Beyrut'taki Saldırıda Eski Maliye Bakanı Şatah Hedef Alındı
Lübnan eski maliye bakanı Muhammed Şatah, konvoyuna düzenlenen bombalı saldırıda suikasta uğradı.
Lübnan eski maliye bakanı Muhammed Şatah, konvoyuna düzenlenen bombalı saldırıda suikasta uğradı. Muhammed Şatah, Suriye'deki Esed yönetimine destek verilmesine karşı olan muhalefetin önde gelen temsilcileri arasındaydı.
Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta bugün sabah 9.40 sıralarında bombalı araçla düzenlenen saldırıda Eski Maliye Bakanı Muhammed Şatah'ın konvoyu hedef alındı. Otellerin bulunduğu caddede ve parlamento binası yakınlarında düzenlenen saldırıda Muhammed Şatah ve 4 kişi hayatını kaybederken 70'den fazla kişi de yaralandı. Patlamanın ardından tam bir can pazarı yaşanırken, Şatah'ın aracı paramparça oldu. Şatah'ın, Suriye karşıtı 14 Mart İttifakı'nın bir toplantısına gittiği sırada suikasta uğradığı bildirildi. 30 kilo kadar patlayıcının kullanıldığı tahmin edilen saldırıda Şatah'ın şoförü ve korumalarının da hayatını kaybettiği bildirildi.
MUHAMMED ŞATAH KİMDİR
Lübnan'da Suriye'nin varlığına karşı çıkan ve Batı yanlısı politika izleyen 14 Mart İttifakı'nın önde gelen isimleri arasında gösterilen Muhammed Şatah, Lübnan'ın eski başbakanı Saad Hariri döneminde maliye bakanlığı görevinde bulunmuştu ve Hariri'nin danışmanlığını da yapıyordu. 2005 yılında suikasta uğrayan Lübnan Başbakanı Refik Hariri'nin de yakın dostu olarak bilinen Şatah aynı zamanda Lübnan'ın Washington büyükelçisi olarak da görev yapmıştı. Uluslararası Para Fonu IMF'de bir süre görev yapan Şatah, Banque di Liban'da Müdür Yardımcısı olarak çalışmıştı.
HARİRİ'DEN HİZBULLAH'A SUÇLAMA
Düzenlenen saldırının ardından açıklama yapan Saad Hariri saldırının arkasında Esed yönetimine destek veren Şii hareketi Hizbullah'ın olabileceğini söyledi. Lübnan Başbakanı Necip Mikati de saldırı sonrası hükümeti acil toplantıya çağırdı.
ŞATAH'IN SUİKASTTAN ÖNCE ATTIĞI TWEET
Muhammed Şatah'ın saldırıdan 1 saat kadar önce, "Hizbullah, Suriye'nin 15 yıllık Lübnan'daki varlığına benzer bir durum oluşturmak için güç ve dış politika konularında baskılarını artırıyor" şeklinde Hizbullah'ı eleştiren bir tweet atmıştı. Suriye, Lübnan'daki iç savaşın ardından 1976 yılında Lübnan'a barış gücü askerleri göndermiş, 1990'da iç savaşın bitmesinin ardından 40 bin civarındaki askerini 2005 yılına kadar Lübnan'dan çekmemişti. - BEYRUT