Haberler
Kabine sonrası Erdoğan'dan yetkisiz çakar kullananlara net mesaj: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız

Erdoğan'dan Kabine sonrası net mesaj: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız

İsrail ve Lübnan, savaşın bitmesi için bazı konularda anlaştı

İki ülke anlaştı! Aylardır devam eden savaşın bitmesi artık an meselesi

Ailesini katleden Bahtiyar Aladağ berber dükkanında aylarca atış talimi yapmış

7 kişiyi öldüren cani, katliama aylar öncesinden hazırlanmış

10 Kasım törenine katılmayan öğrenciye tebligat göndermişti: Müdür hakkında suç duyurusu

10 Kasım törenine katılmayan öğrenciye tebligat gönderen müdür için suç duyurusu

Clinton'dan ABD'li Vekillere 'Soykırım' Uyarısı

Clinton'dan ABD'li Vekillere 'Soykırım' Uyarısı
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, 4 Mart'ta 1915 Olaylarının "Soykırım" Olarak Tanınmasını Öngören Tasarıyı Oylayacak Olan Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'ne İthafen Yaptığı Konuşmada, Türkiye -Ermenistan Arasındaki Protokol Sürecine Zarar Verecek Bir Adımın Atılmaması Gerektiği Mesajı Verdi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, 4 Mart'ta 1915 olaylarının "soykırım" olarak tanınmasını öngören tasarıyı oylayacak olan Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'ne ithafen yaptığı konuşmada, Türkiye-Ermenistan arasındaki protokol sürecine zarar verecek bir adımın atılmaması gerektiği mesajı verdi.

HARARETLİ BÜTÇE OTURUMUNDAN KARELER

Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde bütçe oturumuna katılan ABD Dışişleri Bakanı Clinton, Komite'nin 1915 olaylarının "soykırım" olarak tanınmasını öngören tasarıyı oylamasına günler kala konu hakkındaki görüşlerini belirtti.   

Cumhuriyetçi milletvekili John Boozman, oturumda Clinton'a, gelecek hafta oylanacak olan tasarının geçmesi halinde, bunun Türkiye ile Ermenistan arasındaki protokollerle ilgili sürece ve Türk-Amerikan ilişkilerine nasıl bir etkisi olabileceğini sordu.

Clinton, buna cevaben, ABD'nin Türkiye ve Ermenistan'a çabalarında yardım etmek için çok sıkı çalıştığını belirterek, "Bu çabalara olan desteğimizi sürdürmeyi ve hiçbir şekilde başka yönlere çekilmemesini arzu ediyoruz " dedi.

Clinton ayrıca, ABD Başkanı Barack Obama'nın geçen yılki "24 Nisan" açıklamasını hatırlatarak, “Başkan Obama açıkça dile getirdi: Bizim çıkarımız, tarihi gerçekleri açıkça kabul etmekten geçiyor. Ancak bu en iyi şekilde, tarihi konulara Ermeni ve Türk halklarının kendilerinin eğilmesiyle mümkün olacaktır" diye konuştu.

Obama geçen sene 24 Nisan'da yayımladığı yıllık mesajda "soykırım" sözcüğünü kullanmaktan kaçınarak, olayları "Büyük Felaket" olarak tanımlamıştı. Türkiye, Ermenilerin “soykırım” için kullandığı bu terime yer vermesinden dolayı Obama’yı eleştirirken, aynı şekilde Ermeniler de “soykırım” demediği için ABD Başkanı’na tepki göstermişti.    

ABD Başkanı'nın Türkiye ile ikili ilişkilerin bozulmaması ve Ankara-Erivan arasındaki yakınlaşma sürecine zarar vermemek için böyle bir tutum sergilediği yorumları yapılmıştı.

"DESTEK DEVAM ETMELİ"

Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'ndeki oturumda, tasarıyı sunan isimlerden biri olan Cumhuriyetçi milletvekili Mark Kirk, Clinton'a hitaben, "Senatörken Ermeni tasarısı lehine oy kullanmıştınız. Bunu (tasarının geçmesi) yapmayı, Temsilciler Meclisinin de yapmasını ve sizin de bunun olmasına izin vereceğinizi umuyorum" yorumunda bulundu.

Bunun üzerine söz alan Clinton ise, "Türkiye ile Ermenistan arasında, benim de katılımımla Zürih'te imzalanan protokollere uzanan süreçte çok önemli diyalog kuruldu. ABD'nin bu aşamada yardımcı olmasının en iyi yolunun, protokollerin onaylanmasına desteğini devam ettirmesi olduğuna inanıyorum" diye konuştu.

Clinton hem Türk hem de Ermeni tarafıyla konuyu sürekli olarak görüşmeye devam ettiğini ve ilişkilerin normalleşmesini öngören protokollerin onaylanması için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını da ekledi. Karabağ konusunun da diplomatik bir çözüm için çabaladıklarını ifade eden Clinton, konunun normalleşme sürecinin bir önkoşulu olmadığını ancak Kafkasların uzun dönemli istikrarı için çok büyük önem teşkil ettiğini belirtti.

TASARI 4 MART'TA OYLANACAK

"Amerikan dış politikasının Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin duyarlılığı yansıtmasını" isteyen ve ABD Başkanı Barack Obama'yı 1915 olaylarını resmen "soykırım" olarak tanımaya çağıran tasarı, 4 Mart tarihinde komitede görüşüldükten sonra oylamaya sunulacak. Oylamada, Dış İlişkiler Komitesi tasarıyı, Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'na yollayıp yollamamaya karar verecek. 

Geçtiğimiz yıl Mart ayında Temsilciler Meclisi'ne sunulan 252 no'lu tasarının şu ana dek 130'dan fazla Kongre üyesi tarafından imzalalanarak desteklendiği belirtiliyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya
title