Haberler

Brookings Enstitüsü Başkanı Talbott: Rusya-Türkiye Arasındaki Yakınlaşmanın Mantığı Sorgulanmalı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD'li düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü Başkanı Strobe Talbott, Türkiye'nin dünya siyasetindeki yerini değerlendirerek, Türkiye'nin önümüzdeki dönemde NATO'nun çevreleme politikasının bir parçası olabileceğine de işaret etti.

ABD'li düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü Başkanı Strobe Talbott, Türkiye'nin dünya siyasetindeki yerini değerlendirerek, Türkiye'nin önümüzdeki dönemde NATO'nun çevreleme politikasının bir parçası olabileceğine de işaret etti. Talbott, "Bu bizi, hâlihazırdaki Türkiye-Rusya ilişkilerini gözden geçirmeye sevk ediyor. Son yıllarda Rusya ile Türkiye arasındaki yakınlaşmayı tehlikeli olarak tasvir etmem ancak yine de bu yakınlaşmanın mantığının sorgulanması gerekiyor" dedi.

ABD'li düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü Başkanı Strobe Talbott, Analist Dergisi'nin Mayıs sayısına verdiği özel röportajda Türkiye'nin dünya siyasetindeki yerini değerlendirdi. ABD eski Başkanı Bill Clinton döneminde büyükelçilik ve Dışişleri Bakanı danışmanlığı da yapmış olan Talbott, Türk dış politikasının sıkıntılı bir dönemden geçtiğini iddia etti. Talbott, "Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun kavramsallaştırdığı komşularla sıfır sorun politikasının, sorunsuz sıfır komşu politikasına dönüştü" dedi. Türkiye için problem olan her bir komşunun ABD de için de sorun teşkil ettiğine dikkat çeken Talbott, her iki ülkenin de istikrarlı bir ortağa ihtiyacı olduğunu kaydetti. Hem Türkiye'de hem de ABD'de demokrasinin inişli-çıkışlı gelişiminde, güçlü hükümet ile güçlü muhalefet arasında etkin ve temiz bir sivil rekabetin önemli bir rol oynaması gerektiğine işaret eden Talbott, Türkiye'de güçlü bir muhalefet olmadığını savunarak, "Son seçim gösterdi ki Türkiye'de çok hareketli bir politik atmosfer mevcut. Demokratik seçimlerin sonuçlarına saygı duymak zorundayız" değerlendirmesinde bulundu. Türkiye'nin Karadeniz'deki üç komşusu Ukrayna, Rusya ve Gürcistan'ın içinde bulunduğu krizin, ciddi bir tehdit oluşturduğunun altını çizen Talbott, Ankara'nın bu durumda oynayabileceği rolün, şuandakinden çok daha büyük olabileceğine inandığını, bu büyük rolün oynanmasını engelleyen sebeplerden birinin de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın pro-aktif bir dış politika geliştirmek için harcayacağı enerjinin büyük bir kısmını arka arkaya gelen seçimlere ayırmak durumunda kalması olarak yorumladı. Türkiye'nin önümüzdeki dönemde NATO'nun çevreleme politikasının bir parçası olabileceğine de işaret eden Talbott, "Bu bizi, hâlihazırdaki Türkiye-Rusya ilişkilerini gözden geçirmeye sevk ediyor. Son yıllarda Rusya ile Türkiye arasındaki yakınlaşmayı tehlikeli olarak tasvir etmem ancak yine de bu yakınlaşmanın mantığının sorgulanması gerekiyor" dedi. Talbott, Rusya'nın politikalarının önemli bir değişim geçirdiğinin altını çizerek, değişimin Türkiye'nin müttefiklerini tehdit eden bir karaktere büründüğünü de söyledi. Talbott, "Bu aslında Türkiye'ye Putin'in şimdiye kadar yaptıklarından korkanlara yardım etmek için de fırsatlar sunuyor" dedi.

Kaynak: ANKA / Dünya
title
Close