Haberler

Büyükelçi Karslıoğlu'nun Berlin'e Dönüşü, Türkiye'nin Almanya'ya Bir Mesajı Mı?

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Büyükelçi Hüseyin Avni Karslıoğlu’nun Berlin’e dönüşü, Türkiye Almanya ilişkilerinde ne anlama geliyor? Federal Meclis’in Ermeni soykırımı kararıyla bozulan ilişkiler yeniden rayına oturuyor mu?

TÜRKİYE ile Almanya arasında ilişkiler hep inişli çıkışlı bir çizgide seyretti. Son yıllarda bu iniş çıkışlar daha keskin kavisli olmaya başladı. Gezi olaylarıyla soğuk bir dönem yaşayan ikili ilişkiler, geçen yıl mülteci kriziyle bir bahar havasına girdi. Başbakan Merkel, mülteci krizi nedeniyle Türkiye'yi beş ayda beş kez ziyaret etti. O zaman ilişkilerdeki bu bahar havasını sorduğum Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, bugünkü durumu da öngören bir cevap verdi. "Almanya ile ilişkileri mevsimlere benzetirsek, şimdiki durumu hangi mevsimle kıyaslardınız?" soruma, Karslıoğlu, "Bazen nisan ayında dört mevsim yaşanır ya. İşte öyle. Dört mevsimi de aynı anda yaşıyoruz biz" cevabını vermişti.BAHAR UZUN SÜRMEDİMart ayında Türkiye AB mülteci sözleşmesiyle ikili ilişkilerdeki bu bahar havası uzun sürmedi. Haziran ayında Federal Meclis, Ermeni soykırım tasarısını onayladı. Türkiye, tasarının Meclis'te onaylandığı 2 Haziran günü Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu'nu istişareler için Ankara'ya çağırdı. Almanya'yla ilişkiler fiilen maslahatgüzar seviyesine indi. Türkiye, resmi girişimlere Alman sefiri değil, elçi müsteşarını çağırdı. Alman milletvekillerin İncirlik Üssü ziyaretine de izin vermedi. İlişkiler iyice gerildi.

'BAĞLAYICILIĞI YOK' DEDİ

Ekonomik ve insani açıdan bu kadar sıkı birbirine bağlı iki ülke, Türkiye ile Almanya arasında ilişkiler uzun süre bu gerginliği kaldıramazdı. Sonunda Alman hükümeti Federal Meclis'in kararının hukuki bağlayıcılığı olmadığını açıkladı. Türkiye, Alman milletvekillerin İncirlik Üssü'nü ziyaretine izin verdi. Ziyaretin ardından Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu dört ay aradan sonra geri döndü. İlişkiler esasen hukuken zaten var olan büyükelçilik seviyesine çıktı. Tüm bu gelişmeler, ikili ilişkilerin yumuşama dönemine girdiği izlenimi uyandırdı. Bu izlenim doğru mu? Almanya'yla ilişkiler yeniden rayına oturuyor mu? Berlin Büyükelçisi Karslıoğlu'na döner dönmez bu soruyu sordum. Cevabı, "Gelişmelere bağlı" oldu.

KARARLI VE GÜÇLÜ

"İlişkilerin rayına oturması hem her iki ülke halkının çıkarınadır, hem de bölgenin huzuru için elzemdir. Türkiye, Büyükelçi'yi çağırmakla Almanya'ya hangi mesajı vermek istedi?" Karslıoğlu şu cevabı verdi: "Türkiye, Federal Meclis'in Ermeni tasarısına karşı açık tavır koydu. Türkiye bölgede önemli bir aktördür. Bunun kıymetinin bilinmesi ve takdir edilmesi gerekir, mesajını verdi. Ayrıca Avrupa coğrafyasının kanadında yer alan Türkiye bölgesinde özgür seçimlerin yapıldığı Ortadoğu bölgesine sınırı olan tek ülke. Nitekim halkı demokrasisine, sandığına ve oyunun gücüne sahip çıktı. Darbeye izin vermedi. Almanya başlangıçta darbenin ciddiyetini tam anlayamadı. Ancak Türkiye'yi ziyaret eden milletvekilleri olayın vahametini o zaman kavradı."Buradan çıkan sonuç şu: Almanya'yla ikili ilişkilerde pürüzler var. Almanya'nın Türkiye'nin önemini ne kadar kavradığını, gelecekte ilişkilerdeki gelişmeler gösterecek.

ABDEST ALIP SOKAĞA ÇIKTI

Berlin Büyükelçi Hüseyin Avni Karslıoğlu, dün Berlin'de Türk gazetecilerle buluşmasında, 15 Temmuz gecesi yaşadıklarını anlattı. Karslıoğlu, darbe girişiminin olduğu gece Ankara'daydı. Darbeci askerlere karşı koymak için sokağa çıkan Büyükelçi, helikopterden atılan bombayla yaralanmıştı. Sokağa çıkmadan önce "Abdest aldım" diyen Karslıoğlu'nun, yaşadığı ve tanık olduğu olayları anlatırken gözleri doldu.

Kaynak: Hürriyet / Dünya
title
Close