Haberler
Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat: Yoğun savaşa hazırlanın

Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat

Türkiye sınırında kritik gelişme: Muhalifler, ikinci büyük kenti ele geçirmek üzere

Türkiye sınırında kritik gelişme! Muhaliflerin ikinci büyük kenti geçirmesi an meselesi

Fuhuşa zorlanan 17 yaşındaki kızın anlattıkları kan dondurdu: Günde 180 kişi ile birlikte oluyordum

Günde 180 kişiyle birlikte olmaya zorlamışlar

Villası için ağaçların kesildiği iddia edilmişti! Yücel Arzen'in Suavi için seçtiği şarkı çok manidar

Yücel Arzen'in Suavi için seçtiği şarkı çok manidar

BBC

CIA Kolombiya'da Hitler'in Peşine Düşmüş

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD'de ortaya çıkan 1950'lere dair gizli belgeler, CIA'in 1950'li yıllarda Kolombiya'da yaşayan bir kişinin Hitler olup olmadığını soruşturduğunu ortaya koydu.

ABD'de, 1950'lere dair belgeler, Merkezi İstihbarat Örgütü CIA'in 1950'li yıllarda Kolombiya'da yaşayan bir kişinin Hitler olup olmadığını soruşturduğunu ortaya koydu. İddia, 1990'larda üzerindeki gizlilik kaldırılan CIA belgelerini inceleyen Kolombiyalı gazeteci Jose Cardenas'ın bulgularını tweetlemesi üzerine ortaya çıktı.

ESKİ NAZİ SUBAYI İHBAR ETMİŞ

İddiayı ortaya atan eski bir SS subayı olan Phillip Citroen'di. Citroen, 1954 yılında CIA ajanları ile temasa geçerek, Kolombiya'da başkent Bogota'nın kuzeyindeki Tunja kasabasında yaşayan eski Naziler arasındaki bir kişinin, kendisini Adolf Hitler olarak tanıttığını ve ona çok benzediğini söyledi. Citroen, çalıştığı demiryolu şirketindeki göreviyle ilgili olarak bu kasabaya gittiğini ve burada Hitler'e çok benzeyen bu kişiyle tanıştırıldığını söylüyor.

Eski SS subayı, iddiasını kanıtlamak için bu kişiyle yanyana otururken çekilmiş bir fotoğrafını da ajanlara iletmiş. Resmin arkasında kişinin adı, Adolf Schuttlemayer olarak geçiyor.

CIA CİDDİYE ALMAMIŞ

Bir CIA belgesinde "Citroen bu kişiye Residencies Coloniales (Kolonyal Konutlar) diye bir yerde rastladığını söylüyor. Burası, kaynağa göre eski Alman Nazileriyle dolu bir yer" deniyor. CIA yazışması " Citroen'e göre Tunja'da yaşayan Almanlar bu sözde Adolf Hitler'i Nazi geçmişin tapınmasıyla takip ediyorlar. Ona 'İhtiyar Führer' diye hitap ediyorlar ve Nazi selamıyla selamlıyorlar" diye devam ediyor.

CIA yazışmaları, ajanların bu iddiayı pek ciddiye almadığını ama yine de fotoğrafı, ihbarla birlikte resmi olmayan bir yazışmayla üstlerine yolladığını gösteriyor.

İDDİA YENİLENMİŞ

Fakat bir yıl sonra 1955'te Cimelody-3 kod adıyla tanımlanan ikinci bir kişi, CIA ajanlarına benzer bir hikaye ile geliyor. Cimelody de Citroen kaynaklı bilgileri doğruluyor. O sırada Hollanda Kraliyet Taşımacılık Şirketinde çalışan Citroen'in Venezuela'da yaşadığını, Kolombiya'ya yaklaşık ayda bir yaptığı ziyaretlerde Hitler olduğu öne sürülen kişiyle görüştüğünü aktarıyor.

ARJANTİN'E GEÇMİŞ

Ancak Cimelody Hitler'e benzeyen bu kişinin Kolombiya'dan 1955 Ocak ayında ayrılarak Arjantin'e geçtiğini, şu sırada nerede olduğunu bilmediğini söylüyor. CIA ajanları, Cimelody ile görüştükten sonra konuyu biraz daha ciddiye alıyor ve resmi bir rapor yazmaya karar veriyor ve "muhtemel ilgi" başlığıyla üstlerine yolluyor.

Buna karşılık örgütün Bogota bürosunun rapora eşlik eden ayrı mektubunda, "Hissiyatımız, bu konunun araştırılmasının çok büyük çaba gerektireceği ama somut herhangi bir şey bulabilme ihtimalinin çok küçük olduğu yönündedir. Bu nedenle konunun kapatılmasını öneriyoruz" deniyor.

KOMPLO TEORİLERİ

Tarihçilerin büyük çoğunluğu Hitler'in Berlin'deki sığınağında kafasına ateş etmek suretiyle intihar ettiğini, bedeninin siyanür içerek intihar eden eşi Eva Braun'unkiyle birlikte sığınağın önünde benzin dökülerek yakıldığı tezini kabul ediyor. Ancak Hitler'in ölümüyle ilgili çok sayıda komplo teorisi var. Bunlardan en çok bilineni Nazizmin liderinin ölene kadar Arjantin'de yaşadığı yolunda.

Aralarında Hitler'in kadrosunun önde gelen Josef Mengele, Adolf Eichmann gibi bazı isimleri de bulunmak üzere binlerce Nazi'nin, İkinci Dünya Savaşı sonrasında Güney Amerika ülkelerine kaçtığı düşünülüyor. Bu dönemde Paraguay, Kolombiya, Brezilya, Uruguay, Meksika, Guatemala, Şili, Ekvador ve Bolivya'da çok sayıda Nazi'nin barındığı biliniyor. Devlet Başkanı Juan Peron'un Hitler sempatizanı olarak bilindiği Arjantin'in ise en çok Nazi'nin sığındığı Güney Amerika ülkesi olduğu tahmin ediliyor.

CIA Kolombiya'da Hitler'in Peşine Düşmüş
BBC
title