Ekonomi Bakanı Çağlayan, Moskova'da Türk İşadamlarıyla Bir Araya Geldi

Ekonomi Bakanı Çağlayan, Moskova'da Türk İşadamlarıyla Bir Araya Geldi
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"İş Bankası Rusya"nın açılışı için Moskova'ya gelen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği'nde Rusya'da iş yapan Türk işadamları ile bir araya gelerek sorunlarını ve görüşlerini dinledi.

"DÜNYANIN BİR ÇOK YERİNDE TİCARET MERKEZLERİ AÇILACAK"

"İş Bankası Rusya"nın açılışı için Moskova'ya gelen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği'nde Rusya'da iş yapan Türk işadamları ile bir araya gelerek sorunlarını ve görüşlerini dinledi.

Rusya ile ticarette enerji dışındaki sektörlerde Türkiye'nin ihracat fazlası verdiğinin altını çizen Çağlayan, "Rusya bizim önemli bir partnerimiz önemli bir ticaret ortağımız. Aramızda stratejik işbirliği anlaşması olan bir ülke. Aramızda vizelerin kaldırılmasını herhalde kimse hayal bile etmezdi. Rusya ile bugün vizelerin kaldırılmış olması bilhassa Sayın Başbakanımızın bu konuya vermiş olduğu önem ve yaklaşımın ciddi bir göstergesidir. Rusya ile ticaretimizi ciddi manada arttırmanın yoğun çabası içerisindeyiz. Toplam dış ticaret rakamlarımızın en yüksek olduğu ülke. Rusya ile enerji ithalatımızı dışında tuttuğumuz zaman mal ticaretinde fazla veriyoruz. Bu bizim için geldiğimiz önemli bir noktadır. İyi bir müttefik iyi bir dost ülke ile beraberiz" dedi.

Çağlayan, çabalarının temelinde Türk işadamlarının gerek yatırım yapması, gerek ihracat yapması gerek taahhüt işlerinin istenmesi için olduğunu söyleyerek, yapılan hatalarında başarıların da Türkiye'nin hanesine yazıldığının altını çizerek şu uyarıda bulundu:

"Zaman zaman bazı firmalarımız ile ilgili kulağımıza bazı sıkıntılar geliyor. Bunlar hükümetler düzeyinde konuşuluyor. Bunlar bakanlar düzeyinde konuşuluyor ve bunlar resmi kayıtlara geçiyor. Bilinki bir firmamızın ister teknik sebeplerle olsun ister mali sebeplerle olsun burada yapmış olduğu işler işvereni tatmin edememesi, işin şartlarını yerine getirememesi ve gereğince işin hakkını verememesi hepinize ciddi manada negatif hane olarak hepinizin hesabına geçiyor. Bizler her konuda ister fizanda olalım sizlerin yanınızdayız ama ne olursunuz bu işleri bu problemleri kronik hale getirmeyin.

Türk firmasının, güzel imajını verecek şekilde işler yapma konusunda benim sizlerden özel ricam var. Aksi halde birçok ülke ile başlatmış olduğumuz önemli temaslar var, Türkmenistan, Libya yeni dönemde de bunlar olacak sadece benim bakanlığımdan istenecek olan firma isimleri ve ya iş verilmesi düşünülen ihaleye çağrılması gereken firmalar bizim bakanlık kayıtlarından geçerek karşı tarafa bilgi verilecek. Türkmenistan'da şuanda bunu yapıyoruz. Türkmenistan'da kurmuş olduğumuz mekanizmada bizdeki kayıtlarımıza göre herhangi bir problemle karşılaşmadığımız firmaların direk tereddütsüz isimlerini veriyoruz. Ama tanımadığımız bilmediğimiz veya bizde herhangi bir şekilde bir işinden dolayı sıkıntı olarak yansımız olan firmalarımızı da aynı şekilde ifade ediyoruz. Bunları sizin özellikle dikkatinize sunmak istiyorum. Gerek bizde gerek dış işleri bakanlığımızda bunların mevcut olduğunu bilmenizi istiyorum."

TİCARET MERKEZLERİ

Bakan Çağlayan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile birlikte dünyanın birçok yerinde ticaret merkezleri açacaklarını da söyleyerek, açılacak merkezlerin Türk işadamlarının yurtdışı yatırımlarının hukuki, bürokratik ve bankacılık açısından desteklenmesi için yardım edeceğini söyledi.

