Dünya Güneşe Tutuldu
21'inci Yüzyılın En Uzun Güneş Tutulması Önceki Gün Gerçekleşti. Hindistan'da Başlayarak Pasifik Adaları'na Kadar 15 Bin Kilometre Uzunluğundaki Koridor Karanlığa Gömüldü.
21’inci yüzyılın en uzun güneş tutulması önceki gün gerçekleşti. Hindistan’da başlayarak Pasifik Adaları’na kadar 15 bin kilometre uzunluğundaki koridor karanlığa gömüldü.
Ay tam 6 dakika 39 saniye boyunca güneşi tamamen kapatarak rekor kırdı. Sadece Asya ülkelerinde görülen güneş tutulmasını 2 milyara yakın insan izledi. Hindistan’ın doğusundaki Taregna köyünde önceki gün yerel saatle 06.24’te (TSİ 03.54) başlayan güneş tutulması TSİ 03.50’te tam güneş tutulması halini aldıktan daha sonra 15 bin kilometre uzunluğunda, 200 kilometre eninde bir koridor halinde Hindistan, Nepal, Butan, Bangladeş, Myanmar, Çin ve Japon Ryukyu adalarına kadar yayıldı. Güneş tutulması a 4 dakika, Şangay’da ise 5 dakika sürdü. En uzun tutulma pasifik üzerinde gerçekleşti, ay tam 6 dakika 39 saniye boyunca güneşi tamamen kapatarak rekor kırdı. 2132 yılından önce bir daha bu kadar uzun sürecek bir güneş tutulması beklenmiyor.
1 kişi öldü, 20 yaralı
Güneş tutulmasını izlemek üzere Hindistan, Nepal, Çin ve diğer Güney Asya ülkelerine binlerce kişi seyahat etti. Meydanlar, tutulmayı izlemek isteyen insanlar tarafından dolduruldu ve özel gözlüklerle tarihi âna tanıklık edildi. Hindistan’ın Varanasi şehrinde ise güneş tutulması sırasında kutsal sayılan Ganj nehrine giren Hintliler izdihama yol açtı. Olayda bir kadın öldü, 20 kişi ise yaralandı Tutulma sırasında Ganj Nehri’nin sularına dalmanın reenkarnasyon döngüsünden kurtuluşu sağladığına inanılıyor. El ele tutuşan ve Hindu ilahileri söyleyen binlerce kadın, erkek ve çocuk birlikte nehrin sularına dalıp çıktı ve tutulmadan kurtulan güneşe dua etti. İnanışlara göre güneş tutulması doğum için çok şanssız bir zaman. Bu yüzden Hindistan’da anne adayları evlerine kapandı.