Haberler

'Doğu Avrupa Türkolojisi Sempozyumu' Kosova'da Başladı

'Doğu Avrupa Türkolojisi Sempozyumu' Kosova'da Başladı
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BAL-TAM iki yılda bir düzenlendiği 'Uluslararası Güney-Doğu Avrupa Türkolojisi Sempozyumu'nun 5'incisi, 12-16 Nisan 2011 tarihleri arasında Kosova'nın Prizren şehrinde başladı.

Balkan Türkoloji Araştırmaları Merkezi'nin (BAL-TAM) iki yılda bir düzenlendiği 'Uluslararası Güney-Doğu Avrupa Türkolojisi Sempozyumu'nun 5'incisi, Türk Dil Kurumu (TDK) işbirliği ile bu yıl 12-16 Nisan 2011 tarihleri arasında Kosova'nın tarihi ve kültür merkezi Prizren şehrinde başladı.

5. Uluslararası Güney-Doğu Avrupa Türkolojisi Sempozyumu, BAL-TAM'ın kuruluşunun 10. yılı dolayısıyla düzenlenen kutlama etkinlikleri içerisinde gerçekleşiyor.

Güney-Doğu Avrupa ülkelerinde Türkoloji araştırmalarını kapsayan Tarih, Uygarlık Tarihi, Dil, Edebiyat, Felsefe, Sanat Tarihi, Müzikoloji ve Halkbilimi alanlarında bildirilerin sunulacağı sempozyum dün akşam çok sayıda uluslararası üst düzey davetlinin katılımıyla açılışı gerçekleşti.

Kosova, Türkiye, Arnavutluk, Makedonya, Sırbistan, Bosna Hersek, Hırvatistan, Karadağ, Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Fransa, Azerbaycan, Rusya, Polonya ve Finlandiya'dan toplam 100 katılımcı bilim insanının katıldığı sempozyumda yeni araştırmalar ve bildiriler sunulacak.

'5. Uluslararası Güney-Doğu Avrupa Türkolojisi Sempozyumu'na Zeynep Korkmaz, İlber Ortaylı, Şükrü Haluk Akalın, İskender Pala, Halil İnalcık, Ahmet Bican Ercilasun, Osman Sertkaya, Dursun Yıldırım, İnci Enginün, İsmail Parlatır, Filiz Yenişehirlioğlu, Poul Demont, Györg Hazai, Cengiz Hakov, Fehim Nametak, Ekrem Çavuşeviç, Feti Mehdiu, Nikola Samardzic, Luan Starova, Bone Veliçkovski, Fahri Kaya, Ramiz Asker gibi, Türk dili, Türk edebiyatı, Türk tarihi ve Türkoloji bilimine değerli çalışmalarıyla ad yapmış bilim adamları katılıyor.

Kosova'nın tarihi Prizren şehrinde başlayan sempozyum Prizren Kültür Evi Salonun'da gerçekleşiyor. Prof. Dr. Tacida Hafızın moderatörlüğünde başlayan sempozyum, saygı duruşuyla başladı. 5. Uluslararası Güney-Doğu Avrupa Türkolojisi'nin açılış konuşmasını BAL-TAM Başkanı Prof. Dr. Nimetullah Hafız yaptı. Hafız, 10 yıl önce küçük imkanlar ve çok zor şartlar altında BAL-TAM'ı kurduklarını ve Balkan Türkoloji Araştırmaları Merkezi'nin amaçları doğrultusunda çalışmalar yaptıklarını vurguladı. 2 yıl arayla 10 yıldır düzenledikleri sempozyumlarla katılımın yüksek olduğunu vurgulayan Hafız, 'Türk biliminin her dalında birbirinden değerli, özgün, gerçekçi ve yenilik getiren bildiriler ortaya konulmuştur' ifadelerini kullandı.