Çağlayan, "Bunu ilk defa açıklıyorum. Şimdi odalar birliği ile yeni bir çalışma düzeni içerisindeyiz. Yurt dışındaki yapılacak olan yatırımlarda firmalarımızı doğru adreslere yönlendirmek. Gerek fizibilite çalışmalarında gerek hukuki, idari ve bankacılık gibi çalışmalarda en doğru adreslerden, en ucuza, en kesin şekilde bilginin alınması noktasında dünyanın birçok noktasında özel ticaret merkezleri açacağız. Bunun örneklerini Almanya'da görmek mümkün. Türk müteşebbisimiz bu yerlere gelecek. Bu yerlerde bizim desteğimiz ve bunu odalar birliği tabi ticari anlamda yapacak ama bunu en ucuza en doğru en iyi en hızlı adreslerde yapılmasını sağlayacak. Ekonomi bakanlığı, benim bakanlığımın yeni yapılanması sürecinde biz bir genel müdürlüğümüzü hizmet tanımı kapasitesi ve kapsamını değiştirdik. O genel müdürlüğümüz şimdi serbest bölgede hizmetler sektöründe tamimiyle benim bakanlığım bünyesine alınmıştır. Sadece bankacılık kısmı hariç. Ki onların kayıtları hazinede olduğu için. ve yurt dışı yatırımları diye bir genel müdürlük kurduk. Şimdi biz ülkemize gelen doğrudan sermaye ile iftihar ediyoruz. Dünyanın neresine gidersem gideyim göğsümü gere gere anlatıyorum. Bugün ülkemize son 8 yılda gelen toplam doğrudan yatırım 105 milyar dolar. Bakın bu bize 80 senede gelen toplam doğrudan yatırımın 8 katı" olduğunu söyledi.

İşlerinin sadece uluslararası yatırımcıları ülkeye getirmek olmadığını da söyleyen Çağlayan, sözlerine şöyle devam etti:

"Biz sizlerle birlikte dünyanın her tarafında Türkiye'nin ihtiyacı olan ama Türkiye'de fiziki ve fiili imkânsızlıklar neticesinde üretemeyeceğimiz yapamayacağımız mal ve hizmetleri sizler vasıtası ile dünyanın her noktasında sizlerin bu işlerin başına geçmesi noktasında önemli çalışmalar yapıyoruz. Artık Türkiye ülkesine almış olduğu yatırım kadar yurt dışına yapmış olduğu yatırım ile de iftar edecek bir duruma gelmiştir. Eskiden yurtdışında yatırım yapanlara başka türlü gözle bakılırdı. Niye ülkeye yatırım yapmıyorsun niye başka ülkelere yatırım yapıyorsun diye. Şimdi diyoruz ki yatırımı mutlaka yapın. Yapın, yaptığınız yerde Türkiye imajını Türkiye bayrağını dalgalandırın ve o sektörlerde Hans, Corc olacağına, Çinli Çu olacağına gelin siz olun. ve bunlarla ilgili artık bir genel müdürlüğümüz var. Yapmış olduğumuz bu çalışma ile cari açık temelindeki bütün sektörlerimizi inceledik. Arkadaşlar bundan sonra Türkiye için, ithalat yapmış olduğumuz ürünleri Türkiye'de üretmek kadar ithal etmek zorunda kalmış olacağımız ve sürekli dışa bağımlı olacağımız ürünlerde de bizim Türk firmalarımız tarafından da bunların yapılmasını sağlayacağız."

"RUSYA İLE İLGİLİ ÖZEL BİR MASA"

Çağlayan'ın konuşmalarının ardından söz alan Rus-Türk İşadamları Birliği (RTİB) Başkanı Ali Galip Savaşır, Rusya'nın kısa vadede Dünya Ticaret Örgütü'ne gireceğini hatırlatarak, Türk şirketlerinin özellikle ticaret açığını da göz önünde bulundurarak ihracat seferberliği başlatılmasını istedi.

Savaşır, ayrıca Türkiye'deki limanlardan özellikle inşaat malzemesi taşıma maliyetinin Çin ile rekabette ciddi sorun oluşturduğunu belirterek, bu konuda da önlemler alınmalı dedi.

Rusya Türk İşadamları Derneği (RUTİD) Başkanı Esat Sarı ise, iki ülkenin belirlediği 100 milyar dolar toplam ticaret hacmine ulaşmak için ciddi bir irade ortaya konduğunu, ancak çalışmaların istenilen oranda gerçekleşmediğini söyledi.

RUTİD'in Rusya'da iş yapmak isteyen Türk şirketlerine her zaman yardımcı olmaya hazır olduğunu ifade eden Sarı, Ekonomi Bakanlığı bünyesinde Rusya ile ilgili özel bir masa oluşturulmasını istedi.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Rusya Temsilcisi Ali Tırnava da Türkiye'den KOBİ'leri Rusya pazarına taşıdıklarını ve Rus iş adamlarını da Türkiye'ye yatırım için götürdüklerini belirterek, aralık ayında Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü ile birlikte düzenleyecekleri fuara iş adamlarını davet etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya
title
Close