Dw: Almanya'daki Liselerde Türkçe Eğitimi Başlıyor
Almanya'da bazı liselerin müfredatlarında Türkçe öğrenmek isteyen öğrenciler için hazırladıkları Türkçe derslerine yer vermeye başladığına dikkat çekiliyorDeutsche Welle, "Almanya'nın Gelsenkirchen kentindeki Ricarda Huch Lisesi'nin Türkçe dersindeyiz.
Almanya'da bazı liselerin müfredatlarında Türkçe öğrenmek isteyen öğrenciler için hazırladıkları Türkçe derslerine yer vermeye başladığına dikkat çekiliyor
Deutsche Welle, " Almanya'nın Gelsenkirchen kentindeki Ricarda Huch Lisesi'nin Türkçe dersindeyiz. 11'inci sınıfa giden 15 öğrenci ileri seviye Türkçe dersi alıyor. Bu öğrenciler lise bitirme sınavında da Türkçe imtihanına girecek. Bugünkü dersin konusu şiir incelemesi" sözleriyle girdiği haberinde "Ricarda Huch Lisesi Almanya'da Türkçe dersini müfredatına alan ilk okullardan biri. Türkçe otuz yıldan uzun bir süredir lisenin ders programında yer alıyor" diyor.
Okul müdürü Ursula Klee'nin o dönemde dersin genç göçmenlere kolaylık sağlamak amacıyla müfredata alındığını kaydettiğini belirten DW, Klee "Gelsenkirchen'de üniversite eğitimi almak için gerekli ortalamaya sahip olan, bu yüzden de lisemizde eğitim alabilecek göçmen çocukları vardı. Ancak burayı tercih etmiyorlardı. Biz de bu çocuklar için bir program hazırladık" sözlerini de yansıtıyor.
-"YENİ BAŞLAYANLARA GÖRE DEĞİL"-
Habere göre, Ricarda Huch Lisesi öğrencilerine lise bitirme sınavında ikinci yabancı dil olarak Fransızca, Latince veya Türkçe dillerinden birini seçme olanağı sunuyor. Ancak dersler hiç Türkçe bilmeyen biri için fazlasıyla ileri seviyede.
Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti resmi kayıtlarına göre geçe yıl yaklaşık 8 bin 500 lise öğrencisi Türkçe dersi aldığı anlatıldığı haberde, "Artan ilgi nedeniyle önümüzdeki yıl Türk asıllı olmayan öğrencilerin de Türkçe dersi alabilmesi için yeni bir eğitim planı oluşturuldu" deniliyor.
Bu arada, DW, Almanya'da Türkçe öğretmeni yetiştiren tek bölümün, Duisburg Essen Üniversitesi bünyesinde bulunduğuna dikkat çekerken Duisburg Essen Üniversitesi Türkoloji Enstitüsü araştırma görevlisi Pınar Oğuzkan'ın 1995 yılında açılan bölümün o dönemde yaklaşık 30 öğrencisi olduğunu, bugün ise bu rakamın 620'ye çıktığını belirttiğini de aktarıyor.