Türk Dil Kurumu Başkanı Akalın, TDK olarak guruluyuz

Türk Dil Kurumu Başkanı (TDK) Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın da burada yaptığı konuşmasında, BAL-TAM ile ortaklaşa düzenledikleri '5. Uluslararası Güney-Doğu Avrupa Türkolojisi Sempozyumu'nu evladı fatihan topraklarında düzenlemekten dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdi. 'Son yıllarda özellikle Balkanlar'da genel olarak Güney-Doğu Avrupa'da Türklük bilgisi araştırmalarıyla, etkinlikleriyle ve yayınlarıyla öne çıkan Balkan Türkoloji Araştırmaları Merkezi'nin (BAL-TAM) 2 yılda bir düzenlediği bu toplantıyla araştırmacıları yine bir araya getirmiştir' diyen Akalın, 10 yılını kutlamakta olan BAL-TAM'ın bu anlamlı toplantısına katıda bulunmaktan dolayı mutluluk duyduklarını söyledi. Akalın daha sonra TDK'nın çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Başbakan Erdoğan yoğun gündeminden dolayı katılamadı

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın temsilcisi olarak katılan Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA) Genel Başkan Vekili Dr. Mehmet Yılmaz'da, başbakanın katılmayı çok istemesine rağmen yoğun programından dolayı katılamadığını söyleyerek selamlarını iletti.

Büyükelçi Ozan: 'Türkiye ile Kosova arasında özel ilişki bulunmaktadır'

Türkiye Cumhuriyeti Kosova Büyükelçisi Songül Ozan'da burada yaptığı konuşmasında Türkiye ile Kosova Cumhuriyetleri arasında çok özel ilişkilerin olduğunu söyledi. Ozan: 'Biz Kosova ile siyaset, ekonomi ve ticaret alanında olduğu gibi, kültürel alanda da çok yakın ve mükemmel bir işbirliği içerisindeyiz. Bu ilişkilerin giderek daha da derinlik kazandığını memnuniyetle gözlemliyoruz. Bu sempozyumda bu yakın işbirliğinin bir başka güzel boyutunu bize yaşatmaktadır' şeklinde konuştu.

İlber Ortaylı: 'Osmanlı 523 yıl Kosova'da hakimiyetini sürdürmüştür'

Sempozyumun konuklarından Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı ise burada yaptığı konuşmasında, 'Hiç şüphe yok ki Balkanlar üzerindeki kültürel ilişkilerimiz bu ülkenin tarihini okumaktan başlar' ifadelerini kullandı. Kosova'da Osmanlı hakimiyeti 523 sene devam etmiştir diyen Ortaylı, 'Bu demektir ki, Türk dili ile Balkan dilleri arasında muhteşem bir bilgi alışverişi olmuştur. ve bu alışverişten doğan dil meselelerini Tursizimler ve Balkanizimlerin karşılıklı etkisini hala tam tespit edebilmiş değiliz ve beklide ilmimizin konusu bu olacak. Hiçbir zaman da bu tespit tamamlanamayacak' dedi.

Sempozyuma uluslararası katılım

12 ila 16 Nisan tarihleri arasıda sürecek olan sempozyumun açılış gecesine çok sayıda üst düzey davetli katıldı. Gecede bir dil bilimci konuşmalarda selamlama konuşmasında bulundu. yaklaşık 3 saat süren sempozyum açılış programında Türk Dil Kurumu, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a yanı sıra çok sayıda kurum, kuruluş ve kişiye ödüller takdim edildi.

Sempozyumlar

BAL-TAM Araştırma Merkezi Bu güne kadar dört büyük Uluslararası Balkan Türkolojisi Sempozyumu'nu başarıyla düzenledi. Bu sempozyumların ilki Eylül 2001 Prizren-Kosova'da, ikincisi Eylül 2002 Mostar-Bosna-Hersek'te, üçüncüsü 2003 Kotor-Karadağ'da ve dördüncüsü IV. Uluslararası Güney-Doğu Avrupa Türkolojisi Sempozyumu adı altında, 2007 yılında Hırvatistan Cumhuriyeti'nin başkenti Zagrep'de gerçekleştirildi.

Uluslararası Güney-Doğu Avrupa Türkolojisi Sempozyumu'nun Balkan ülkelerini dolaşarak, her iki yılda bir başka Balkan ülkesinde düzenlenmesinin amacı, buralardaki çok zengin Türkoloji kaynaklarını gün ışığına çıkarmak, Türkoloji çalışmalarını hareketlendirmek, Balkan Türkolojisi üzerine çalışmalarını sürdüren kurum ve kuruluşların çalışmalarına katkıda bulunmaktır.

BALTAM'ın düzenlediği uluslararası bilimsel toplantıları, Türkoloji bilimi ve yan disiplin alanlarını kapsamakta, bunun çerçevesi içerisinde Balkan Türkolojisine, Balkanoloji çalışmalarına ve insani bilimlerine katkı sunmakta, bu coğrafyada toplumsal hareketlerin daha iyi anlaşılmasına hizmet etmeye devam ediyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

title