Çin'de 535 Milyon Yıllık Larva Bulundu
Pekin Üniversitesi ile Çin Bilimler Akademisi tarafından ortak yürütülen çalışma kapsamında bir kireç taşının üzerinde yaşayan 535 milyon yıllık larva bulundu.
Çinli bilim adamları, bir kireç taşının üzerinde yaşayan 535 milyon yıllık dünyanın en eski larvasını buldu.
AĞZI VE ANÜSÜ YOK
"Science Bulletin" dergisinde yayımlanan makaleye göre, Pekin Üniversitesi ile Çin Bilimler Akademisi tarafından ortak yürütülen çalışma sırasında Şaanşi eyaletinde bulunan larvanın 535 milyon yıl öncesine ait olduğu belirlendi. Pekin Üniversitesi'nden Dong Şiping ve Çin Bilimler Akademisi'den Cang Huaçiao tarafından kaleme alınan makalede ağzı ve anüsü bulunmayan larvanın eşsiz bir anatomik yapıya sahip olduğu kaydedildi.
ORGANİK MADDELERİ EMEREK BESLENİYORMUŞ
Araştırmacılar, "Vücudunun üzerinde bulunan kabuk aracılığıyla çevresindeki organik maddeleri emerek beslenen larva, bilinen tüm hayvan gruplarından ayrılıyor. Ağzının ve anüsünün olmaması, onun bir yetişkin larva olma ihtimalini ortadan kaldırıyor" ifadelerini kullandı.
BEYİN VE SİNİR SİSTEMİNE SAHİP
Yüksek çözünürlüklü elektron mikroskopla yapılan incelemeler, "eolarva kuanchuanpuensis" adı verilen larvanın beyin ve sinir sisteminin olduğu ve vücudunun üst kısmında sinir hücrelerinin bulunduğu belirlendi. Paleozoik dönemin Kambriyen evresinde yaşadığı sanılan larvanın, hareket etmek ve kendisini korumak için vücudunun yan tarafından bulunan üç çift dokunacı kullandığı kaydedildi. Kambriyen evresinde yaşayan diğer canlıların da düşmanlardan korunmak için sert kabukları olduğu biliniyor.
Yumurta sarısına benzer bir madde üzerinde hayatta kaldığı tahmin edilen larvanın, neyle beslendiği ise henüz bilinmiyor.
Şimdiye kadar bulunan en eski larva, 150 milyon yıl öncesine aitti. Yengeç larvası, 2015'in ilk aylarında Almanya'da ortaya çıkarılmıştı.