Bir Afrika ülkesi daha Fransa'ya baş kaldırdı: 48 saat içerisinde topraklarımızı terk edin

Bir Afrika ülkesi daha Fransa'ya baş kaldırdı: 48 saat içerisinde topraklarımızı terk edin
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fransa ve Afrika ülkeleri arasındaki gerilim tırmanmaya devam ediyor. Eski Fransa kolonisi Afrika ülkeleri, Fransa'nın "sömürge faaliyetleri yürüttüğü" iddiasıyla yetkililerin ülkelerinden ayrılmasını talep etmişti. Fransız yetkilileri kovan ülkelerin arasına Cezayir de eklendi. Cezayir, 12 Fransız yetkiliden 48 saat içinde ülkeyi terk etmesini talep etti.

Fransa Dışişleri Bakanlığı, son yıllarda karşılıklı gözaltılar ile ilişkilerin daha da gergin seyrettiği Cezayir'in 12 Fransız konsolosluk çalışanının 48 saat içinde ülkeyi terk etmesini istediğini bildirdi.

"HAKSIZLIK" OLARAK NİTELENDİRDİLER

Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, Cezayir'in 12 Fransız konsolosluk çalışanının ülkeyi 48 saat içinde terk etmesini istemesini "haksız" olarak niteledi. Barrot, Cezayir'i Fransa'da Cezayir uyruklu üç kişinin gözaltına alınmasının ardından aldığı bu karardan vazgeçmeye çağırdı. Bu kararın "Fransız topraklarında ciddi suçlar işlediği gerekçesiyle üç Cezayirlinin gözaltına alınmasına" bir tepki olarak alındığını kaydeden Barrot, Cezayir ile diyalog bağlarını yeniden kurmaya çalıştıkları bir dönemde olduklarını belirterek, "Cezayir makamlarından, (tutukluların) devam eden yasal işlemlerle ilgisi olmayan bu sınır dışı etme tedbirini terk etmelerini istiyorum" dedi.

"VAZGEÇİN, YOKSA YANIT VERECEĞİZ"

Barrot, Paris hükümetinin Cezayir ile "kötü ilişkiler geliştirmek istemediğini vurgulayarak "Cezayir yetkililerinden bu sınır dışı etme önlemlerinden vazgeçmelerini istiyorum. Yetkililerimize yönelik bu tutum devam ederse, derhal yanıt vermekten başka seçeneğimiz kalmayacak" ifadelerine yer verdi.

ESKİ KOLONİLER İSYAN BAYRAĞI AÇTI

Fransa ve eski sömürgeleri arasında diplomatik ve siyasi krizler son yıllarda arttı. Fransa'nın koloni vergisi almaya devam ettiği Afrika ülkelerinden olan Burkina Faso, Mali ve Nijer de Fransız diplomatları sınır dışı etmişti. Afrika ülkeleri, Fransız yetkililerin içişlerine karıştığını iddia ederek, diplomatların yanı sıra Fransız askeri güçlerinin de topraklarını terk etmesini istemişti. Burkina Faso'da Eylül 2022'de darbeyle iktidara gelen cunta yönetimi, ülkeyi 1960'a kadar koloni yönetimini sürdüren Fransa'dan uzaklaştırdı. Darbenin ardından geri çağrılan Fransız büyükelçisi, henüz Burkina Faso'nun başkenti Ouagadougou'ya dönmedi. 2024 Nisan ayında ise Burkina Faso, ülkede "yıkıcı faaliyetler" yürüttükleri gerekçesiyle üç Fransız diplomatı sınır dışı etti.

Bir Afrika ülkesi daha Fransa'ya baş kaldırdı: 48 saatte topraklarımızı terk edinFransa 1912 yılında Fas'ta katlettiği Müslümanların resmini posta pulu olarak kullandı

Batı Afrika'da denize kıyısı olmayan ve dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Mali ile Fransa arasındaki ilişkiler de, ordunun Ağustos 2020'de yönetime el koymasından bu yana kötüleşti. Dönemin Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Mali cuntasının "gayri meşru" ve "kontrolden çıkmış" olduğunu ifade etti.

Mali'nin askeri liderleri, Fransız Dışişleri Bakanı'nın geçiş hükümeti hakkında yaptığı "utanmazca" yorumlar nedeniyle Fransız büyükelçisini sınır dışı etme kararı aldı.

Bir Afrika ülkesi daha Fransa'ya baş kaldırdı: 48 saat içerisinde topraklarımızı terk edin

NİJER VE FRANSA ARASINDA DA DİPLOMATİK KRİZ

İktidarın el değiştirdiği bir başa eski Fransız kolonisi Nijer de 2023'te Fransız büyükelçisini ülkeden kovdu. Nijer'deki askeri yönetim, ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre verdiği ancak ülkeden ayrılmayan Fransa'nın Niamey Büyükelçisi Sylvain Itte'nin dokunulmazlığının kaldırılarak, sınır dışı edileceğini duyurmuştu.

Fransa ise "cuntanın Fransız elçinin gitmesini talep edebilecek bir otorite olmadığını" açıklamıştı. Büyükelçi Itte, verilen süre dolmasına karşın ülkeden ayrılmamış, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da 28 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, baskılara rağmen Itte'yi geri çekmeyeceklerini tekrarlamıştı.

Nijer'de 26 Temmuz'da başa geçen askeri yönetimin 25 Ağustos'ta Büyükelçi Itte'ye ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre vermesinden yaklaşık 1 ay sonra Büyükelçi ülkeden ayrıldı.

Son olarak 2024 yılında Çad, Paris'in askeri darbeler sonrasında Mali, Burkina Faso ve Nijer'den askeri güçlerini çekmek zorunda kalmasının ardından Fransa'dan güçlerini çekmesini isteyen bir diğer ülke oldu.

Kaynak: Haberler.com / Dünya
500

Yorumlar (14)

Haber YorumlarıShef :

Afrika'ya yapılan yatırımlar ve hibe edilen askeri malzemelerin önemini anlamışsınızdır umarım. Her yapılan işi kötüleyen kitleye diyorum.

Yorum Beğen224
Yorum Beğenme41
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıAli Baba:

bunu da Tayyip yaptı ????

yanıt0
yanıt0
Haber YorumlarıAydın Doğan:

sen önce halkını doyur da...

yanıt1
yanıt0
Haber YorumlarıGökçen Uludağ:

Tramp gider her yeri dümdüz edip başlarına da birer abd ajanı kral koyup yoluna devam eder

Yorum Beğen23
Yorum Beğenme137
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıSerdar Bilinen:

batının köpeği olmussun ama insan ulamamıssın

yanıt0
yanıt0
Haber YorumlarıMetin Yalcin:

Afrikada Çin Fransayı barındırmayacak anlaşıldı ..

Yorum Beğen90
Yorum Beğenme18
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıMuhammet:

Çin değil,TÜRKİYE.

yanıt0
yanıt0
Haber YorumlarıCHP Savar:

helal olsun Türkiye gözlerini açtı

Yorum Beğen75
Yorum Beğenme19
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıHalit:

cezayir eski cezayir değil fransızcayı bile kaldırdı

Yorum Beğen78
Yorum Beğenme7
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıÖnder:

Şunu unutmayın Amerika İngiltere Fransa ve İsrail bunlar aynı sistemin parçası bol parçala işgal et

Yorum Beğen62
Yorum Beğenme6
yanıtYanıtla
Tüm 14 yorumu okumak için tıklayın Haberler.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve haberler.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
title