Başbakan Erdoğan: "Müzakereler Tam Üyelik Hedefine Odaklı Bir Takvimde Yürütülmeli"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-AB müzakerelerinin, "tam üyelik nihai hedefine odaklı bir takvim dahilinde süratle ilerlemesini" beklediklerini söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-AB müzakerelerinin, "tam üyelik nihai hedefine odaklı bir takvim dahilinde süratle ilerlemesini" beklediklerini söyledi.
Brüksel temasları çerçevesinde AB Konseyi Başkanı Herman van Rompuy, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve AB Parlamentosu Başkanı Martin Schulz'la bir araya gelen Erdoğan, ortak basın toplantısında Türkiye-AB ilişkileri konusunda açıklamalarda bulundu.
Erdoğan, "AB Konsey Başkanı Sayın Herman'ın daveti üzere bugün uzun bir aradan sonra buradayız. ve gerçekten gerek Sayın Herman'la gerekse Sayın Barroso ile çok, çok verimli görüşmelerimiz oldu. Bu görüşmeler sebebiyle memnuniyetimi ifade etmek isterim" şeklinde konuştu.
"AB İLİŞKİLERİNDE HER ZAMAN SAMİMİ BİR ÇABA VE GAYRET İÇİNDE OLDUK"
"Türkiye olarak AB ile ilişkilerimizin ilerletilmesi yolunda her zaman samimi bir çaba, samimi bir gayret içerisinde olduk" ifadelerini kullanan Erdoğan, tam üyelik müzakerelerinin başlamasından sonra Türkiye'nin üzerine düşen her türlü sorumluluğu, yükümlülüğü yerine getirme noktasında son derece kararlı bir tutum içerisinde olmaya özen gösterdiğini söyledi.
"VİZE MUAFİYETİ, GERİ KABUL ANLAŞMASI, FASILLARIN AÇILMASI İLİŞKİLERDEKİ CANLANMAYI GÖSTERİYOR"
Başbakan Erdoğan, "Ne var ki tüm gayretlerimize, iyi niyetli çabalarımıza rağmen, AB ile müzakere sürecinde 3,5 yıllık bir durgunluk meydana geldi. Bu durgunluğun ardından nihayet geçen kasım ayında yeni bir fasıl müzakereye açıldı. Yine Aralık ayında vatandaşlarımıza vize muafiyeti sağlanmasına yönelik diyalog başlatıldı. Eş zamanlı olarak geri kabul anlaşması imzalandı. Ardı ardına gerçekleşen bu önemli gelişmeler, hiç kuşkusuz AB-Türkiye ilişkilerindeki canlanmaya işaret etmektedir" dedi.
Erdoğan, "Brüksel'e uzun bir aradan sonra yaptığım bu ziyaretin Türkiye-AB ilişkilerinde önemli gelişmelerin yaşandığı böyle bir dönemin akabinde gerçeklemesi, hem ilişkilerin seyri bakımından, hem de karşılıklı bekletilerin dile getirilmesi bakımından son derece yararlı olmuştur. Bu çerçevede Sayın Herman ve Sayın Barroso ile az önce gerçekleştirdiğimiz görüşmede, Türkiye-AB ilişkilerinde bu ivmenin daha ileriye taşınması yönündeki ortak isteğimizi teyit ettik. 1963 yılında imzalanan Ankara anlaşmasına dayanan köklü ve boyutlu ilişkilerimizde yeni fasılların açılmasıyla gerçekleşen canlanma, hem Türkiye'nin hem de AB'nin ortak çıkarına hizmet etmektedir. Görüşmelerimizde bu konuda mutabık olduğumuzu görmekten ayrıca memnuniyet duyduk" değerlendirmesinde bulundu.
"MÜZAKERELER TAM ÜYELİK HEDEFİNE ODAKLI BİR TAKVİMDE YÜRÜTÜLMELİ"
Erdoğan, "Burada tabi altını çizerek ifade etmem gereken bir konu var: Tam 51 yıldır devam eden bu ilişkinin, yani Ankara Anlaşması'nın 28. maddesinde ve müzakere çerçeve belgesinde de belirtildiği gibi tam üyelik nihai hedefine odaklı bir takvim dahilinde süratle ilerlenmesini arzu ediyoruz. Bu ahde vefa ilkesine dayalı halkı beklentimizi, değerli dostlarım ile bir kez daha paylaştım" şeklinde konuştu.
"EUROZONE'DA TOPARLANMA SÜRECİ BAŞLADI"
AB'nin son birkaç yıldan bu yana yaşanmakta olan küresel krizden ciddi biçimde etkilendiğini hatırlatan Erdoğan, "Ancak son dönemde Eurezone'daki olumlu gelişmelerle bir toparlanma süreci başlamış bulunuyor. Şu anda AB'nin ekonomik ve mali krizin üstesinden gelmekte olduğu yönündeki bu işaretler, hiç şüphesiz ki birlik ülkelerini de olumlu istikamette hareketlendirmektedir. Müzakere süreci devam eden ve AB ile yoğun ekonomik ilişkileri bulunan bir katılımcı ülke olarak olumlu işaretler alınmasından bizler de memnuniyet duyuyoruz. Esasen son birkaç yıldır yaşanmakta olan ekonomik ve mali kriz, Türkiye-AB işbirliğinin ne kadar önemli olduğu gerçeğini de gözler önüne sermektedir" dedi. - BRÜKSEL