki Türk dernekleri, sabah saatlerinden itibaren senato binası önünde toplanarak, yasa teklifinin reddedilmesini talep edecek. Ermenilerin de, yine senato önünde bir gösteri yapması bekleniyor.
Senato genel kurulunda, oylamadan önce, teklifin ''incelemeye alınmamasını'' öngören değişiklik önergesi oylanacak. Değişiklik önergesi kabul edilirse, teklif oylanmadan genel kurul gündeminden düşecek.
Senatoda az sayıda sandalyeye sahip, ''radikal sol'', ''yeşil grup ve ''yeni merkez gruba'' üye senatörler daha önce, yasa teklifine 'hayır'' diyeceklerini açıklamıştı. Senatoda çoğunluğa sahip Sosyalist Parti'ye üye senatörler ve iktidardaki Halk Hareketi Birliği'ne üye senatörler ise ikiye bölünmüş durumda. İktidar partisi ve Sosyalist senatörlerin önemli bir kısmı, ''anayasaya aykırı'' olduğu gerekçesiyle yasa teklifine karşı.
Fransa'nın ünlü gazeteleri Le Monde, Le Figaro ve Liberation, başmakalelerinde, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını suç sayılmasını öngören yasa teklifi karşısında görüş bildirmişti.
LİBERTİON : TÜRK KÖKENLİ FRANSIZLAR SEFERBER OLDU
Fransa'da pazar günü çıkmayan siyasi gazeteler, bugünkü sayılarında cumartesi günü Paris'te Türk vatandaşlarının düzenlediği protesto gösterisine geniş yer verdi.
Liberation, "Türk kökenli Fransız vatandaşlarının, yasa aleyhine seferber olduğunu" yazdı.
Binlerce kişinin cumartesi günü Paris sokaklarını doldurduğunu yazan gazete, yasa teklifinin Fransa'da yaşayan birlerce Türk vatandaşını bir araya getirdiği bildirdi.
Gösteriye katılan Türk vatandaşlarıyla konuşan Liberation, Türk kökenli Fransızların da, artık Ermeni kökenli Fransızlar gibi güçlü bir diaspora oluşturma konusundaki kararlılığına dikkati çekti.
Yine aynı gazetede Sorbonne Üniversitesi hukuk profesörlerinden Anne Levade, kaleme aldığı makalede, "hazırlanan yasa teklifinin "Fransız anayasasına aykırı olduğunu"yazdı.
Makalede, "yasa teklifinin ifade ve araştırma özgürlüğüne aykırı olduğu" vurgulanırken, "parlamenterlerin tarih yazamayacağı" vurgulandı.
Le Figaro gazetesinde çıkan bir haberde, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Fransa'yı uyaran demecine geniş yer verildi.
" Türkiye, Senato üzerinde baskı yapmayı deniyor" başlığıyla verilen haberde Davutoğlu'nun yasa teklifinin insan haklarına aykırı olduğu yolundaki görüşlerine geniş yer verildi.
Davutoğlu, France 24 Fransız televizyon kanalına verdiği demeçte, yasa teklifinin geçmesi halinde Türkiye'nin yaptırımlarının sürekli olacağı uyarısında bulundu.
İNKAR YASASI SENATODAN GEÇMEYEBİLİR
Fransa Senatosu'nun bugün ele alacağı "soykırımların inkarını cezalandıran yasa tasarısı"na yorumlar gelmeye devam ediyor. New York Times gazetesi, yasa tasarısının Sosyalist Parti tarafından kontrol edilen Senato'dan geçmeyebileceği yorumunda bulundu.
New York Times gazetesi, Fransız Senatosu'nun "soykırımların inkarını cezalandıran yasa tasarısı"nı ele almasının uzun zamandan beri zarar gören Fransa'nın Türkiye ile ilişkilerde bir başka adım olacağına dikkat çekerken, yasa tasarısının muhalefette olan Sosyalist Parti ve müttefikleri tarafından kontrol edilen Senato'dan geçmeyebileceğini yazdı.
Kanunlar Komisyonu'nun yasa tasarısının anayasaya aykırı olduğu kararını aldığını da hatırlatan gazete, Fransa'daki 500 bin "güçlü" Ermeni nüfusunun genelinin yasa tasarısını "övdüğünü", 400 bin Türk'ün ise "kızgın" olduğunu ifade etti.
PARİS