Erik Peterson: Türkiye Ekonomik Farkı Kapadı
Amerikalı Küresel İş Politikaları Konseyi Genel Başkanı Erik Peterson, Haberler.com'un sorularını yanıtladı.
Amerikalı Küresel İş Politikaları Konseyi Genel Başkanı Erik Peterson Fas Marakeş'teki CEO Retreat 2013 etkinliğinin ardından İstanbul'daki zirveye katıldı. Dünyada iş adamları ve ekonomi liderlerine danışmanlık yapan A.T. Kearney'e bağlı Konsey, 30'dan fazla ülkede zirve düzenliyor. Yaptığı toplantılarla iş adamı ve politikacılar ile gelişen ve değişen dünyada işgücü ve liderlik konusunda beyin fırtınası yapan konseyin bu seneki ayağı Fas Marakeş'te yapıldı. Geçtiğimiz yıl İstanbul'da yapılan zirvenin Marakeş'teki moderatörü Küresel İş Politikaları Konseyi başkanı ve A.T. Kearney yöneticisi Erik Peterson'dı.
Marakeş'ten sonra İstanbul'a gelen ve düzenlediği özel zirve öncesi Haberler.com'un sorularını yanıtlayan Peterson önemli açıklamalar yaptı. Başkan gelişen ve değişen dünyadaki ekonomik durum, Türkiye'nin son 10 yıldaki gelişimi, ABD'nin yeni enerji kaynağıyla ihracat açığını kapatması, sosyal medyanın iş dünyasındaki etkisi, Ortadoğu, Türkiye ve daha bir çok konu hakkındaki fikirlerini anlattı.
"20 YIL ÖNCE ÖNEMLİ OLAN ŞEYLER BUGÜN HALA ÖNEMLİ"
Küresel İş Politikaları konseyini anlatan Peterson içinde bulunduğu konseyi şöyle anlattı: "Konsey, bundan 20 yıl önce, dünyadaki liderlerin gelecek ile ilgili beklentilerini oluşturmak ve onları hazırlamak için kurulmuş bir organizasyon. Dünyada çok farklı dinamiklerin olduğu bir dönemde kurulmuş olsa da 20 yıl önce önemli olan bir çok şey bugün hala geçerliliğini korumakta."
Marakeş'teki zirvede temel konularının gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin önündeki engeller ve bunların nasıl aşılacağı üzerine olduğunu söyleyen Peterson, günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki ekonomik farkın giderek belirsizleştiğini de sözlerine ekledi.
TÜRKİYE'NİN DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ YERİ
Türkiye'deki ekonomik durumu da değerlendiren Erik Peterson, muhabirimizin Türkiye'nin son 10 yıldaki iş gücü potansiyelini nasıl bulduğunu sorusuna 'Türkiye'nin son 10 yılda ekonomik olarak gelişmiş olan ülkeler ile arasındaki farkı önemli ölçüde kapadığını gördük' şeklinde cevap verdi.
"ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA BÜYÜMENİN ANA MOTORU ABD OLACAK "
Peterson, son 10 yılda büyümenin ana motoru sayılan Çin, Hindistan ve Brezilya gibi ülkelerinin büyüme hızlarının düştüğünü bunun yanında ABD'nin kaya gazı yatay gaz arama teknikleri ve hidrolik enerji araçlarının gelişimi sayesinde 3-5 yıl içinde büyümenin ana motoru olacağını belirtti. Küresel İş Politikaları Konseyi başkanı ABD'nin bu sayede dışa daha az bağımlı kalacağını ve enerji ihracatının Kuzey Amerika'dan Asya'ya doğru yönelim göstereceğini söyledi. "Ortadoğu bundan ne ölçüde etkilenir" sorusuna ise ihracat açığı olabileceğini söyleyerek cevap verdi.
"ÖĞRENMEYİ ÖĞRENİN"
Sosyal medya ve gelişen teknolojiler ile birlikte artık insanların yarını değil bugünü düşündüklerini de sözlerine ekleyen Peterson. "Gençlere tavsiyem öğrenmeyi öğrenin" dedi.
Dünyanın global olmadığını ve olmayacağını da söyleyen Peterson sosyal medya sayesinde artık herkes isteği şekilde yaşayıp kendini zevklerini daha iyi ifade ediyor. Yeni bir kitap yazma hazırlığında olduğunu da söyleyen Erik Peterson yeni kitabını e- kitap olarak çıkaracağını ve yeni kitabında ekonomi trendlerini anlatacağını söyledi.
M.Şakir Yıldız/Bilal Teymur/İstanbul