Haberler

Euro Bölgesi'nden Yunanistan'a Onay

Euro Bölgesi'nden Yunanistan'a Onay
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Euro Bölgesi maliye bakanları, Yunanistan'a kurtarma paketinin görüşüldüğü Brüksel Zirvesi'nde anlaşmaya vardı.

Euro Bölgesi maliye bakanları, Yunanistan'a kurtarma paketinin görüşüldüğü Brüksel Zirvesi'nde anlaşmaya vardı. Gece boyu süren görüşmeler sonucunda Atina'ya 130 milyar euroluk ikinci kurtarma paketinin verilmesi üzerinde uzlaşıldı.

Euro Bölgesi maliye bakanları, 13 saat süren görüşmelerin ardından Yunan ekonomisini içine düştüğü darboğazdan çıkarması umulan ikinci kurtarma paketine de onay verdi.

Eurogroup Başkanı Jean Claude-Juncker, toplantı sonrasında IMF Başkanı Christine Lagarde, Avrupa Komisyonu'nun Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ve Yunan Maliye Bakanı Evangelos Venizelos'un katıldığı ortak basın toplantısında, anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Juncker yaptığı açıklamada, üzerinde anlaşılan kurtarma paketinde hem özel hem de kamu kreditörlerinin çabalarının önemli rol oynadığını belirterek, "Bu şekilde program, devlet veya hükümet başkanları tarafından konulan parametrelere uyacak. Borcun, GDP'ye oranının 2020'ye kadar yüzde 120,5'e çekilmesi bekleniyor. Programın finansmanının ise 2040 yılına kadar 130 milyar euro olacağı tahmin ediliyor" dedi.

Olli Rehn ise, "Paket yüzde 53.3'lük bir kesintiyi ihtiva ediyor. Alınan tedbirlerle Yunanistan'ın borç stokunun gayri safi milli hasılaya oranı 2020'ye kadar yüzde 120,5'e düşürülecek" diye konuştu.

Rehn, uygulanacak programın denetlenmesi için AB'nin Atina'da "daimi" heyet bulunduracağını ve borç servisinin güvence altına alınması için açılacak "kayyum" hesabında 3 aylık borç ödemelerini karşılayacak kadar kaynak bulundurulacağını söyledi.

Rehn, Yunanistan'ın kurtarılması için Mayıs 2010'da devreye giren 110 milyar euroluk ilk AB-IMF paketinin başarısızlığında, bu ülkedeki siyasi bölünmüşlüğün ve kurumsal yetersizliğin etkili olduğunu belirterek, ikinci pakette her iki açığın üstesinden gelecek tedbirler aldıklarını ifade etti.

IMF Başkanı Lagarde ise, gece geç saatlere kadar devam eden toplantıda görüşülen maddelerin, mart ayının ikinci haftasında yapılacak IMF yönetim kurulu toplantısına sunulacağını belirtti.

"Kurul, IMF'nin programa ne kadar katkıda bulunacağını belirleyecek" diyen Lagarde, toplantıda ayrıca, bugünkü toplantıda çözüme kavuşturulamayan bazı noktalar üzerinde de görüş belirtileceğini ifade etti.

Lagarde ayrıca, Yunanistan'ın uygulayacağı ekonomik programın iddialı olduğunu ve önemli riskler barındırdığını dile getirdi.

Kurtarma paketi çerçevesinde Yunanistan'a borç veren özel sektörün alacaklarının yüzde 70 azaltılmasına verdiği onayla birlikte, Yunanistan'ın borcunun 100 milyar euroluk kısmı silinecek.

Yardım paketinin onaylanması, Atina'nın istenilen şartları yerine getirmediği gerekçesiyle daha önce ertelenmişti.

Atina, Troyka olarak bilinen Avrupa Birliği, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası'ndan 130 milyar euroluk kurtarma paketi alamasaydı mart ayı ortasında yapması gereken 14,5 milyar euroluk tahvil ödemelerini yapamayacaktı. Ancak birçok ekonomist, Yunanistan'ın iflası ve eurodan çıkarılması riskinin henüz ortadan kalkmadığına dikkat çekiyor.

Yunanistan, son iki senedir taahhüt ettiği hiçbir hedefi tutturamadığı için Avrupalı yetkililerin yoğun baskısı altında bulunuyor.

Euro Bölgesi Başkanı Jean-Claude Juncker, cuma günü yaptığı açıklamada Yunanistan'ın mali politikalarını daha sıkı kontrol etmek istediklerini söylemişti.

Atina'ya 2010 yılında verilen 110 milyar euroluk kurtarma paketi krizin önlenmesine yeterli gelmediği için ikinci kurtarma paketine gerek duyuldu. - BRÜKSEL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya
title
Close