Financial Times'tan Erdoğan Analizi
Ft: "Erdoğan Ordunun Siyasi Gücünü Kaldırdı Ama İmtiyazlarını Kaldırmadı"
Financial Times'in yazarı David Gardner, Mısır'da ordunun kitlesel gösterilere tavrına dikkat çekerken "Mısır'ın sorunlarına üniformalı çözüm yok" ifadesini kullandığı yorumunda Türkiye'de Başbakan Erdoğan ve partisinin "ordunun siyasi gücünü kaldırmış olsa da imtiyazlarını kaldırmadı" iddiasında bulundu Mısır'daki olaylar sürerken ülkenin sorunlarına ordunun çare olamayacağı yorumları yapılıyor. Financial Times'in yazarı David Gardner, Mısır'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye karşı düzenlenen kitlesel gösterilere ordunun takındığı tavra dikkat çekerken Mısır'ın yanısıra bölgenin çeşitli ülkelerinde ordunun rolüne vurgu yaptı. Gardner, Türkiye'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve partisinin "Ordunun siyasi gücünü kaldırmış olsa da imtiyazlarını kaldırmadığı" görüşünü öne sürdü ve Türkiye'deki "yaygın" protestoları, "kurumsal güçsüzlüğe ve Erdoğan'ın otoriterliğine bir yanıt" olarak niteledi.
David Gardner "Mısır'ın sorunlarına üniformalı yanıt yok" başlığını kullandığı yorumunda sadece Mısır'da değil, bölgenin diğer bazı ülkeleri ile Latin Amerika ve Afrika'da ordunun oynadığı role vurgu yaptı. Gardner, "gerçek bir devrim" olarak nitelediği İran'daki 1979 devrimine rağmen bu ülkede belirleyici kurumun Devrim Muhafızları olduğunu yazdıktan sonra şöyle devam etti:
"Türkiye'de Recep Tayyip Erdoğan ve neo İslamcı iktidar partisi, uzun bir süre Atatürk cumhuriyetinin belirleyici kurumu olan ordunun siyasi gücünü kaldırdı ama imtiyazlarını kaldırmadı. Ama generallerin yokluğu, onların arkasında saklanan laik politikacıların güçsüzlüğünü ortaya koydu. Son yaygın protestolar, bu kurumsal güçsüzlüğe ve Sayın Erdoğan'ın otoriterliğine bir yanıttır."
İngiliz yazar, "Müslüman Kardeşler'in cumhurbaşkanı olarak ilk tercihi bile olmayan Sayın Mursi'nin, bir yıl önce seçimleri kazandıktan sonra Mübarek'in düşüşü ardından ülkeyi yöneten en üst düzeydeki generalleri görevinden aldığında bir Türk senaryosu izler gibi görünüyordu. Ancak bu, geniş imtiyazları, geçen son baharda onaylanan İslami tınılı anayasaya iliştirilmiş olan ordunun yeni liderleri ile bir ittifakı çimentoladı."
Buna karşın Gardner, "sorunu yaratmış olan üniformalı adamların çözümü olmayacak" dedikten sonra Müslüman Kardeşler'in kabiliyetsizliğinin muhaliflere ordunun kollarına atılmak için bir bahane oluşturmayacağı uyarısında bulundu. - Ankara